• DOLAR 32.514
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2436.094
  • ...
Tuz üretimi yapan gençler engellenmekten şikâyetçi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SİİRT –  Siirt’in Ziyaret beldesi Derince köyünde geçimlerini tuz üreterek sağlayan köylü gençler, çevreye hiçbir zararları olmadığı halde Orman Müdürlüğünün, ‘ormanlık alana zarar veriliyor’ gerekçesi ile kendilerine engel çıkarttığını iddia ettiler.

Dağlık alandan getirdikleri tuz ham maddesiyle üretim yapan işçi gençler,  yetkililerin kendilerine sürekli engel çıkardığını savunarak duruma tepki gösterdiler. Tek geçim kaynaklarının tuz üretimi olduğunu ifade eden köylü gençlerden Adem Yüksel, tuz üretiminin durdurulması halinde batı illerine göç etmek zorunda kalacaklarını belirtti.

“Köyün tek geçim kaynağı tuz üretimi”
Yüz yıllardır bu bölgede tuz üretiminin yapıldığına dikkat çeken Yüksel, “Bundan 200 yüz yıl önce de burada tuz üretimi yapılıyordu. Ermeniler döneminde dahi üretim yapılan bu yerde uzun bir zamandan bu yana üretim durdurulmuştu. Yaklaşık 20 yıldır Derince köylüleri olarak yeniden Tuz üretimine başladık. Köyün tek geçim kaynağı olan bu üretimimizin durdurulması için bahaneler öne sürülüyor. Orman Müdürlüğünce, ‘Ormanlık alana zarar veriliyor’ gerekçesiyle üretimin durdurulması isteniliyor. Bizler ağaçlara ve ormanlık alana zarar vermiyoruz. Onlarca ailenin ve yüzlerce gencin geçim kapısı olan bu üretim durdurulursa, bu gençlerin hali ne olacak, bizler batı illerine gidip oranın insafsız hayat şartlarına mahkum olmak zorunda kalacağız. Bu nedenle hiç kimse ekmek teknemizle oynamasın.” İfadelerini kullandı.

Köylüler tuzu nasıl üretiyor?
Yüksel, yaptıkları tuz üretimini şöyle anlattı: “Haziran ayında kepçeyle madenin üzerindeki toprağı kaldırıyoruz. Tatlı suyu madenin üzerine bırakıp, madenin erimesini sağlıyoruz. Tam eridiği zaman tuzlu oluyor.  Yaptığımız çukurlarda bir hafta dinlendiriyoruz. Dinledikten sonra burada etrafını toprakla çevirerek altına naylon yerleştirdiğimiz çukurlara dolduruyoruz. Burada da bir hafta kalınca kuruyor. Kuruyan bu tuzları 50 kilogram şeklinde çıkararak torbalara dolduruyoruz. Daha sonra tuz çuvalını pazarlara gönderiyoruz. Toptancılara satıyoruz. Yol kenarında çuvalını 20 TL’ye satıyoruz. Burada ürettiğimiz tuz çok kalitelidir. Özellikle peynir yapımında en çok tercih edilen tuzdur. Burada ürettiğimiz tuz bölge halkı tarafından kalitesi tescillenip, tercih edilen bir tuzdur.” şeklinde konuştu.(Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir