• DOLAR 32.505
  • EURO 34.642
  • ALTIN 2482.539
  • ...
Kalp deliği olan hastalara ameliyatsız tedavi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  -  Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı İnvazif Kardiyoloji Araştırma ve Uygulama Ünitesi'nde, Doç. Dr. Faruk Ertaş, Doç. Dr. Hasan Kaya ve Yrd. Doç. Dr. Halit Acet’en oluşan ekip tarafından ameliyatsız bir yöntemle gerçekleştirilen operasyonlarda, bu güne kadar kalp deliği olan 160 hastanın sağlığına kavuşturulduğu belirtildi.

Kalp Hastanesi Kardiyoloji Birimi'nden Doç. Dr. Faruk Ertaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada;  3 yıldan beri yapısal kalp hastalıklarında girişimsel kardiyolojik işlemlere yönelik araştırma ve çalışmalar başlattıklarını, son 1 yılda da özellikle erişkinlerde doğumsal kalp deliklerini ameliyatsız olarak kapatılması yöntemini uyguladıklarını söyledi.

“Başarıyla uyguluyoruz “

Diyarbakır ve çevre illerinin kapsadığı bölgede, erişkinlerde konjenital ve yapısal kalp hastalıklarındaki kardiyolojik yöntemleri Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesinde başarıyla gerçekleştirdiklerini belirten Ertaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Geçmişte, kalp içi delikler ağırlıklı olarak ameliyatla kapatılırken, günümüzde ameliyatsız olarak kapatılma yöntemleri tercih ediliyor. Hastalarımız işlemin ardından 24 saat içerisinde taburcu olmaktadırlar. Burada ekip çalışması çok önemlidir. İşlemi gerçekleştirirken uygun görüntüler alınması çok önemlidir. Özellikle deliğin etrafında cihazı tutacak olan ritimlerin yeterli olup olmadığı ve yerleştirilecek cihazın boyutu, tek başına yapılabilecek işlemler değildir. Ekip halinde çeşitli ölçümlerle gerçekleştirilecek işlemlerdir. İşlem süresi 35 dakika ile 1 saat arasında değişiyor. Bu güne kadar 160'ın üzerinde hastaya müdahale ettik. İşlem sonrasında herhangi bir sorun yaşamadık ve hastalarımız başarıyla taburcu edildiler.”

“ Günlük yaşamlarını rahat sürdüremiyorlar “

Kalp deliği olan kişilerin günlük yaşamlarını rahat sürdüremediklerini ifade eden Doç.Dr. Faruk Ertaş, Delik olan kalbin normal işleyişini sürdüremediğini, kirli kan ile temiz kanın birbirine karıştığını söyledi.

Ertaş “Bu gibi rahatsızlıklar hastada çok ciddi sıkıntılara yol açıyor. Özellikle aşırı yorgunluk, nefes darlığı, çarpıntı, ayaklarda şişme yaşanıyor.” dedi.

En son M. Kangül ismindeki bir hastaya işlem yaptıklarını belirten Ertaş, “Bu  hastamızda, özellikle erişkinlerde ender rastlanan, kalpten çıkıp akciğere giden damardaki kapakta ciddi darlık vardı. Bu hastamız, nefes darlığı, çarpıntı ve ayaklarda şişme şikayetleri ile bize başvurmuştu... Akciğer damarı ile sağ kalp arasında oldukça ciddi 130 milimetre civarında darlık sebebiyle bir basınç farkı mevcuttu. Kateter yardımıyla kapağın olduğu bölgeyi geçtik, bir tel yardımıyla balonumuzu yerleştirdik. Kapağın olduğu yerde balonumuzu şişirdik. Balon darlığının olduğu yerde şiştiği zaman, dar olan kapağı açtık. İşlem sonrasında hastada düzelme oldu. Daha önce yürüyemeyen, nefes darlığı olan hastamız, bu işlem sonrasında eski sağlığına kavuşmaya başladı” şeklinde konuştu.

Tedavi masraflarını SGK karşılıyor

 Doç. Dr. Faruk Ertaş, yapısal kalp hastalıklarındaki girişimsel kardiyolojik işlemlerin önemli bir kısmının SGK kapsamında olduğunu ve hastaların bu tedaviden ücretsiz olarak faydalanabileceklerini söyleyerek:” Bundan sonra bu tarz sıkıntıları olan hastaların uzak yerlere gitmelerine gerek kalmadan merkezimizde işlemlerini gerçekleştirmelerini diliyoruz. Merkezimizi bu konuda referans hastane yapma gayretindeyiz.” dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir