• DOLAR 32.593
  • EURO 34.876
  • ALTIN 2501.442
  • ...
"Plansız şehircilik yapmayın!"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, imar konularında mimarların görmezden gelinmesi ve kent mimarisine ilişkin tespit ettikleri konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Yerel yönetimlere seslenen Başkan Şimşek, “Mimarsız mimarlık, plansız şehircilik yapmayın, unutmayın Bursa hepimizin.” dedi.

Çare olarak önerilerini billboardlara taşıdıklarını söyleyen Şimşek, “Bilinmelidir ki gelinen nokta Bursa kenti için sözün bittiği yerdir; içler acısıdır.” ifadelerini kullandı. Başkan Şimşek “Dünya’nın hiçbir yerinde ve hiçbir gelişmiş ülkesi yoktur ki imar konularında mimarlarını görmezden gelsin.”diyerek yöneticilerin yönettikleri kenti kendi zevklerine göre inşa ettiğini; kent kimliğinin, kent kültürünün, toplumsal bellek demeden yıkıp viran ettiğini sözlerine ekledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesinin de diğer belediyeler gibi kentin imarında bilimi dışladığını savunan Şimşek,“Kentin kaderini etkileyecek önemde yapı ve alanların projelendirilmesi ve uygulanması sürecinde ne yazık ki bilimdışı yaklaşımlarını sürdürmektedir. Yaptığımız önerileri dikkate almamakta; eleştirilerimizi ise kamuoyuna siyasi bir tavır gibi yansıtmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Bugün Bursa’da inşa edilen birçok kamu binasının projelendirilmesi sürecindeki tek kıstas, projenin ucuza elde edilmesi ve kısa sürede teslim edilmesi olduğunu ifade eden Şimşek, “Ucuza elde edilmiş ucuz projelerle Bursa’nın mimari dokusuna kastedilmekte; diğer yandan şaibeli hizmet alımlarıyla meslek insanları arasında haksız rekabet ortamına zemin oluşturulmaktadır.”dedi.


Kentin imarında yerel yönetimlerle birlikte çalışılması gereği sıklıkla vurguladıkları dile getiren Şimşek, “ Söylemlerimiz, yerel yönetimlerce bir arz gibi algılanmakta; Mimarlar Odası olarak böylesi bir çabaya muhtaçmışız da yöneticilerden yardım talep ediyormuşuz gibi bir hava yaratılmaktadır.”ifadelerini kullandı.


Türkiye’nin 4. büyük kenti olan Bursa’nın imarı konusunda Akademik Odaların bilgi ve deneyimlerine başvurmak lütuf olmadığı söyleyen Şimşek, “Kente sahip çıkmanın gereğidir.”dedi.


Bu kentin mimarları olarak, kente ve vatandaşa olan saygıları ve bağlılıkları gereği bir kez daha Büyükşehir Belediyesi ve tüm yerel yönetimlere seslenen Şimşek, “Biz biliriz”, “Biz yaptık oldu” yaklaşımlarıyla Bursa'nın geleceğini karartmayın! Daha güzel bir Bursa için kentin akademik birikiminden faydalanın.” uyarısında bulundu. (Sezer Özer-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir