• DOLAR 32.524
  • EURO 34.986
  • ALTIN 2433.577
  • ...
Bingöl'ün Genç ilçesi yangınlarla boğuşuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Genç ilçesinde yangınlarla yatıp- kalkan vatandaşlar, sık sık meydana gelen orman yangınlarına bir çözüm bulunmasını istiyor. Vatandaşlar yangınların,  elektrik tellerinden kaynaklandığını belirterek,  ormanlık alandan geçen elektrik tellerinin yangına sebep olduğu için yetkililerin çözüm talep ediyor.

Son birkaç gün içinde Süveran, Çanakçı, Sarısaman ve Doğanca Köyü ile Genç ilçesinin çamlık alanında çıkan yangınların yüzlerce dönümlük ormanlık alanı külle çevirdiği belirtildi.

“Müdahalelerin yetersiz olması orman alanlarının yok olmasına neden oluyor”
Çıkan yangınlara geç müdahale edilmesi ve yapılan müdahalelerin de yetersiz olması orman alanlarının yok olmasına neden oluyor. Çıkan Orman yangınını söndürmek için söndürme ekipleri yetersiz kalınca yangın alanlarına çok sayıda vatandaş gönüllü olarak seferber olup yangın söndürme çalışmalarına katılıyor.

Genç Belediyesi, Genç Orman İşletme Şefliği, Bingöl Belediyesi, Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü ve Bingöl AFAD ekipleri yangın mahallinde söndürme çalışmalarına katıldı. Ayrıca Genç Belediyesi’nin çağrısı üzerine resmi ve özel iş makineleri de yangın mahalline sevk edildi.

Dumandan etkilenen vatandaşlara ise Acil 112 sağlık ekipleri ile UMKE ekipleri olay mahallinde hazır bulunarak müdahalelerde bulundu. Köylülerin yardımına koşan ilçe halkı,  yoğun dumandan dolayı zor anlar yaşadı. Çok sayıda gönüllü dumandan dolayı zehirlenerek Genç Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındığı belirtildi.

“Yangınlar, vatandaşların yoğun çabaları sonucu kontrol altına alındı”
Özellikle Doğanca köyüne bağlı Tepecik (Dılıstan) mezrasında çıkan ve rüzgârında etkisiyle geniş bir alana yayılan orman yangını, söndürme ekipleri ile birlikte söndürme çalışmalarına katılan vatandaşların yoğun çabaları sonucu kontrol altına alındı.

“Yangın kontrol altına alınırken soğutma çalışmaları gereği gibi yapılmıyor iddiası
Yangın kontrol altına alınırken soğutma çalışmalarının gereği gibi yapılmadığı iddia edildi. Yangın alanlarında yer yer dumanların yükselmesi devam ederken, yangınların rüzgâr etkisiyle tekrar çıkması ihtimali ise korkutuyor.  Çıkan ve geniş bir alana yayılan orman yangınında yüzlerce hektarlık alanda bulunan meşe ve çam ağaçları yandı.

Doğanca köyünde başlayan ve büyük bir alanı içerisine alan orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılırken,  Genç ilçesine bağlı Sarısaman köyü Dikmenli mezrasında yangın çıktı ihbarı geldi. Bunun üzerene itfaiye ekipleri ve çok sayıda vatandaşlar bu sefer de Sarısaman köyüne yardıma gitti. Burada çıkan yangında meyve ekili onlarca dönümlük arazi zarar gördü. İtfaiye ve gönüllü vatandaşlar, yangın mahalline intikal edilinceye kadar, Dikmenli mezra halkının kendi çabaları sonucu yangın geniş bir alana yayılmadan söndürüldü. Mezraya intikal eden İtfaiye ve gönüllü vatandaşlar, yangının çıktığı ve devam ettiği alanlarda çalışmalarda bulundu. Köye gelen UMKE sağlık ekipleri ise, dumandan etkilenen köylülere müdahale ederek tedavilerini yaptı.

Çıkan yangınlarla ilgili soruşturma yapılıp yapılmadığı bilmediklerini belirten vatandaşlar bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmesini istiyor. (Nihat Kanat-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir