• DOLAR 32.576
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2429.519
  • ...
Lice`de Gün İçinde Yaşananlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

Diyarbakır Valiliğinin, savcılığa suç duyurusu üzerine Lice Sulh Ceza Mahkemesinin dün PKK üyesine ait heykel hakkında verdiği "el konulma" kararının ardından, jandarma ekipleri Yolçatı köyüne operasyon düzenledi.

 

Güvenlik güçlerinin, heykelin bulunduğu alana girmemesi için geceden beri bekleyen grubun engel olmaya çalışması üzerine jandarma ekipleri biber gazı ile müdahalede bulundu.

Gruptaki bazı kişilerin de güvenlik güçlerine silahla ateş açması üzerine büyüyen olayda yaralanan Mehdi Taşkın (24) kaldırıldığı Lice Devlet Hastanesi`nde yapılan ilk müdahalenin ardından sevk edildiği Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi`nde hayatını kaybetti. Olayda 2 kişi de yaralandı.

Roketatar ve el yapımı patlayıcıyla saldırı

Olaylara ilişkin Genelkurmay Başkanlığınca yapılan açıklamada, "Birliklerin sözde mezarlığın bulunduğu yere intikali ve söz konusu heykelin kaldırılması esnasında, aralarında bölücü terör örgütü mensuplarının da bulunduğu 200-250 kişilik grup tarafından 19 Ağustos`ta 06.20-09.00 saatleri arasında, roketatar, piyade tüfeği ve el yapımı patlayıcı maddeleriyle silahlı saldırıda bulunulmuş, yapılan silahlı saldırıya unsurlarımızca anında karşılık verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Üs bölgelerine dönen birliklerin araçlarında yapılan incelemede, araçlara çok sayıda merminin isabet ettiğinin belirlendiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Atılan mermilerden birisinin bir kirpi aracının koltuğuna ve bir merminin de 1`inci Jandarma Komando Alay Komutanı`nın da içerisinde bulunduğu taktik tekerlekli zırhlı aracının camına isabet ettiği belirlendi.

Bu faaliyetlerin icrası esnasında, bölücü terör örgütü mensuplarınca birliklerin emniyetini havadan sağlayan helikopterlere de ateş açılmış, taarruz helikopterlerinin karşılık vermesi sonucu ateş kesilmiştir. Taarruz helikopter kolunda bulunan 2 helikopterde 6 mermi izi tespit edildi."

Açıklamada, heykelin kaldırılmasını protesto etmek maksadıyla Diyarbakır`ın Lice-Hani karayolunun, Hani Serenköy bölgesinde, bölücü örgüte müzahir bir grup tarafından kesildiği ve yoldan geçen 3 aracın yakıldığı bildirildi.

İçişleri Bakanlığı da internet sayfasında, heykelin sabah saatlerinde jandarma ekiplerince kaldırıldığı belirtildi.

Karşılarında bu aziz milletin çözüm iradesi var

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, böyle şeylere müsaade edilemeyeceğini ve gerekenin yapıldığını belirterek, "Şöyle görürüz bu olayı, bu işleri yürüten de bir kişi olarak, sürece provokasyondur. Provokatörler her yerde var. Orada var, başka yerlerde var, siyaset içinde var, maalesef basın içinde de var. Sürekli `bu tür şeyler olsa da büyütsek, çözüm süreci yürümüyor diye haber yapsak` diyen hevesliler de var. Hepsinin işbirliğiyle bu provokasyon böylece atlatılmış oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Heykelin dikilmesinin önceden engellenebileceğini ifade eden Atalay, "Olabilirdi ama bölgeden bize de bilgi gelmedi. Belki bölgedekilerin de bilgisi olmadı. Çünkü bu kırsal kesimde ve son anda, yani haberlere yansıdığı gün oraya dikilmiş oldu" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz da heykeli dikenlerin de heykel üzerinden şiddet eylemleri başlatmak isteyenlerin de karşısında milletin çözüm iradesini bulacağını söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak ve HDP Şırnak Milletvekili Sarıyıldız, olayların çıktığı Yolçatı köyüne gitti. Kışanak ve Sarıyıldız daha sonra yaralanan Savaş Topkaya`yı hastanede ziyaret etti.

Olaylara ilişkin HDP`den yapılan açıklamada, "Sağduyulu davranmak, var olan çatışmasızlık durumunun yara almaması için çaba ve hassasiyet göstermek temel yaklaşımımız olmalıdır" değerlendirmesine yer verdi.

Saldırının kınandığı açıklamada, "Halkın üzerine ateş açma emrini veren askeri yetkililer hakkında derhal soruşturma başlatılmalı ve bu kişiler açığa alınmalıdır. Heykel için bir günde yıkım kararı alan mahkemenin, bir kişinin katledildiği saldırıda aynı hızla soruşturma yapmasını bekliyoruz. Yargının tutumu barışa hizmet etmelidir" ifadeleri kullanıldı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin de "Önemli olan milletin birliğine kast etmiş bir hainin heykeli yıkmak değil, daha en baştan dikilmesini önlemektir" ifadesini kullandı.

AA
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir