• DOLAR 32.362
  • EURO 35.346
  • ALTIN 2323.061
  • ...
`Aileden kopan çocuk uyuşturucu kullanmaya başlar`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR-  Son yıllarda artan uyuşturucu bağımlılığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Rehber TV programcılarından araştırmacı Cengiz Aydın, aile ortamından uzaklaşan çocuğun uyuşturucu kullanmaya daha yatkın olduğunu belirtti.

Devletin uyuşturucuyla mücadele eden sivil toplum örgütlerine destek vermesi gerektiğini söyleyen Aydın, bu tür kuruluşlara destek verilmesi durumunda uyuşturucu kullanımının önüne geçilebileceğini ifade etti.

“Çocuk aile ortamında iken asla uyuşturucuya başlamaz”

Uyuşturucu bağımlılığının birçok nedeni olduğunu kaydeden Aydın, “Gençlerin uyuşturucuya müptela olmalarının nedenleri çoktur. Bunun aile içi nedenleri, arkadaş ortamı ve eğitim gibi nedenleri vardır. Ama şunu belirtelim ki bir çocuk aile ortamında iken asla uyuşturucuya bulaşmaz. Uyuşturucu ile aileden kopunca tanışır. Bir genç, aileden aldığı şeylerden fazlasını akranlarından alır. Gençlerimizi uyuşturucuya en fazla bulaştıran ortam arkadaş ortamıdır. Temiz bir ortamdan kirli bir ortama geçiş bunun en büyük faktörlerindendir.” dedi.

Uyuşturucu kullanımı okulda başlar

Okullarda verilen eğitimin sadece maddiyata yönelik olduğunu aktaran Aydın, uyuşturucu kullanımının genellikle okul ortamlarında başladığına dikkat çekti.

Aydın, “Pak bir ortamdan kirli bir ortama geçişleri bunun en büyük faktörlerdendir. Çocuklar bu işlere öncelikle okuldan başlıyor maalesef. Okul ortamında siz bir çocuğu saf, duru olarak yetiştirirsiniz, kendi evinizin içinde bütün ahlaki erdemleri de yüklersiniz, okul ortamında kendisini muhafaza etmesi bir açıdan daha kolay hale gelebilir. Ancak eğitimi sistmeniz bu söylediğimiz olgulara elverişli değilse ki olmadığını hepimiz biliyoruz, bu tür tehlikelerle karşı karşıya kalabiliyoruz. Eğitim müfredatımızda sadece talim var, ancak terbiye verilmiyor. Talim noktasında sadece teorik bazı bilgiler verilir ki bu da pak bir nesil yetiştirmek için yeterli bir metot değildir.” ifadelerini kullandı.

“Uyuşturucu kullananların birçoğunda özgüven eksikliği var”

Uyuşturucu madde kullanan kişilerin birçoğunda özgüven eksikliği olduğunu vurgulayan Aydın, “Uyuşturucu müptelasına bulaşanların çoğu özgüven eksikliklerini cesaret ve heves adı altında uyuşturucuya bulaşıyorlar. Böylelikle bir özgüven kazandıklarını zan ediyorlar. Yapamadıkları ya da yapmak isteyip de cesaret edemedikleri şeyleri, bu vesileyle yapmaya cesaret ediyorlar.  Hepimizce malum; Yapmaya cesaret ettikleri şeylerde toplumun zararına olabilecek fiillerdir. Böylelikle hem kendine hem de topluma zararlı birer birey haline geliyorlar.” şeklinde konuştu.

“Devlet uyuşturucuyla mücadele edenlere destek olmalıdır”

Uyuşturucu bağımlılarıyla güzel bir diyalog kurularak uyuşturucu kullanımının azalacağını ifade eden Aydın,  “Gönüllü olarak insanları uyuşturucudan kurtarılanların sayısı devletin kurtardıklarından çoktur. Bu da devlet memurlarının yaptıklarını sadece iş olarak gördüklerini gösteriyor. Gençlerle olan diyalogumuzdaki ana madde, ‘Eğer uyuşturucu kullanmazsan Allah sana cennette güzel şeyler vereceğini vaat etmiştir.’ olmalıdır. Devlet uyuşturucuyla mücadele eden sivil toplum kuruluşları veya bireylere destek vermelidir. Kendi açısından iş birliği içerisine girmemelidir. Eğer sivil toplum kuruluşları ve bu işte gönül verenler desteklenirse bunların önüne çok daha çabuk geçilmiş olabilir.” diye belirtti.

(Fikret Kavgalı / Ali Adiyaman – İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir