• DOLAR 32.381
  • EURO 35.192
  • ALTIN 2324.343
  • ...
Alzheimer’a Erken Teşhis
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Birkaç yıl içinde Alzheimer hastası olunup olunmayacağını tespit edebilen kan testi geliştirildi. 10 yıllık araştırmanın ardından Oxford Üniversitesi ve Kings College of London’dan bilim insanları hastalığı önleyebilecek 10 protein çeşidi buldu.

Klinik denemenin 2 sene içerisinde hayata geçirilmesi planlanıyor. Böylece hastalıkla karşılaşabilecek insanlar doğru ilaç kullanımıyla hastalığı önleyebilecek.

Oxford Üniversitesi Nöroloji Profesörü Simon Lovestone Alzheimer hastalarının günden güne arttığını ve bunun korkunç bir hastalık olduğunu söyledi. Lovestone “Yaptığımız tüm ilaçlar hastalığı tedavi etmekte başarısızlıkla sonuçlanıyor, fakat bu test ile öngörülen hastalığın erken tedavisinde etkili olabilirler” dedi.

Günümüzde Alzheimer’ın teşhisini semptomları gözle görülür hale gelmeden koymak mümkün değil.

Geliştirilen test sonucu bulunan proteinler hastalığın semptomları ilerlemeden teşhisinin konulmasında önemli rol oynayacak. Testin kesinlik oranıysa %87.

Araştırmacılar testin geliştirilmesinde üç uluslararası çalışmanın verilerinden yararlandı. 476 Alzheimer hastası, 220 hafıza problemli hasta ve 452 sağlıklı insandan kan örnekleri alındı. Alınan kan örnekleri sonucunda 16 proteinin beyin büzülmesi ve hafıza kaybıyla ilişkili olduğu anlaşıldı. Bunlardan 10 tanesi Alzheimer’ın erken teşhisinde kullanılabiliyor.

Yapılan önceki çalışmalar pozitron emisyon tomografisi adlı PET beyin taramasının ve lumbar sıvısı içindeki plazmanın incelenmesinin bunamanın teşhisini koyabileceğini açığa çıkarmıştı. Fakat bu yöntem oldukça pahalı. Lumbar deliklerinin incelenmesi ise riskli.

Oxford Üniversitesi Gerontoloji Fahri Profesörü Gordon Wilcock bu testin büyük önem taşıdığını belirtti. Wilcock ‘’Kan testi geliştirilen önceki yöntemlere göre çok daha pratik. Lumbar sıvısının analizinin riski bu testte mevcut değil. Ayrıca PET beyin taramasının beyin hücrelerine verdiği zararlar bu testle ortadan kalkıyor’’dedi.

Alzheimer’s & Dilemma dergisinde yayınlanan araştırma aynı zamanda Exeter Üniversitesi ve İsveç Karolinska Enstitüsü tarafından da yürütülüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir