• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Ferguson Olayları Giderek Tırmanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 ABD`nin Ferguson kentinde, silahsız bir siyah gencin öldürülmesinin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen protesto gösterileri bitmeyince cumartesi günü olağanüstü hâl ilan edildi. Ancak yerel saatle sabah 5’e kadar ilan edilen sokağa çıkma yasağı protestoların hızını kesmedi. Polisin göstericilerle girdiği çatışmada yedi kişi tutuklandı.
Polisin yaptığı açıklamaya göre, gece boyu devam eden olaylarda bir kişi silahla vurularak yaralandı. Missouri Eyaleti Devriye Şefi Ron Johnson, vuran kişinin polis olmadığını ve yaralıyı teşhis edemediklerini açıkladı. Johnson, "Yaralı kişi biz ulaşamadan, görgü tanıkları tarafından hastaneye kaldırıldı" dedi.

Ayrıca bir polis aracına ateş açıldı. Fakat bu olayın da faili tespit edilemedi.

"Dün gece güvenlik güçlerinden hiçbiri bir el bile ateş etmedi" diyen Missouri Valisi Jay Nixon, olağanüstü hâlin ne kadar süreceğiyle ilgili kesin bilgi vermedi. Ancak ilerleyen saatlerde pazar gecesi için de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağı yerel saatle gece 12`de (TSİ 08.00) başlayacak.

Pazar akşam saatlerindeki protestolarda polis yaklaşık 400 göstericiye biber gazıyla müdahale etti. Göstericiler arasında çocuklu aileler de bulunuyordu.

Hırsızlık görüntüleri şiddeti artırdı
Olaylar, 9 Ağustos Cumartesi günü, 28 yaşındaki polis memuru Darren Wilson’un 18 yaşındaki Michael Brown’u öldürmesiyle başladı.

Cuma günü polis, Brown`ın bir markette hırsızlık yaparken güvenlik kamerası tarafından kaydedilmiş görüntülerini yayınladı ve Brown’u öldüren polis memurunun adını açıkladı. Ancak polisin bu hamlesi gösterilerin şiddetlenmesine yol açtı.
Görüntülerin Brown’un ölümünü meşru gösterme amacıyla yayımlandığını savunan eylemciler, tepkilerini çevredeki dükkânları yağmalayarak gösterdi. Brown`ın görüntülerinin kaydedildiği market de göstericilerin hedefindeydi.
Tepkiler üzerine polis, Brown`u öldüren polis memurunun hırsızlıktan haberi olmadığını açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama, olayı bağımsız bir şekilde soruşturması için yerel yetkililere talimat vermiş, "Artık barış zamanı" çağrısı yapmıştı.

Çelişkili açıklamalar
Polisin ifadesine göre, siyah genç kendisine silah çekmek üzere hamle yaptı. Ancak ölen gencin üzerinden silah çıkmadı. Başka görgü tanıkları da, Brown`un kendisini gözaltına almaya çalışan polis memurundan kurtulmaya çalıştığını söyledi.
Otopsi raporuna ulaşan New York Times, Brown`un altı yerinden vurulduğunu açıkladı. Rapora göre hepsi Brown`un önünden giren kurşunların ikisi kafasına, dördü de koluna isabet etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir