• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
HAMAS Ateşkesin Şartını Açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZZE - İslami Direniş Hareketi (Hamas) Resmi Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, kalıcı ateşkesin sağlanması için israil`i Gazze ablukasını kaldırmaya çağırdı.

Ebu Zuhri tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Gazze`deki ablukanın kaldırılması, bölgenin imarı ve saldırıların durdurulması yönündeki taleplere olumlu cevap verilmesi, israil ve Filistinlileri kalıcı ateşkesin sağlanmasına yaklaştırır. Bunun dışındaki herşey işleri zorlaştırır" denildi.

Açıklamada, Filistin halkının söz konusu taleplerinin insancıl ve adil talepler olduğu belirtildi.

Mısır`ın arabuluculuğunda başkent Kahire`de Filistin ve israilli taraflar arasında kalıcı ateşkesin sağlanması için yapılan dolaylı görüşmelere yarın da devam edilecek. Taraflar arasında anlaşmaya varılan 5 günlük ateşkesin süresi de 18 Ağustos Pazartesi sona erecek.

israil, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze`ye, 7 Temmuz`da havadan ve denizden, 17 Temmuz`da ise karadan saldırıya geçmişti. Son açıklamalarda, saldırılarda ölen sayısının bin 980`e yükseldiği, 10 bin 196 kişinin yaralandığı bildirilmişti.

Filistin tarafının Gazze`de ateşkes sağlanması için ortaya koyduğu istekler arasında "liman ve havaalanı inşası, ablukanın kalkması, israil ordusunun 7 Temmuz öncesindeki konumuna geri çekilmesi, Gazzeli balıkçıların serbestçe avlanabilmesi, Oslo öncesi tutukluların da aralarında bulunduğu dördüncü grubun yanında yeni tutuklanan milletvekillerinin serbest bırakılması ve israil`in bu anlaşmalara bağlı kalması" gibi şartlar bulunuyor.

israil heyeti ise temel iki istek üzerinde duruyor. Bunlar, Gazze`nin yeniden imarına karşılık Hamas tarafından düzenli ateşkesin sağlanması ve silahsızlandırılması olarak sıralanıyor. Bu son isteğe Filistin tarafı tamamen karşı çıkıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir