• DOLAR 32.332
  • EURO 35.084
  • ALTIN 2297.69
  • ...
"Postacıların can güvenliği yok"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA – Kullanılmayacak derecede yıpranmış motosikletlerle Bursa trafiğinde dağıtım hizmeti gerçekleştirdiklerini savunan postacılar;  Memur-Sen’e bağlı Birlik Haber-Sen öncülüğünde gerçekleştirdikleri eylemle yetkililerden can güvenlikleri için motorlarının yenilenmesi talebinde bulundu.


“Acilen bu ihale yapılsın”

Konuyla ilgili açıklama yapan Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi Numan Şeker,  “2006 yılında alınan motorlarla dağıtım yapan postacı arkadaşlarımızın kesinlikle can güvenliği yoktur. Acaba dağıtıcı arkadaşların can güvenliği mi? Yoksa motorlar mı önemli. Anlaşılan bugüne kadar yapılan uygulamalardan görüyoruz ki, bir motor bir dağıtıcıdan daha önemli. Eğer dağıtıcı arkadaşlarımızın can güvenliği önemli olsaydı; 2006 yılından bugüne, bu ihale yapılmış olurdu. Maalesef bu yapılmadı. Bunun takipçisi olacağız. Buradan biz, hem bakanlığa hem de genel müdürlüğe sesleniyoruz. Acilen bu motorların yenilenmesi için ihalenin bir an önce yapılmasını ve motorların değiştirilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Şeker; sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Sözleşme sonunda topladığımızda haberleşme kolundaki arkadaşlarımız, 330 lira net ödeme aldı. Sendikamızın girişimleri sonucunda 160 liralık, yemek parası 100 bin nüfusun altındaki yerlerde ödenmiyordu. Şu anda yaptığımız girişimler sonucunda bu da elde edilmiş oldu. 30 Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde dağıtılmaya başlandı.”
 


“Yoğun trafik içerisinde dağıtıcılarımızın can güvenliğini tehlikeye düşürmekte”
Birlik Haber-Sen Bursa Şubesi Başkanı Sabri Uğur, yaptığı basın açıklamasında “Başmüdürlüğümüz bünyesine 2006 yılında alınan motorlar, bugüne kadar kullanılmakta olup, uzun süre ve yoğun olarak kullanıldığından hem ekonomik ömrünü tamamlamış hem de kullanılmayacak derecede yıpranmıştır. Arızalı olanlara yapılan tamirat giderlerinin kendi fiyatını geçtiği kullanıcılar ve arıza işlemleri ile uğraşanlar tarafından belirtilmektedir. Bu yüzden önemli bir kısmı idaremizce hurdaya ayrılmış ve kullanılamaz hale gelmiştir. Buna rağmen il ve ilçelerimizde dağıtıcılarımız posta dağıtım hizmetlerin yürütülebilmesi için hurdaya ayrılan veya arızalı olan motorlara binerek dağıtım yapmaktadır. Bu durum yoğun trafik içerisinde dağıtıcılarımızın can güvenliğini tehlikeye düşürmekte ve hizmetler bu risk altında yürütülmektedir” dedi.

Bu aksaklıkların kurumları tarafından bilindiğini vurgulayan Uğur, sözlerine şu cümlelerle devam etti: “Yetkili Sendika olarak sorumluluğumuz gereği 03.07.2014 tarih ve 24 sayılı yazımız ile daha önce Başmüdürlüğümüze bildirilmiştir. Alınan bilgiye göre ihalenin yapıldığı ve sonradan iptal edildiği bilgisi alınmış ancak söz konusu motorların arızalı ve kullanılamaz olmasına rağmen bu güne kadar ihale işlemi yapılmamıştır. Postacının durumu görmezden gelinmektedir. Bu durum kılık kıyafet temininde de böyledir. Hala yazlık ayakkabılar gelmemiştir.”

“İhalenin yapılması için postacıların ölümlü kaza yapması mı gerekmektedir?”
Bursa Türkiye’nin 4. Büyük ili olup, sürekli gelişmekte ve sanayi bölgesi olduğu için dağınık bir yapıya sahip olduğunu hatırlatan Uğur, sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Posta dağıtım hizmetleri araçlı veya motorlu olmaz ise uzak ve sanayi bölgelerine yaya dağıtımı yapılamaz. Dağıtıcılarımız işlerini yapabilmek için birer gün ara ile kullanılabilen araçla, biri birilerinin dağıtımını sırayla yapma durumunda kalmaktadırlar. Ayrıca arızalı motorlar kullandığından, dağıtım sahasında yeniden arızalanan motorla baş başa kalınmakta, hatta arızadan dolayı kaza yapanlar olmaktadır. Bu nedenle yoğun trafikte çalışırken can güvenliğimiz tehlikededir. Daha önce şubelerimiz de ölümlü soygunlar olduğunda iş yerlerimize kamera ve alarm sistemi takılmıştır. Şimdi de motorların yenilenmesi ve ihalenin bir an önce yapılması için postacıların ölümlü kaza yapması mı gerekmektedir? Yetkili Sendika olarak hem de sorumlu sendikacılık anlayışı içerisinde herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için öncelikle kurumumuzu bilgilendiriyoruz.”



Kısa süre önce motoru ile posta dağıtımına çıkan posta çalışanı; seyir halindeyken motorunun arka tekerinin dingili kırıldığını belirterek, trafikte büyük bir hayati tehlike atlattığını söyledi. (Zeki Aras-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir