• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...

BURSA - Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacına yönelik olarak Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi ve Bosna Hersek İle İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfı (BİGMEV) arasında iyi niyet anlaşması imzalandı.

MÜSİAD Bursa Şubesi Dernek Merkezi’ndeki törende iyi niyet anlaşmasını MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Hasan Çepni ile BİGMEV Başkanı Muzaffer Çilek imzaladı.

İyi niyet anlaşmasıyla birlikte, MÜSİAD Bursa Şubesi ile BİGMEV, Bosna-Hersek ve Bursa’da ortaklaşa belirlenecek sektörlere yönelik önemli çalışmalarda işbirliği yapacak. Ayrıca bu iyi niyet anlaşması sayesinde işadamları özellikle kamu ve özel sektör ihalelerinden haberdar olabilecek. Anlaşma ayrıca Bosna Hersek’te okuyan öğrencilere MÜSİAD Bursa Şubesi üyesi firmalarda da staj imkanı sunulacak.

MÜSİAD Bursa Şubesi ve BİGMEV arasındaki iyi niyet anlaşması töreni öncesinde konuşan MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Hasan Çepni, Türkiye’nin 2013 yılında Bosna-Hersek ile ticaret hacminin 400 milyon dolar olduğunu, imzalanan bu iyi niyet anlaşması sayesinde bu rakamın daha yukarılara çıkarılabileceğini söyledi.

İlişkilere yeni bir çehre katacak

Somut adımları yıl sonuna kalmadan atacaklarını belirten Çepni, “Bugün imzalarını attığımız bu anlaşması ile Bosna Hersek ile olan kardeşliğimizin devamlılığını sağlayacağız ve ticari ilişkilerimize yeni bir çehre kazandıracak ve bu anlaşmasını iki ülke arasındaki yatırım ortamlarının iyileştirilmesinde de önemli bir görev üstlenecek” dedi.

Hasan Çepni, anlaşmasının sadece Bursa şubesinin üyelerini yönelik olmadığını, Türkiye’deki tüm MÜSİAD şubelerinin üyelerine kapsayan bir çalışma olduğunu ifade etti.

İlk somut adım Kasım ayında atılacak

İyi niyet anlaşmasının ilk somut adımını Kasım ayında atacaklarını kaydeden Çepni, “Kasım ayında İstanbul’da gerçekleştireceğimiz Uluslararası MÜSİAD Fuarı’nda Bosnalı işadamlarını ağırlayacağız ve böylece ilk adımı atmış olacağız. Yıl bitmeden de Bursalı işadamlarımızı iş gezisi için Bosna’ya götüreceğiz ve MÜSİAD şubelerinde BİGMEV ile birlikte bilgilendirme toplantıları yapacağız. Böylece ilişkilerimizin geliştirilmesi adına somut adımlar atmış olacağız” diye konuştu.

MÜSİAD’ın geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de Bosna’nın yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirten Hasan Çepni, “Bugün Alija İzzetbegoviç’i rahmetle anıyoruz. MÜSİAD olarak biz, o zor yıllarda da Bosna’nın yanındaydık ve yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İlişkileri geliştirmek adına heyecan duyuyoruz

Anlaşma imza töreninde konuşan BİGMEV Başkanı Muzaffer Çilek ise anlaşmanın Türkiye, Bosna Hersek ve Bursa için hayırlar getirmesini diledi. BİGMEV olarak Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki ilişkileri geliştirmek adına çalıştıklarını söyleyen Çilek, “Bosna ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmek için çok heyecanlıyız. İki ülkede de çok değerli işadamları var. MÜSİAD, birçok önemli ticaret erbabı ile birçok önemli üreticiyi bünyesinde barındıran önemli bir oluşum. Bu işbirliği ile önemli sonuçlar alacağımızı umuyoruz” dedi.



Muzaffer Çilek, işbirliği anlaşması kapsamında Bosna’ya yapılacak olan iş gezileri ve bu geziler sırasındaki yapılan masrafların yüzde 50’lik kısmının BİGMEV’in KOSGEB ile olan işbirliği neticesinde devlet tarafından karşılanabileceğini kaydetti. Muzaffer Çilek sözlerini “Bosna’da tarımdan eğitime, madencilikten tekstile kadar birçok sektörde karlı projeler var. Biz bu projeleri Türk işadamlarıyla buluşturmak istiyoruz. Türk ve Bosnalı işadamlarının işbirliği önemli bir kombinasyon olacak ve önemli işlere imza atacağız” diyerek tamamladı.

Konuşmaların ardından MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Hasan Çepni ile BİGMEV Başkanı Muzaffer Çilek iyi niyet anlaşmasına imza koydular. (Zeki Aras-İLKHA)