• DOLAR 32.371
  • EURO 34.967
  • ALTIN 2325.427
  • ...
Irak`taki Çatışmalar ve Siyasi Gelişmelerde Günün Özeti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Irak`ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Şii Ulusal İttifak`ın adayı Haydar el-İbadi`yi desteklediğini bildirdi.

Irak`taki çatışmalar

AFAD ekibinin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkilileriyle Duhok’un Şariya beldesinde belirlediği alanda, 30 iş makinesiyle zemin düzeltme çalışması yapılıyor. Şariya Çadır Kampı’nda ilk etapta 10 bin kişi kalacak. Sonraki süreçte kamp alanı genişletilerek daha fazla insanın barınması hedefleniyor.

Yezidilerin kaçışı sürüyor

Sincar Dağı’nda mahsur kalan Yezidilerin kaçışı devam ediyor. Peşmerge ve YGP güçlerinin, oluşturduğu güvenlik koridorundan dağı terkederek, Suriye tarafına geçen Yezidiler, bir süre dinlendikten sonra Peşhabur Sınır Kapısı’ndaki köprüden Irak’ın Zaho ilçesine geçiyor. Aracı olmayanlar, köprüden yürüyerek Irak tarafına ulaşıyor. Burada bekletilen araçlara bindirilen Yezidi aileler, Zaho’daki geçici Bacid Çadır Kampı’na götürülüyor. Özellikle Yezidi kadın, çocuk ve yaşlıların oldukça yorgun oldukları görüldü.

Yezidiler, insan tacirlerinin kıskacında

Uzun bir süre iç savaştan kaçan Suriyelileri dolandıran insan tacirlerinin yeni hedefi, Avrupa ülkelerine gitmek isteyen Iraklı Yezidiler.

IŞİD`in saldırıları nedeniyle evlerinden olan Yezidilerin çoğu, çareyi Avrupa ülkelerine gitmekte buluyor. Fakat Yezidilerin umut yolculuğu, ya başlamadan bitiyor ya da ölüm riski de dahil çileli bir yolculuğa dönüşüyor. Yezidiler, çoğu zaman Avrupa ülkeleri vaadiyle Türkiye`nin Batı Trakya bölgesindeki ormanlık alanlara bırakılıyor.

Hristiyanların transit ülkesi Lübnan

Beyrut`taki Keldani Kilisesi Piskoposu Yardımcısı Papaz Dinha Tuma Yusuf, olaylarla ilişkin AA muhabirine açıklamada, Irak`ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde Hristiyanların sayısı 1,6 milyonu buluyordu. Çoğu Keldani olan Hristiyanlara Irak`ın her yerinde rastlamak mümkündü. Ama bugün IŞİD ve terörizm nedeniyle bu sayı 350 bine geriledi. Bu göçmenlerin çoğu da Lübnan`a göç etti fakat burada kalmayı düşünmüyorlar. Ülkelerine geri dönmeleri ancak Irak`ta istikrar sağlanırsa mümkün olur ki bu da zayıf bir ihtimal gibi duruyor.

Peşmerge`ye moral ziyaretleri

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani`nin, sınır hatlarındaki Peşmerge güçlerini ziyaret ederek moral verdiği bildirildi. Barzani, İlk olarak IŞİD`den geri alınan Mahmur`a gelerek ilçedeki durumu yerinde gördü. Barzani, burada IŞİD örgütünün saldırılarına karşı tetikte bekleyen Peşmerge`yle bir araya geldi. Peşmerge komutanları, son durum hakkında Barzani`yi bilgilendirdi.

Sanatçı Şivan Perwerm de IŞİD militanlarıyla savaşan Peşmergeye moral ziyaretlerinde bulundu, Perwer, Erbil`in ardından Duhok`ta, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani`nin kardeşi olan Peşmerge 1`inci Savunma Birliği Komutanı Sihat Barzani`yi ziyaret etti.

ABD ve Fransa`nın silah yardımı Peşmergeye ulaştı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, ABD ve Fransa`dan gönderilen silahların kendilerine ulaştığını bildirdi.

Irak`taki çatışmalar

Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Irak ordusu, Salahaddin vilayetine bağlı Tikrit kentinde, IŞİD`in ana merkezlerinden birine hava saldırısı düzenledi. Olayda, 20 IŞİD militanı öldü, ağır silahların monte edildiği 3 araç imha edildi.

Irak ordusunun düzenlediği sadırıda 15 kişi öldü

Felluce Devlet Hastanesi yetkilisi Visam el-İsavi, orduya bağlı birliklerin Felluce`nin farklı bölgelerinde saldırılarda bulunduğunu söyledi. Bu saldırılarda hayatını kaybeden 4`ü çocuk, 1`i kadın, 15 kişinin cesedinin hastane morguna getirildiğini aktaran İsavi, yaralanan 15 kişinin de tedavi altına alındığını kaydetti.

Yezidilerin kaçışı sürüyor

Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidi nedeniyle Musul`un Sincar Dağı`na sığınan ve burada bir süre mahsur kalan Yezidilerin, bölgeden kaçışı sürüyor.

KYB Genel Sekreter Yardımcısı Berhem Salih

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter Yardımcısı Berhem Salih,  IŞİD`in sadece Kürtler için değil tüm dünya için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Salih, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "IŞİD sorunu, kesinlikle ihmal edilmemelidir. Bu örgüt, sadece Kürtler için tehlike arz etmiyor. Irak`a komşu ülkeler ile Avrupa ve Amerika için de büyük bir tehdittir" dedi.

Irak`ta hükümet kurma çalışmaları

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum`un hükümeti kurma görevini Ulusal Şii İttifak`ın adayı Haydar el-İbadi`ye vermesinin ardından, Sünni aşiretler de taleplerini dile getirmeye başladı.

AA muhabirine konuşan El-Enbar İl Meclisi Başkanı Sabah Kerhut, Sünnilerin İbadi`den "tüm devlet kurumlarında toplumu oluşturan unsurlara yönelik dengenin muhafaza edilmesi, yargının bağımsızlığının sağlanması ve hapishanedeki tutukluların serbest bırakılması"nı istediğini söyledi.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir