• DOLAR 32.51
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2432.642
  • ...
Kürtçe öğretmen adayları atanmayı bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN- İki seneyi aşkındır başta Mardin Artuklu Üniversitesi olmak üzere, Dicle, Yüzüncü Yıl, Muş ve Bingöl üniversitelerinde eğitimini tamamlayan yüzlerce öğretmen adayı atama bekliyor.

Türkiye’nin ilk Kürtçe öğretmenleri olarak atanmayı umutla bekleyen öğretmen adayları, Batman Atatürk parkında toplanarak okudukları basın açıklamasıyla atanmamayı protesto ettiler.  

Basın açıklaması Kürtçe ve Türkçe olarak okundu. Kürtçe basın açıklamasını öğretmenler adına Lokman Kartal okurken, daha sonra Türkçe basın açıklamasını da Öğretmen adaylarından Sadık Gürses okudu.

Gürses yaptığı açıklamada, sorunların çok fazla olduğunu fakat çaresinin çok kolay ve yakın olacağını belirterek, “Birincisi en kısa zamanda Anadilde eğitim öğretim hakkı tanınmalı ve kabul edilmelidir. İkincisi, vakit kaybına mahal verilmeden diğer öğretmenler ile birlikte Kürtçe öğretmenlerinin de atanmasıdır. Bugün okula başlayan bir çocuk, 12 yıl boyunca zorunlu eğitim görmektedir. 12 yıl bu sorunun çözümü için yetmiyor mu? Biz bu ülkede sistemlerin bir gecede değiştiğine tanıklık etmiş insanlar olarak, 12 yılda çok fazla şeyin yapılabileceğine inanıyoruz.” dedi.  

Gürses, tek dileklerinin Kürtçe anadilde eğitim hakkının kabulü ve bunun gerçekleşmesi ile tüm bu sorunların temelden çözüleceğine  inançlarının tam olduğunu söyledi.

Basın açıklamasının ardından İLKHA’ya konuşan öğretmen adayları da atanamamanın vermiş olduğu sıkıntıları dile getirdiler.

“Kürd çocukları neden bu haktan mahrum?”

Öğretmen adaylarından Şerif Çelebi, anadilde eğitim ve öğretimin evrensel bir hak olduğunu ifade ederek: “Ama maalesef Kürd çocukları bu haktan mahrumlar. Mahrum bırakılmış. Fakat son yıllarda Artuklu Üniversitesi’nde Kürdoloji’de açılmış Yaşayan Diller adı altında, fakat ne yazık ki bu bölümü bitiren öğretmenler mezun oldukları halde devletin resmi kurumlarında, okullarında eğitim verememektedirler. Kürt çocukları bu eğitim hakkından, bu evrensel haktan mahrumlar hala. Ben 10 yıllık bir öğretmenim ve bunun acilen giderilmesini istiyoruz ve talep ediyoruz. Özellikle hükümetin bu attığı adımların yarım yamalak değil de acilen tamamlanmasını istiyoruz.” şeklinde konutu.

“Verilen sözlere rağmen hiçbir gelişme olmadı”

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kürd Dil Edebiyatı Bölümünden mezun olan Öğretmenlerden Sadık Gürses de “Yaklaşık 3 senedir binden fazla arkadaşımız bu bölümden mezun olmuş, fakat verilen sözlere rağmen hiçbir gelişme olmamıştır. Biz onu protesto ettik. Hakkımızı istiyoruz. Anadilde eğitim hak, bunu istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Hakkın iadesini istiyoruz, talep etmiyoruz”

M. Selim Zencir ise, şunları söyledi: “3 yıla yakındır Kürtçe öğretmenler alımı yapılmakta ama halen atama yapılmamakta ve biz bu verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz. Az çok bir talebimiz yok ama azda olsa yani Kürtçe öğretmenlerinin atanmasının yapılmasını istiyoruz. Bu bizim ve Kürtlerin doğal bir hakkı, Kürtçe eğitim görmek, çocukların Kürtçeyi öğrenmesi doğal tabi bir hak. Biz bundan mahrum bırakılıyoruz. Biz bunun herkesin sahip olduğu hak olarak, bizde bu hakkın iadesini istiyoruz, talep etmiyoruz. Bizden alınanın yine bize verilmesini istiyoruz. Şuana kadar hiçbir atama yapılmadı, Kürtçe öğretmenlerinin. Dört üniversite öğretmen yetiştiriyor ama şuan hiçbir atama yapılmamış durumda.”  (Veysi Rüzgar/Veysi Siyah-İLKHA)   

Bu haberler de ilginizi çekebilir