• DOLAR 32.597
  • EURO 34.745
  • ALTIN 2498.673
  • ...
Rabia Katliamının Yıldönümü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır`daki darbenin ardından gösterilerin merkezi Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına müdahale edilmesinin yıl dönümü nedediyle ülkede çeşitli etkinliklerin düzenlenmesi bekleniyor.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak ve diğer darbe karşıtı gruplar, "dünyadaki bütün özgürlük yanlılarına Rabiatul Adeviyye Maydanı`na yapılan kanlı müdahalenin birinci yıl dönümününde çeşitli etkinlikler düzenleme" çağırısı yaptı.

Ulusal İttifak ve diğer darbe karşıtı grupların çağrısına göre, "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla ``Rabiatul Adeviyye, Nahda ve Tahrir medyanları başta olmak üzere ülkedeki diğer meydanlarda barışçıl gösterilerin düzenlenmesi, darbe karşıtı tutukluların uygun yollarla Rabia Günü`ne destek vermesi, Rabiatul Adeviyye eylemlerindeki ruhu geri getirmek için göstericilerin oluşturduğu platformda Ulusal İttifak yöneticilerinin, gösterilere müdahale sırasında hayatını kaybedenlerin haklarını talep etmeyi sürdürecekleri yönünde konuşmalar yapılması, müdahalede hayatını kaybedenlerin kabirlerine çiçek bırakılması ve yaralananların ziyaret edilmesi" gibi bir dizi etkinlik yapılması bekleniyor.

SİYAH RENKLİ ELBİSELER GİYİLECEK

Sosyal paylaşım sitelerinde organize olan darbe karşıtı bazı gruplar da Mısırlılara günün anlam ve önemine binaen, hayatını kaybedenler için yası simgeleyen siyah renk elbise giymeleri çağrısında bulundu.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi, önceki gün yaptığı açıklamada, Mısırlılara Rabiatul Adeviyye Meydanı`na müdahalenin yıl dönümü olan 14 Ağustos`ta "aşırılığa kaçılmadan barışçıl şekilde düzenlenecek" geniş katılımlı gösterilere katılmaları çağrısında bulunmuştu.

Merkezi New York`ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütünün İcra Direktörü Kenneth Roth da Mısır güvenlik güçlerinin geçen yılki gösteriler sırasında bin 150 kişiyi sistematik biçimde öldürmekle suçlamış ve işlenen cinayetlerin insanlık karşıtı suç kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini bildirmişti.

Mısır`daki darbenin ardından yapılan gösterilerin merkezi başkent Kahire`deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına 14 Ağustos 2013`te emniyet güçlerinin müdahalesinde binden fazla gösterici hayatını kaybetmiş, binlercesi yaralanmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir