• DOLAR 32.57
  • EURO 34.895
  • ALTIN 2432.329
  • ...
Gaziantepli STK`lardan sağduyu çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Gaziantep’te iki gündür devam eden Suriyeli gerginliği büyürken kentte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşları yaşanan olaylar karşısında vatandaşların sağduyulu olması çağrısında bulundu.

Sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Kolluk Kuvvetlerinin gerekli tedbirleri almasını isterken yaşanan olayın doğru olmadığını fakat yapılan bir hatadan dolayı da tüm Suriyeli mültecilerin aynı kategoriye konulmaması gerektiğini vurguladılar.

Umut Der: Olayı tüm Suriyelilere yansıtmak doğru değil

Gaziantep’te Suriyeli mültecilere düzenli olarak yardım faaliyetlerine bulunan Gaziantep Muhtaçlarla Yardımlaşma Derneği (UMUT DER) Başkanı Ahmet Kurt, “Malumunuz iki gündür şehrimizde yaşanan üzücü bir olaydan dolayı tasvip etmediğimiz olaylar yaşanmaktadır. Tabi öldürülen şahsın öldürülmesi doğru olmadığı gibi bunun üzerine bu olayı bahane edip bu olayı tüm Suriyeli mültecilere yansıtmak ve kalkıp yoldan geçen Suriyeli vatandaşları dövmek, onlara hakaret etmek de doğru değildir. Bir kişi hata yaptı diye kişinin hatasını tüm kesime yansıtmak doğru olmasa gerek.” dedi.

Meydana gelen olaylar karşısında yetkililerin gerekli önlemleri alması gerektiğini ifade eden Kurt, “Tabi bizler Ensar olduğumuzu unutmayalım. Bu insanlar kendi istekleri ile buraya gelmediler. Yaşanan zulümden kaçıp buraya sığındılar. Aynı duruma bizler de düşebiliriz. Tabi şunu da belirtmek gerekir, belli odaklar da vatandaşları kışkırtmaktadır. Yetkililerin geniş çaplı önlemleri alması gerekir. Yaşanan bu olaylar bize yakışmamaktadır. Özellikle provokasyonlara gelmeyelim. Vatandaşlarımız sağduyulu olmalıdır. Bizler muhacirliğimizi göstermeliyiz. Yetkililerin de bu tür eylemlere karşı önlem almalarını talep ediyoruz.” şeklinde çağrıda bulundu.

Mazlum Der: Eylemler kaygı verici

Suriyeli mültecilere yönelik yapılan eylemlerin kaygı verici olduğunu belirten Mazlum Der Gaziantep Şubesi Başkan Yardımcısı Abdurrahim Çelik, “Yapılan eylemler, halklar arasında tahrik edici ve düşmanlık tohumlarını ekecek faaliyetlerin başlangıcı olabilir. Bu insanlar ülkelerinde devam eden savaş nedeniyle canlarını kurtarmak için ülkemize sığındılar. Bu insanlar zaten çok zor şartlar altında hayatlarını idame ettiriyorlar. Bir de biz kalkar bir kişinin yaptığı hatadan dolayı Suriyelileri Gaziantep`te istemiyoruz bunlar çekip gitsinler ve bir de kalkıp saldırmaya kalkarsak, Suriyeli mültecilerin acılarının katlanmasına neden oluruz.” dedi.

Münferit bazı olayları bahane ederek ortaya çıkan çevrelerin, aslında başından bu yana tutumlarının aynı olduğunu ifade eden Çelik, “Suriye yönetiminin yönlendirdiği şüphesini üzerinde taşıyan veya iç karışıklık çıkarmak isteyen birtakım ırkçı, çıkarcı kişi ve gruplar yapılan yardımları engellemeye çalışıyorlar. Münferit bazı olayları bahane ederek ortaya çıkan bu çevreler, aslında başından beri bu tutumlarını sürdürüyorlar. Bazı kişilerin işledikleri suçlardan dolayı felakete uğramış ve ülkemize sığınmış Suriyeli ailelere suçlu muamelesi yapmaya çalışıyorlar. Sanki bizim ülkemizdeki insanlar hiç hata yapmıyorlar mı?  Her şahsın hatası karşısında ayaklanırsak bu toplumda olumsuz yankılar uyandırır.” şeklinde konuştu.

İmkân Der: Yapılanlar doğru değil

Gaziantep`in yanlış tanınmasına neden olan bu hareketlere karşı yetkililerin duyarlı davranması gerektiğini belirten İmkân Der Gaziantep Şubesi Başkanı Said Gökdere, “Yaşanan bu olaylara kurumların, kuruluşların ve sivil toplumun tepki göstermesi gerekir. Eyleme katılanların ileri sürdüğü iddialar kitlesel olmayıp kişisel bazda kalmış münferit olaylardır. Suriyelilerin işledikleri suç oranları gösterildiğinin aksine son derece düşüktür. Bu yapılanlar doğru değildir. Elbette yapılan olay doğru değildir. Hiçbir vatandaşımızın burnunun kanamasını dahi istemeyiz. Bundan dolayı zaten büyük mağduriyet yaşayan bir kitleyi suçlu göstermek insafla, izanla ve vicdanla bağdaşmaz. Tüm Ensar olan Gaziantep halkını sağduyulu olmaya davet ediyorum.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir