• DOLAR 32.352
  • EURO 35.139
  • ALTIN 2308.306
  • ...
Rabia İşareti İftar Çadırında Ortaya Çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KAHİRE - Mısır`da ordunun Temmuz 2013`te yönetime el koymasının ardından, darbe karşıtlarının eylem düzenledikleri Rabia Meydanı’ndan esinlenerek kullanmaya başladığı "Rabia işareti", kısa sürede dünya genelinde "özgürlüğün yeni sembolü" olarak kabul gördü.

Ordunun yönetime müdahalesinin ardından Kahire`de darbe karşıtı gösterilerin merkezi Rabiatul Adeviyye Meydanı`ndaki eylemcilerden Muhammed Salah, söz konusu işaretin ortaya çıkış sürecini şöyle anlattı:

"Rabia direnişi sırasında meydanda Seyyide Zeynep çadırını kurmuştuk. Rabia işareti fikri ilk kez orada ortaya çıktı. Çadırımıza AA`dan bir grup gelmişti. Bizlerle tanışmak, orada nasıl yaşadığımızı görmek istiyorlardı. Grupta AA Genel Müdürü Kemal Öztürk de vardı. Ramazan olduğu için birlikte iftar ettik" dedi.

Salah, Öztürk`ün daha sonra çadırda bulunanlarla sohbet etmeye başladığını, onlara neden meydanda bulunduklarını ve hedeflerinin ne olduğunu sorduğunu belirtti.

"Rabia işaretinin anlamını sordu"

Kısa sohbetin ardından Kemal beyle hatıra fotoğrafı çektirmek istediklerini aktaran Salah, "Birlikte fotoğraf çektirmeye başladık. İşte o sırada aramızda bulunan gençlerden biri elini kaldırarak Rabia işaretini yaptı. Biz o an ne demek istediğini anlamıştık ancak Kemal bey şaşırmıştı" diye konuştu.

Kemal Öztürk`ün parmaklarla yapılan "dört işaretinin" anlamını sorduğunu ifade eden Salah, "Kemal beye Rabia kelimesinin dördüncü anlamına geldiğini ve meydana adını veren kadın alim Rabiatul Adeviyye`nin de ailesinin dördüncü kızı olarak dünyaya geldiği için bu ismi aldığını hatırlattık" ifadesini kullandı.

Rabia işaretiyle fotoğraf çektirirken bunun uluslararası bir sembole dönüşeceğinin farkında olmadıklarını dile getiren Salah, "Bu işaretin, ilk olarak Kemal Öztürk`ün bulunduğu mecliste çıkması ve onun dikkatini çekmesi etkili olmuştur" şeklinde konuştu.

"Herkes vazgeçse ben vazgeçmem"

"Rabia`da insanları bir araya getiren konunun ne olduğunu anlatmak zor bir şey değil" diyen Salah, "Ancak bunu bir sembolle insanlara anlatma imkanına sahip oluyorsunuz. Ülkede yaşananları anlatma konusunda büyük kolaylık sağlıyor" dedi.

"Rabia özgürlüklerin sembolü"

Salah, Rabia işaretinin ülke sınırlarını aştığını, tüm dünyadaki özgürlüklerin sembolü haline geldiğini vurgulayarak, "Rabia, Mısır`ın olmaktan çıkarak, dünyada özgürlük sorunu yaşayan herkesin sembolü haline gelmiştir" yorumunu yaptı.

Rabia işaretini kullananların terörist suçlamasına maruz kaldıklarına da dikkati çeken Salah, "Rabia özgürlüğün, ona alternatif olarak gösterilen işaretler ise köleliğin sembolüdür" görüşünü dile getirdi.

Rabia işaretinin çıkış öyküsü ve daha detaylı bilgiler, Dünya Rabia Günü nedeniyle AA tarafından piyasaya çıkartılan “Yarım Kalan Devrim, Mısır” kitabında yer alıyor.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir