• DOLAR 32.57
  • EURO 35.009
  • ALTIN 2423.18
  • ...
Tarihi Belkıs Ana Şifalı Su Merkezi Sahipsiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Güçlükonak ilçesine bağlı Ilısu köyü yakınlarında Hz. Süleyman tarafından yaptırıldığına inanılan ve romatizma, bel fıtığı, kireçleme, eklem ağrıları, kadın hastalıkları ile sinüzit gibi birçok hastalığa şifa olduğu belirtilen Bekıs Ana (Hesta) Kaplıcası gerçek değerini arıyor.

Tarihi Belkıs Ana Şifalı su merkezi, günlerdir susuz kalırken, şifalı su merkezindeki bakımsızlık ve sorunlar, misafirlere hizmet veren vatandaşlar ve işletmelerin sahiplerini isyan etme noktasına getirdi.

Günlerdir susuz olduklarını ve köye su taşıyan bozuk su motorlarının tamir edilmediğini söyleyen köylüler, valiliğe çıkarak kendilerine yardımcı olunmasını istediler.

Şırnak vali yardımcısı Ertuğrul Egemen`le görüşen köylüler, vali yardımcısı tarafından özel idare müdürlüğüne yönlendirilerek dilekçelerinin özel idare müdürlüğüne verilmesi istendi. Özel idare müdürlüğündeki yetkililerle görüşen köylüler, gerekenin yapılacağı sözü üzerine köylerine geri döndü.

Bakımı Yapılıp Kapalı Tutulan Oteller Açılsın
Tarihi Belkıs Ana şifalı su merkezine Türkiye`nin dört bir yanından vatandaşlar akın ederken, karşılaştıkları manzara onları üzüyor. Susuzluğun yanında şifa merkezinin her yanında yükselen çöp yığınları ve yetersiz olan otellerin dolması nedeni ile yer bulamayan vatandaşlar, bulabildikleri her yere bir şeyler serip yatıyor. Şifa merkezinde bulunan ve Şırnak İl Özel idaresine ait lüks otel ve evlerin kapalı durmasına bir anlam veremeyen vatandaşlar, kapalı yerlerin derhal açılmasını ve hizmet vermesini istiyor.

Bu Hazine Halka Açılsın
Şifa merkezinin yüzyıllardan beri olduğunu ve binlerce kişiye şifa verdiğini söyleyen Belkıs Ana şifalı su merkezine yakın eski Fındık Beldesi belediye başkanı Metin Olca, kendisinin burada bir işyeri ve motel açarak hizmet vermeye çalıştığını fakat kendi yerel imkanlarının yetersiz olduğunu söyledi.

Olca, "Yüzyıllardan beri bir çok hastalığa şifa dağıtmaya devam eden şifa merkezimiz aynı zamanda bölge halkı için kocaman bacasız bir fabrika görevini görmekte olup binlerce insanın ekmek kapısı durumundadır, fakat yetkililer bunun farkında değil maalesef.! Sayın vali ve özel idare müdürlüğümüzden bir an önce buraya el atmaları ve bu gerçek hazinenin halka açılmasını ve değerlendirmesini istiyoruz. İnanıyorum ki gerçek anlamda Belkıs Ana şifa merkezi işlenirse bölgeye ve Türkiye halkına şifa dağıttığı gibi birçok insana da iş ve aş kapısı olarak büyüyecek ve gelişecektir" dedi.

Ya Buraya Sahip Çıkın, Ya da Bize Verin
Şifa merkezinin günlük yaklaşık beş bin TL`lik sezon gelirlerinin nereye gittiğini bilmediklerini dile getiren Olca, bu paranın buraya harcanması durumunda şifa merkezinin gerçek anlamda bir hizmet vermeye başlayacağını söyledi.

Olca sözlerini şöyle sürdürdü: "Sayın valimiz başta olmak üzere bütün yetkililere çağrım ya buraya sahip çıkın ya da gelirlerini bize verin biz buraya sahip çıkalım yıllardır gelen milyonlarca paranın nereye gittiğini öğrenmek istiyoruz ve bu gelirlerin bir kısmının en azından buraya yatırım olarak harcanmasını istiyoruz. Suyumuz yok, çöp kamyonumuz yok, kanalizasyonumuz yok, sokaklarımız düzgün değil ve çevre kirliliği ile baş edemiyoruz, günde yüzlerce insanın uğrak yeri olan bu merkezin çöpü ile baş edemez olduk. Kendi çabalarımız dahilinde elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz ama bizim de yeterli ve imkanlarımız mevcut değil, yoksa burayı kendimiz de yaşanılabilir bir hale getirebilirdik."

Böyle Bir Şifa Merkezinin Sahipsiz Bırakılması Kabul Edilemez
Siirt`ten şifa aramak ve dinlenmek için kaplıcaya gelen emekli başçavuş Bekir Kurşun ise, ailece eli yıldır bu kaplıcaya geldiklerini ve birçok hastalıklarına şifa bulduklarını ifade ederek, Belkıs Ana şifalı su merkezinin sahipsizliğinden yakındı. Kurşun, böyle bir şifa merkezinin bu durumda bırakılması ve seyirci kalınmasının kabul edilemez bir durum olduğunu aktardı.

Yetkililer Buraya El Atsın
Belkıs Ana Şifalı su merkezine yakın Düğünyurdu Köyünün eski sakinlerinden fakat uzun zamandır ailesi ile İstanbul`a yerleşen vatandaşlardan Hacı Özer ise buradaki şifalı suyun aynı zamanda yılan ve akrep sokmalarına karşı bir panzehir olduğunu ve anında iyileştirdiğini belirterek, hala her yıl buraya geldiklerini ve imkanlar biraz daha iyi olursa yerleşmeyi düşündüğünü fakat bu şekli ile çocuklarını buraya yerleşmeye ikna edemediğini söyledi Özer, "Eğer yetkililer buraya el atarsa hepimize yetecek kadar şifa ve geçim kaynağının var olduğuna inanıyorum" dedi.

Mevcut şifa merkezindeki havuzların yetersiz olduğunu insanların iç içe ve zor şartlarda şifa bulmaya çalıştıklarını dile getiren Hacı Özer, giriş ücretinden alınan para ile daha çok havuz ve ihtiyaç gereği yerlerin inşa edilebileceğini söyledi. Özer, yaz aylarında dört binde fazla kişinin giriş çıkış yaptığını fakat elde edilen gelirlerin çoğunun makbuzsuz olduğunu ve yolsuzluk yapıldığını iddia ederek yetkililerden sıkı denetim yapmalarını da istedi.

Türkiye`nin birçok yerinden gelen vatandaşlar yatacak yer bulamazken Şırnak özel idareye ait otelin ve evlerin kapanmasına bir anlam veremediklerini söyleyen vatandaşlar, kapalı otel ve evlerin derhal açılması gerektiğini söylediler.

Su Sıkıntısını Yetkililere Aktardık Fakat Bir Sonuç Alamadık
Belkıs Ana Şifa merkezi yakınlarındaki Düğünyurdu köyünün muhtarı Abdullah Öner de, suların zaten yetersiz olduğunu ve hem köye hem de şifa merkezine yetmediğini ifade ederek, bu durumu önce yetkililere aktardıklarını fakat beklenen neticenin henüz alınmadığını kaydetti.

Şifa İçin Gelen İnsanlar Hastalanabilir
Buraya gelen vatandaşın şifa bulayım derken tam tersi hastalanabileceğini de aktaran Öner, şifa merkezinin en kısa zamanda çöplerden ve susuzluktan kurtarılması gerektiğini dile getirdi. Öner, "Kiralık bir çöp kamyonu ile çöplerimizi temizlemeye çalışıyoruz. Kanalizasyonumuz eski olduğundan artık mevcut yapıyı kaldıramaz durumda. Başta sayın valimiz olmak üzere bütün il özel idaresi yetkilileri, Hz. Süleyman`ın bu kutsal emanetine sahip çıksınlar ve dertlerine derman-şifa arayan insanlarımıza yardımcı olsunlar" dedi.

Belkıs Ana şifalı su merkezinde gerekli çalışmanın yapılacağı sözü ve müjdesini veren Şırnak valiliği il özel idaresi müdürü Kazım Zan ise, zaten programlarında burayla ilgili bir çalışma takvimlerinin ve projelerinin olduğunu da aktardı.
Tahirhan Osal - İLKHA 

Bu haberler de ilginizi çekebilir