• DOLAR 32.571
  • EURO 34.881
  • ALTIN 2433.328
  • ...
Kod hatası nedeniyle öğrenciler üniversiteye yerleşemedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde bulunan Birecik Sağlık Meslek Lisesi'nde okul yönetiminin yaptığı iddia edilen hata sebebiyle bu yıl mezun olan tüm öğrenciler üniversite sınavlarında mağdur oldu.

Birecik Sağlık Meslek Lisesinden mezun olan öğrenciler, puanları yüksek olmasına rağmen herhangi bir üniversiteye yerleşemedi.

Öğrenciler yerleşememe nedenlerinin okulun Anadolu Sağlık Meslek Lisesi yerine Sağlık Meslek Lisesi olarak bildirilmesinden kaynaklandığını öne sürdüler.

Okul yönetiminin yaptığı bu hatanın düzeltilmesini isteyen Birecik Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri okul yönetiminin yapılan hatayı düzeltmesini istediler.

Yaşadığı mağduriyeti İlke Haber Ajansı muhabirine anlatan lise öğrencisi Emine Göğebakan, yapılan hatadan dolayı meslek lisesi öğrencisi olmasına rağmen üniversiteye yerleşme önceliğinin elinden alındığını belirtti.

“Okulun tüm öğrencileri aynı mağduriyeti yaşadı”

Birecik Sağlık Meslek Lisesinden bu yıl mezun olduğunu ifade eden Göğebakan, “Birecik Sağlık Meslek Lisesinden bu yıl mezun olduk. Üniversite için sınavsız geçiş hakkımızı kullanarak başvuru yaptık. Sonuçlar açıklanınca herhangi bir yüksek öğretim programına yerleşemediğimizi öğrendik. Daha sonra bunu okulumuz genelinde olan bir sorun olduğunun farkına vardık. Tüm bu olumsuzlukların nedenini okul türü kodunun 56127 Anadolu Sağlık Meslek Lisesi olması gerekirken 56013 kodlu Sağlık Meslek Lisesi olduğunu fark ettik. Bu yüzden sınavsız geçiş önceliğimizi okulun nerdeyse tüm öğrencileri olarak kaybetmiş bulunuyoruz.” dedi.

“Yapılan hatanın biran önce düzeltilmesini istiyoruz”

Hiçbir yüksek öğretim programına yerleşemediklerini söyleyen Göğebakan, “Bu olay ile birlikte gerekli birimlere yazılar yazdık. Fakat hiçbir cevap ya da açıklama alamadık. Bu konuda çok mağduruz. Gereken düzeltmenin en kısa zaman da yapılmasını istiyoruz. Eğer bu hata düzeltilmezse hakkımızı mahkemede arayacağız.” diye konuştu.

“Bütün emeklerimiz boşa gitti”

Bu sonuç ile verdikleri tüm emeklerin boşa gittiğini ifade eden Göğebakan, “Geçen hafta tercihler açıklandı. O gün zaten baktık ve hepimiz şoka girdik. Anestezi mezunu olarak hiçbirimiz kendi bölümümüze giremedik. Araştırmalarımız sonucunda öğrendik ki biz ilk Anadolu Sağlık Meslek Lisesi mezunlarıyız. Bu yüzden de okul kodu değiştirilmediği için biz mağdur olduk. Dört yıl boyunca gece gündüz çalıştık. Bütün emeklerimiz boşa gitti. Tercih sonuçları açıklandığında herhangi bir yere yerleşemediğimi gördüm. Hemen diğer arkadaşlarımla iletişime geçtim. Arkadaşlarımdan hiç kimsenin yerleşemediğini öğrendik.” dedi.

“Dilekçe yazdık ama sonuç alamadık”

Yaşanan mağduriyetin düzeltilmesi konusunda okula başvurduklarını fakat sonuç alamadıklarını ifade eden Göğebakan, “Bu konuyla alakalı okul yönetimine geldik. ÖSYM ve okul yönetimimiz böyle bir okul kodu hatasını nasıl fark etmediler? Biz öncelikle bunun düzeltilmesini istiyoruz. Amacımız birini suçlamak değil fakat dört yıllık bir emeğimiz var. Tercih sonuçlarını büyük bir heyecanla bekliyorduk. Okula birçok dilekçe yazdık ama hiçbir sonuç alamadık.” şeklinde konuştu.

Konu ile ilgili telefonla görüştüğümüz okul yönetimi ise, mezun olan öğrencilerin başvurusu üzerine barkot kodu hatasının farkına vardıklarını ve konuyu Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirdiklerini belirtti. Ayrıca okul yönetimi, aynı şekilde mağduriyetlerin Türkiye genelinde yaşandığını öne sürdü. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir