• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Şanlıurfa'da isot mevsimi başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Şanlıurfa’nın simgesi haline gelen kırmızıbiber mevsimi başladı. Kenar mahallelerde serdikleri naylonların üzerinde pul biber üretimi yapan işletmeciler, kendi pul biberlerin fabrikalarda üretilen hazır biberin aksine kanserojen madde içermediğini bu nedenle Urfa’da kanser hastalığının fazla bulunmadığını belirtiler.

Biberin köyden yetiştirilip pul biber haline getirilme aşamasını anlatan biber işletmecisi Hacı Çavcı, “Getirdiğimiz biberleri bayan işçilerimiz sapından ayırıp temizliyorlar. Temizlenen biberler makinelerden geçirilerek ufak parçalara ayrıldıktan sonra güneşin önüne seriyoruz.  Bu sıcak havada biberi serilen biberleri bir gün güneşte bekletiyoruz.  Daha sonra bu biberleri kararması için torbalara koyarız. Bu şekilde biber kararıp makineye vurulduktan sonra pul biber haline gelir. Biraz zeytinyağı döküp karıştırdıktan pul biberimiz hazır oluyor.” dedi.

Hazırlanan biberlerin ambalajlanıp markalandıktan sonra pazara sunduklarını belirten Çavcı, “Hepsini çuvallara koyuyoruz sonra markalı isimlerimiz var müşteri istediği zaman götürüp gösteriyoruz. Fiyatına göre biberi satıyoruz” şeklinde konuştu. Biberi daha çok toptan fiyatına ve Urfa esnafına sattıklarını ifade eden Çavcı, komşu illere de satış yaptıklarını ifade etti.

Urfa biberinin herhangi bir kanserojen madde içermediğini belirten biber işletmecisi Ahmet İrfan, “Bizim biberlerde küf, alfa toksin, kanserojen madde olmaz. Başka yerlerde yapıldığı gibi biberler tüm olarak kurutulmaz.  Parçalanarak kurutulur bunun için kanserojen madde bulunmaz sağlıklıdır. Bizim burada kanser vakasının olmamasının sebebi Urfa ev biberidir.”dedi.

Acı biberi elleriyle temizlediklerini belirten Ayşe Tut, “Biz burada biberleri temizleme işinde çalışıyoruz. Çalışmamız çok zor oluyor yani yaz günü bu sıcakta acı biberi biz elimizle temizliyoruz” şeklinde konuştu. (Sedat Kuşulay-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir