• DOLAR 32.597
  • EURO 34.806
  • ALTIN 2498.61
  • ...
Teknolojik Gelişmeler Obeziteye Yol Açıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Beslenme ve Diyet Uzmanı Züleyha Kaplan tarafından, `Beslenme ve Obezite` konulu bir eğitim ve bilgilendirme çalışması gerçekleştirildi. Kaplan sunumunda, özellikle obezitenin ulaştığı boyutlara dikkat çekerek, obezitenin sadece bir sağlık sorunu değil, dünyada hızla yayılan `epidemik (salgın, yaygın) bir hastalık` olduğunun altını çizdi.
 

Teknolojik Gelişmeler Obeziteye Yol Açıyor
Dengeli, düzenli ve yeterli beslenmenin anne karnında başladığını ve ilerleyen yaşlarda beslenme alışkanlıklarını değiştirmenin de zorlaştığını ifade eden Beslenme Uzmanı Kaplan, "Yaşamın her safhasında yeterli ve dengeli beslenme konusu çok önemlidir. Çocukların beslenme alışkanlıkları, ileride obezite hastalığına yakalanma riskiyle doğru orantılıdır. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, insanın aldığı enerjisi ile harcadığı enerjinin dengede tutulması gerekmektedir. Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanır ve bu da obezite oluşumuna neden olur. Ayrıca günümüz teknolojisindeki gelişmeler de yaşamı kolaylaştırmakla birlikte, insanın günlük hareketlerini önemli ölçüde sınırlamaktadır" diye konuştu.
 

Obezite Türkiye`de de hızla yayılıyor
Beslenme Uzmanı Kaplan, kalp ve damar hastalıklarının önemli nedeni olan şişmanlığın, günümüzün önemli hastalıklarından olduğunu, tedavi edilmediği takdirde öteki bazı tehlikeli ve ölümcül hastalıklara yol açabileceğini belirtti.
 

Obezitenin, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye`de de hızla yaygınlaştığına dikkat çeken Kaplan, obezitenin oluşmasında başlıca risk faktörlerini ise, "Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, sosyo - kültürel etmenler, gelir durumu, hormonal ve metabolik etmenler, genetik etmenler, psikolojik problemler, sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama, sigara- alkol kullanımı, bazı ilaçlar (antideprasanlar vb.) ve doğum sayısı ve doğumlar arası süre" şeklinde sıraladı.
 

Obezitenin anne karnında başlayan süreçle ortaya çıkabileceğini de kaydeden Diyet Uzmanı Kaplan, özellikle çocuk ve gençlerin beslenmesine dikkat edilmesi gerektiği uyarısını yaptı. Türkiye`de geçmiş yıllarda 45 olan kemik erime yaşının, beslenme alışkanlıklarının bozulması sonucu 20`li yaşlara kadar düştüğünü belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Züleyha Kaplan, "Maalesef ülkemiz, dünyada sütü en az kullanan ülkeler arasında yer almaktadır. Günde en az 2 bardak süt için, çocuklarınıza içirin. 20 yaşına gelen çocuklarınızı da mutlaka kemik taramasından geçirin" şeklinde uyarıda bulundu.
 

Eğitim çalışması Kaplan`ın, slayt eşliğinde aktardığı sık görülen beslenme yetersizliği hastalıkları kansızlık, iyot yetersizliği, protein-enerji yetersizliği, raşitizm, obezite-nedenleri-nasıl saptanacağı ve tedavisi konularındaki sunumlarıyla devam etti. Osman Öksüz - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir