• DOLAR 32.592
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2411.99
  • ...
israil sivilleri `Canlı Kalkan` Olarak Kullandı İddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail ordusunun, Gazze`ye yönelik saldırılarında, çocuk ve sivilleri "canlı kalkan" olarak kullandığını iddia etti.

İsviçre merkezli ve faaliyet alanı Ortadoğu ile Kuzey Afrika olan Gözlemevi tarafından Filistinlilerin tanıklıklarına dayandırılarak hazırlanan raporda, "İsrail ordusu, kara saldırıları sırasında özellikle 2 hafta önce Han Yunus kentinin doğusundaki Huzaa beldesinde sivilleri ve çocukları canlı kalkan olarak kullandı" denildi.

"BABAMIN KALBİNE 2 EL ATEŞ ETTİ"

"Sivillerin canlı kalkan olarak kullanılmasının bir İsrail politikası olduğu" savunulan raporda, İsrail`in ihlallerine tanıklık edenlerden Ramazan Muhammed`in görüşlerine yer verildi. Huzaa beldesine giren İsrail askerlerinin 25 Temmuz`da saat 13.00 sıralarında evlerine saldırı düzenlediğini anlatan Muhammed, "Askerler, kadın ve çocukların da bulunduğu 27 kişinin yaşadığı evimizin girişini yıkarak baskın düzenledi. Ardından aile fertlerinin belirli bir noktada toplanmasını istediler. 65 yaşındaki Babam, askerlere sivil olduğumuzu ve barış istediğimizi İbranice ve Arapça defalarca tekrarladı."

Bunun ardından babasının askerlere doğru adım atmak istediğini aktaran Muhammed, "Bunu gören askerlerden biri, sadece bir kaç metre ilerisinden babamın kalbine doğru 2 el ateş etti. Babam bütün ailenin ve oğullarının gözleri önünde katledildi" ifadelerini kullandı.

"8 SAAT CANLI KALKAN OLARAK KULLANDILAR"

İsrail askerlerinin babasını "kasıtlı" olarak öldürdüğünü vurgulayan Muhammed, şunları kaydetti:

"Elbiselerimizi çıkarmamızı istediler ve ellerimizi bağladılar. Bizi evin odalarından birine götürerek, canlı kalkan olarak kullandılar. Beni ve 3 oğlumu, sanki dışarıyı seyrediyormuş gibi bir görüntü oluşturmak için evin pencerelerinin önüne diktiler ve yanımızdan çevreye ateş açmaya başladılar. Etrafımızda kurşunlar uçuşuyordu 8 saat boyunca bu durum devam etti, yememize içmemize izin vermediler. Bizi bir odadan başka odaya, pencereden pencereye götürüyorlardı. Korkunç bir olaydı ve biz bundan nasıl kurtulacağımızı bilmiyorduk."

Benzer şekilde "canlı kalkan" olarak kullanıldığını belirten 17 yaşındaki Cemal Ebu Ride de 23 Temmuz`da İsrail askerleri tarafından alıkonulduğunu aktardı.

israil askerlerinin sorgulamada hakaret edip, kendisini darp ettiğini anlatan Ebu Ride, ölümle tehdit edilip, elbiselerini çıkarmasının istendiğini dile getirdi.

Ebu Ride, askerlerin 5 gün boyunca evlere düzenledikleri baskınlarda, saldırıya maruz kalabileceklerini düşündükleri yerlerde, kendisini "canlı kalkan" olarak kullandıklarını ifade etti.

israil ordusundan ise söz konusu suçlamalara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir