• DOLAR 32.332
  • EURO 35.05
  • ALTIN 2282.433
  • ...
Suriyeliler ile kavga eden hal esnafı konuştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- Şanlıurfa Ticaret ve İş Merkezi’nde (ŞUTİM) Suriyeliler ile esnaf arasında çıkan olayların yankıları devam ediyor. Çevik kuvvet polislerinin herhangi bir olayın çıkma ihtimaline karşı gece boyunca ŞUTİM’de nöbet tuttuğu görüldü.

Olaylar ile ilgili görüştüğümüz hal esnafı, evleri olmadığı için ŞUTİM’ de kalan Suriyelilerin kendileri için tehlike oluşturduğunu yaşanan olayların ise iki yıldır biriken bir öfkenin patlaması olduğunu belirtti.

Suriyeliler, geceleyin hal işçilerine saldırıda bulunmuş

Hal pazarında kalan bazı Suriyelilerin kendileri gibi geceleri hal pazarında yatan işçilere saldırıda bulunduğunu belirten Faruk Akbaş, saldırıya uğrayan bu işçilerin ise ertesi gün yanlışlıkla Suriyeli diye Şanlıurfalı işçilere saldırdığını bunun da yaşanan olayları fitillediğini söyledi.

Tüm Suriyelileri aynı kategoriye koymak yanlış

Tüm Suriyelileri aynı kategoriye koymanın yanlış olduğuna dikkat çeken Akbaş, tanıdığı birçok Suriyelinin gerçekten ailesinin geçimi için çabaladığını bu olaylara karışan kişilerin ise tinerci diyebileceğimiz Suriyeliler olduğunu söyledi.

Validen 10 bin kişilik yeni çadır kent sözü

Akbaş, Suriyeliler konusunda yaşanan sıkıntıları Şanlıurfa Valisi İzettin Küçük daha önce görüştüklerini, valinin kendilerine en kısa zamanda 10 bin kapasiteli çadır kentin yapılacağını ve huzursuzluk çıkaran vasıfsız Suriyelilerin oraya yerleştirileceği sözünü verdiğini söyledi.

Yaşanan olaylar iki yıllık biriken öfkenin patlaması

Suriyeliler ile hal pazarı esnafı arasında yaşanan kavganın 2 yıllık biriken bir öfke olduğunu belirten Celal Demir, olayı şöyle anlattı: “Suriyeliler, dün öğleden sonra 29 numaralı işyerinde kalan bazı işçilerin yataklarını almak istiyorlar. İşçiler de yataklarını vermek istemeyince Suriyeliler kasatura ve döner bıçaklarıyla onlara saldırıyorlar. Bu şekilde artık esnaf patlama noktasına geldi. Ve olaylar çıktı.” Diye konuştu.

“İşyerinde yalnız kalamıyoruz”

Suriyelilerin daha önce hırsızlık yaptığından dolayı geceleri çalıştığı iş yerinde yalnız başına kalmaya korktuğunu ifade eden Demir, hal pazarında kalan Suriyelilerin esnafta tedirginlik oluşturduğunu gün sonunda hesap yaptığında korkudan ya tüm kapıları üzerine kapattığını ya da komşulardan birini yanına çağırmak zorunda kaldığını söyledi.

Savaştan kaçarak Şanlıurfa’ya sığınan Suriyelileri bağrına bastıklarını ifade eden Mehmet Korkmaz, buna karşın Suriyelilerin kendilerine iyilik yapan birçok esnafa baskı yapmaya başladığını bunun da belli bir süre sonra toplumsal olaylara dönüştüğünü söyledi.

“Yetkililer acilen bir çare bulmalı”

Korkmaz, yetkililere çağrıda bulunarak; “Yetkililerin yaşanan bu olayların son bulması için sayın valimiz, emniyet müdürümüz buna bir çare bulsunlar. Çünkü burası valiliğe bağlıdır. Eğer halk kendisi başının çaresine bakarsa bunlar iyi olmaz. Eğer bugün polisler yetişmeseydi çok sayıda yaralı olabilirdi. Suriyeliler her türlü kötü işe bulaşmışlar. Esnaf artık bunları kabullenemiyor. Birçok işçi iş bulamadığından evine ekmek götüremiyor. Yetkililerin acilen bir çare bulmasını istiyoruz.” dedi.

Ya tampon bölge yapılsın veya bunları toplayıp kampa yerleştirilsin

Evi olmayan birçok Suriyelinin sokaklarda yatıp kalktığını belirten Murat Kırkağaç, “Genellikle iş için sadece burada değil ki Şanlıurfa’nın her tarafında var. Işıklarda da denk gelirseniz görürsünüz çünkü ışıklarda dilenen var normal dilenen insanlar var çoğu Suriyeliler. Bu Türkiye’nin her yerinde var yani ayrıca devletin buna bir son vermesini istiyoruz yani bizim oturduğumuz mahallelerde yine huzursuzluk var bir şey söyleyemiyorsun. Söylediğin zaman hepsi birlikte üzerine geliyorlar. Gerekirse tampon bölge yapsın veya bunları toplayıp kampa yerleştirsinler.” dedi. (Mustafa Bikeç-Osman Gülebak-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir