• DOLAR 32.32
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2308.788
  • ...
`Bilge Kral` Mezarı Başında Anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bosna Hersek`in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç, vefatının 11. yıl dönümünde, Kovaçi Şehitliği`ndeki anıt mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

Bosna Hersek`e bağımsızlık yolunda liderlik eden ve derin bilgi birikimi nedeniyle ``Bilge Kral`` olarak anılan İzzetbegoviç`in mezarı başındaki törene, Aliya`nın oğlu ve Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, merhumun kurduğu ve ülkedeki Boşnakları temsil eden en büyük siyasi parti olan Demokratik Eylem Partisi (SDA) üyeleri, çok sayıda Bosna Hersek Ordusu mensupları, savaş döneminin komutanları ve vatandaşlar katıldı.

Törenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Bakir İzzetbegoviç, babası rahmetli Aliya İzzetbegoviç `in iyi bir baba, adam, dost olduğunu ve ondan çok şey öğrendiğini söyledi.

Bosna Hersek`teki savaşı bitiren Dayton Anlaşması`nın mimarı Amerikalı diplomat Richard Holbrooke`un sözlerini hatırlatan İzzetbegoviç, "Holbrooke, Aliya İzzetbegoviç olmasaydı, Bosna Hersek de olmazdı demişti. Yüzlerce genç ve yetenekli insan Aliya`yı örnek olarak görüyordu, çünkü Aliya, insanlara karşı her zaman nazikti, insanların iyi tarafını ortaya çıkarıyordu" diye konuştu.

İzzetbegoviç, Bilge Kral`in hayatı boyunca birkaç kere saldırıya uğradığını hatırlatarak, Aliya`nın evine, arabasına, ailesine ve yakınlarına saldırılar gerçekleştirildiğini kaydetti.

Buna rağmen Bilge Kral`ın durmadan çalışmalarına devam ettiğini vurgulayan İzzetbegoviç, "Tehlikelere aldırmadan savaş alanlarına giderek, askerleri cesaretlendiriyordu. Biliyorum, bazılarımız hala zamanında düşmana karşı nasıl bir direniş gösterdiğimizin farkında değil. Aliya, insan kalbine dokunmak için her zaman farklı yöntemler bulurdu" şeklinde konuştu.

"BİLGE KRAL ALİYA İZZETBEGOVİÇ"

Bosna-Hersek`in kuzeybatısındaki Bosanski Şamats şehrinde 1925`te dünyaya gelen ve babaannesi Üsküdarlı bir Türk olan Aliya İzzetbegoviç, II. Dünya Savaşı boyunca faşist ve çetnik ideolojiye, daha sonra ise komünist ideoloji ve uygulamalarına karşı çıkarak Mladi Müslümani (Genç Müslümanlar) isimli, kolej ve üniversite öğrencilerinden oluşan, Bosnalı Müslümanları İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan soykırımdan kurtarma amacını taşıyan teşkilatın kurucusu oldu.

Halkı için verdiği mücadele sırasında tutuklanan ve hapis hayatını zor koşullarda sürdüren Aliya İzzetbegoviç, 1988 yılının sonunda Yugoslavya hükümetinin "sözlü muhalefet sebebiyle cezalandırılanlara tanınan aftan" yararlanarak serbest kaldı. ``Bilge Kral``, Bosnalı Müslümanların silahsız bir şekilde savaşla yüzleştikleri İkinci Dünya Savaşı`nda tecrübe edilen durumun tekrarını önlemek için 27 Mart 1990`da bugün de politik yaşamını sürdüren Demokratik Eylem Partisi`ni (SDA) kurdu. Bosna`da 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta da halkına önderlik etti.

Bosna-Hersek halkı, Aliya İzzetbegoviç önderliğinde 21 Kasım 1995 tarihinde imzalanan Dayton Antlaşması ile bağımsız devleti devam ettirmeyi başardı. Halkına uluslararası arenada tanınan bir devlet ve bayrak bırakan Aliya İzzetbegoviç, dünya güçleri tarafından imzalanan bu anlaşma ile bir kez daha Bosna-Hersek`in siyasi sınırlarını korudu.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir