• DOLAR 32.526
  • EURO 34.77
  • ALTIN 2488.926
  • ...

DİYARBAKIR  - VII. Ticaret ve Sanayi Şurası, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili Bakanların da katılımıyla TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirildi. 7 bölge ve 3 büyük ilin ayrı ayrı sunum yaptığı şurada Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi, Ticaret Odaları Konseyi, Sanayi Odaları Konseyi, Ticaret Borsaları Konseyi ile Deniz Ticaret Odaları Konseyi de kendilerine ait sorunları ve çözüm önerilerini hükümetle paylaştılar.

“Bölgemiz Türkiye’nin en az gelişmiş bölgelerinden biri”

TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirilen VII. Ticaret ve Sanayi Şurası’nda, Bölge odaları adına bir konuşma yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, bölgenin ve Diyarbakır’ın ekonomik altyapı sorunlarını dile getirerek çözüm yolları önerdi.

Yaptığı konuşmada 26 oda ve borsanın ortaklaştığı altyapı sorunlarını dile getiren Sayar, Türkiye’de yaşayan her birey için hayati önem taşıyan çözüm sürecinin devam etmesi gerektiğini dile getirerek, “Biliyorsunuz birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bölgemiz, hem Türkiye’nin en az gelişmiş bölgelerinden biri, hem de en hızlı gelişen bölgesidir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, ülkemiz nüfusunun yüzde 11’ine ev sahipliği yaparken, ülkemizde üretilen katma değere yalnızca yüzde 5 oranında katkı sağlayabilmektedir” dedi.

“Diyarbakır’dan uluslararası uçuşların başlatılması elzemdir”

Bölgenin, altyapı sorunlarından dolayı olması gereken potansiyeli ortaya koyamadığını belirten Sayar, Diyarbakır’ın Lojistik merkeze dönüşmesi için gerekli planlama ve yatırımların yapılması gerektiğini dile getirdi.

Sayar, “Suriye’nin güvenli olan bölgesi Rojava’ya açılan Nusaybin sınır kapısının ticarete açılması, demiryolu ağlarının dışında kalan bölge illerimize demiryolu yapılması, projelendirmesi tamamlanmış ve yapım aşamasında olan karayollarının yapımlarının hızlandırılması ve Diyarbakır’dan uluslararası uçuşların başlatılması elzemdir” önerilerinde bulundu.

Konuşmasında bölgenin güney sınırları boyunca Suriye’de ve Irak’ta yaşanan çatışmaların bölge ekonomisini olumsuz etkilemeye başladığını da dile getiren Sayar, sınırların güvenliğinin sağlanması ve sığınmacılara ilişkin gerek istihdam, gerekse de sosyal bakımdan sorunları giderici çalışmaların yapılmasını istedi.

“Çiftçilerin sulama konusundaki sıkıntıları giderilmeli”

Ayrıca bölgedeki tarımsal faaliyetlerde yaşanan sorunlara da değinen Sayar, Güneydoğu Anadolu Projesi’nin tüm ayaklarının tamamlanmasının, çiftçilerin sulama konusundaki sıkıntılarının giderilmesi için hayati bir önem taşıdığını söyledi.

Sayar, “Sulamada kullanılan elektrikte ucuz tarife sağlanmalıdır. Ayrıca, geçmişteki elektrik borçları ve cezaları yapılandırılmalı, bu borçlardan dolayı bloke edilen tarımsal destekleme primleri serbest bırakılmalıdır. Öte yandan, bölgede her alandaki üretimi olumsuz etkileyen elektrik kesintisi ve dalgalanmalarının önüne geçilmesi için gerekli altyapı yatırımları tamamlanmalıdır.” şeklinde konuştu. (İLKHA)