• DOLAR 32.552
  • EURO 35.05
  • ALTIN 2427.63
  • ...
Çin Ortadoğu`ya Müslümanlarla Açılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğu Türkistan olarak bilinen Sincan Uygur Özerk Bölgesi`nin merkezi Urumçi ve Ningşia Hui Özerk Bölgesi`nin merkezi Yinçuan`da kısa süre önce düzenlenen 1. Çin-Avrasya Fuarı ile 2. Çin-Arap Ülkeleri Ekonomi ve Ticaret Forumu bu amaca yönelik girişimler olarak değerlendiriliyor.

Adı geçen iki organizasyona katılan temsilcilerin ortak görüşü, ithal ettiği petrolün yarısını Suudi Arabistan ve İran`dan alan Çin, bu bölgeyle olan ekonomik ve ticari ilişkilerini çeşitlendirmek istiyor. Çin`in bir amacı da 1,3 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen helal gıda pazarından daha fazla pay alabilmek.

Çin Komünist Partisi Ningşia Hui Özerk Bölgesi Komitesi Sekreteri Can Yi, forumun açılış törenindeki konuşmasında, bölgede yaşayan Hui etnik grubunun Arap halkıyla kültür, din, örf ve adet de dahil olmak üzere birçok alanda benzerliklere sahip olduğuna işaret etti. Bu nedenle Çin-Arap dostluk işbirliği konusunda Ningşia`nın özgün bir coğrafi konuma ve kültürel avantajlara sahip olduğunu ileri süren Çinli yetkili, zengin kaynakları ve sektörel altyapısının Arap ülkeleriyle işbirliğinde Ningşia`ya büyük potansiyel ve geniş bir ufuk sağladığını savundu.
Çin`deki beş özerk bölgeden biri olan 66 bin 400 kilometrekare genişliğindeki Ningşia Hui Özerk Bölgesi`nin nüfusu 6 milyon 320 bin. Bunun yüzde 36`sını Müslüman Huiler oluşturuyor. Resmi verilere göre Çin`deki 20 milyon kadar Müslümanın yüzde 10`u bu bölgede yaşıyor.

NİNGŞİA İSLAM ENSTİTÜSÜ
Bölgenin önemli eğitim kurumlarının başında Ningşia İslam Enstitüsü geliyor. Çin hükümetinin 1985 yılında aldığı
kararla kurulan okula İslam Kalkınma Bankası 1,138 milyon ABD doları bağış yapmış. 1989`da eğitime başlanan Yinçuan`daki okulda üst düzey din görevlileri yetiştiriliyor.

Okulda şu anda 82`si kız olmak üzere 300`den fazla öğrenci öğrenim görüyor. 52 öğretmenin biri Mısırlı, biri de Yemenli.

Enstitünün şu ana kadar verdiği 2153 mezunun bir kısmı camilerde görev yapıyor, aralarında eğitimine yurt dışında devam edenler de var. Mezunların bir kısmı ise şirketlerde veya resmi kurumlarda Arapça tercümanı olarak çalışıyor.

HUİ KÜLTÜR PARKI
Bölgede Hui kültürünü yansıtan yerlerden biri de Hui Kültürü Parkı. Yongning ilçesinde yapımına 2005`de başlanan ve 2008`de açılan park İslam mimarisinin özelliklerini yansıtıyor.,Parktaki cami ibadet için kullanılmıyor. Burada ziyaretçilere İslamiyet ve ibadet hakkında bilgiler veriliyor. Parkta İslami giysilerin ve hediyelik eşyaların satıldığı bir mağaza da bulunuyor. Buranın ziyaretçilerinin çoğunluğunu ülkenin diğer şehirlerinden gelen Çinliler oluşturuyor. Hui Müslümanlarına ise şehrin diğer camilerinde rastlamak mümkün.

ÇÖLLEŞMEYLE MÜCADELE
Çinli yetkililer Arap ülkeleriyle aralarındaki önemli işbirliği alanlarından biri olarak da çölleşmeyle mücadeleyi görüyor. Maovusu çölünün güneybatı ucunda oluşturulan Bacitan Kum Kontrol Parkı`nda yeşil alan oluşturma çabaları sürüyor. Çalışmalarına ilk kez 19537de başlanan parkta şu ana kadar 24 bin hektar genişliğinde alanda çölleşme tamamen önlenmiş durumda.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir