• DOLAR 32.561
  • EURO 34.945
  • ALTIN 2431.638
  • ...
`Zalimlerden Kaçan Bu Mazlumları Koruyamadık`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MAZLUMDER İstanbul Şubesi, Zeytinburnu`nda şehid edilen 3 Çeçen ve Emniyet Kumkapı Yabancılar Şubesi`nde gözaltına alınan Çeçen Ali V.`nin eşleri ile birlikte bir basın toplantısı yaptı.

İlk olarak konuşan MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Cüneyt Sarıyaşar "Egemenlerin kendi egemenliklerini bir şekilde devam ettirmek için, yeni kurulan iktidarları kendi emperyalist idealleri çerçevesinde manipüle etme gerçekliğiyle on yıllardır karşı karşıyayız. Çeçenistan vakıası da buna bir örnektir. Bizim ülkemiz, kendi ülkesindeki zalimlerden kaçarak buraya sığınan insanları koruyamadı ve 3 Çeçen kardeşimiz şehit edildi. Geçmiş yıllarda da benzer şeyler yaşanmıştı. Basın toplantımıza geç başladık çünkü eşleri şehit edilen hanımlar hala bu katliamın travmasını yaşıyorlar ve can güvenlikleri kaygısıyla toplantıya katılmaya çekindiler" dedi.

Daha sonra basın açıklaması metnini okuyan Sarıyaşar şunları belirtti: "Türkiye Devleti Hükümeti Türkiye`ye sığınan ve can güvenliği tehlikesi olan insanların güvenliğini sağlamak konusunda gerekli devlet sorumluluğunu gösterememiştir". Söz konusu Çeçen sığınmacıların uluslararası sözleşmelere göre mülteci statüsünde olmalarına rağmen hakları olan bu statüyü elde edemediklerini ifade eden Sarıyaşar, iltica başvurusunda bulunanların mülteci kabul edilmesi ve yaşamsal haklarının verilmesi, üç Çeçen sığınmacının katillerinin bulunması ve bundan sonra da gerekli tedbirlerin alınması taleplerinde bulunduklarını söyledi.

Sarıyaşar açıklamadan sonra "Biz kaçınılmaz olarak hükümetin sorumluluğunu Çeçenistan`ın politikaları veya dış ilişkiler politikaları çerçevesinde ikincil sıraya erteleyebileceğini düşünmüyoruz. Hükümetin, kendi vatandaşlarına olduğu gibi kendi ülkesine sığınmış olanların da yaşam hakkının öncelemesi birincil görevidir" dedi.

Türkiye`de çeçen mültecilerin yaşadığı sıkıntılar ve hukuki süreçleri ile ilgili MAZLUMDER İstanbul Şube Avukatı Arife Gökkaya Dinç ise "Biz bu olaylarla uluslararası düzeyde bir liste oluşturulduğunu düşünmeye başladık. Bu son gözaltı olayında oturma izni olan ve iznini uzatmak için emniyete giden Çeçen Ali V. gözaltına alındı ve sınırdışı edilme durumu söz konusu. Emniyette `sakıncalı kişi` gibi bir bilgi notuyla bazı kişilerin ülkemize alınmadığı ya da sınırdışı edildiği ortadadır. Herhangi bir sığınmacının ülkesinde hayatı tehlikeye girecekse gönderilememesi gerekiyor. Keza Bu konuda AİHM`de Türkiye`nin başvurusuyla kazanılmış haklar vardır. Biz Çeçenlerle konuştuğumuzda `Bir hayvanın bile kimliği var, uluslararası giriş çıkışlarda bir pasaportu var, biz insanız` diyorlar. Bu onların dramını ortaya koyuyor. Tarihi birliktelik sebebiyle Türkiye`yi seven, buraya sığınan Çeçenlerin mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyoruz" dedi.

Gözaltına alınan Çeçen Ali V.`nin eşi ise yaptığı konuşmada bu ülkeye, ülkelerinde savaş olduğu için geldiklerini, orada sıkıntı yaşadıklarını, can güvenliklerinin olmadığını söyleyerek "Eşimin Rusya`ya gönderilmesini istemiyorum ve herkesten yardım istiyoruz" dedi.

Öldürülen 3 Çeçenden birinin eşi ise yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Çeçenistan`da savaş olduğu için Müslüman bir ülke olan Türkiye`ye sığındık. Ama burada yaşadıklarımızı da görüyorsunuz. Daha önce eşimin kardeşleri de ülkemizde şehit oldu ama burada böyle bir şey yaşayacağımızı hiç düşünmemiştik, hala şoktayız. Biz burada kalmak, burada yaşamak istiyoruz ama ikamet sorunlarımızın, çocuklarımızın eğitim alamaması gibi sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz".

Doğruhaber

 

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir