• DOLAR 32.376
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2325.58
  • ...
Kurtuluşun Yolu Selef-i Salihin Gibi Zamanı Bereketlendirmedir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Faruk Hamza / İnzar Dergisi
 
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحيمِ
وَالْعَصْرِ ﴿١﴾ اِنَّ الْاِنْسَانَ لَفي خُسْرٍ ﴿٢﴾ اِلَّا الَّذينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ ﴿٣﴾


And olsun zamana ki, insan gerçekten ziyan içindedir.  Ancak, iman edip de sâlih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler, birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka (Onlar ziyanda değillerdir). (Asr Suresi / 1-3)

Zaman ne kadar önemlidir?

Örneğin; insanlık tecrübesinin zamanı asırlara, yıllara, aylara, haftalara, günlere ayırması… Günlerin de saatlere, saatlerin dakikalara, dakikaların saniyelere onların da saliselere ayrılması insan için zamanın ne kadar mühim olduğunu ifade etmeye yeter mi?

Belki abartı olarak görülecek ama saliseler de mikro saliselere ayrılmış ve mikro salise zaman diliminin bilmem kaçta kaçlık bir diliminde meydana gelen olayın maddeye madde olma özelliği verdiği söylense en küçük zaman diliminin aslında ne kadar paha biçilemez bir şey olduğunu ifade eder mi acaba?

Bir de şöyle söylesek… İnsana verilen tek sermayenin, ömür ile ifade edilen zaman olduğu ve yerine ikame imkânı olmayan tek sermayenin zaman olduğu söylense, eriyip gidenin bir daha hiçbir şekilde telafi edilemeyecek tek sermaye olduğu söylense, zamanın önemi ifade edilmiş olur mu?

Allah (cc) bazı istisnalar hariç bütün insanlığın hüsranda olduğu hakikatini açıklıyor ve bu hakikatin nefislerde yer edinmesi için zamana kasem ediyor. Herkesi istisnasız içine alan hitap ve hakikat ve bunun nefislerde yer edinmesi Allah (cc), zamana kasem ediyor.

Herhalde en mütemerrid nefis bile zamanın ehemmiyeti hakkında kani olmaya mecbur oluyor.

İmam Şafii; “Kur`an’dan sadece bu sûre tek nazil olsaydı, insanlığın hidayeti için kifayet ederdi.” diyor. Neden kifayet etmesin ki; zira bu sûre kimlerin hüsran içinde olduğunu, bu hüsrandan kurtuluşun ise nasıl mümkün olduğu kısacık üç ayetinde detaylarıyla izah ediyor.

Sermayesini çarçur eden hüsrandadır. Zarar ve iflas etmiştir. Müflislerin akıbeti, müstahak oldukları ceza da bellidir. Bundan tek bir kurtuluş yolu vardır. O da...
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir