• DOLAR 32.602
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2495.037
  • ...

BURSA – Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, 2013 yılı için 16 bin 400 ton ihraç yapılan Bursa Siyah İnciri’nde 2014 yılı ihracatında yüzde 10’luk bir artış öngördüklerini söyledi. Dr. Salih Çalı, “Bursa Siyah İnciri’nde 2014 yılında ton bazında 18 bin ton ile 40 milyon dolarlık bir ihracat bekliyoruz.” dedi.

UYMSİB, Bursa Siyahı İnciri Konferansı Ve Sektör Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren’in yanı sıra Bursalı siyah incir üreticileri, ihracatçıları, siyah incir üretim yapılan mahallelerin muhtarların yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile diğer ilgililerin katılım gösterdiği toplantının açılışında konuşan UYMSİB Başkanı Dr. Çalı, Bursa Siyah İnciri’nin 2014 ihracat hedeflerini açıkladı.

2013 yılında Bursa Siyah İnciri’nde ton bazında 16 bin 400 tonluk bir üretim ile 35 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirildiğini hatırlatan Dr. Çalı, 2014’te bu rakamda yüzde 10’luk bir artış beklediklerini belirterek, “Bursa Siyah İnciri’nde 2014 yılında ton bazında 18 bin ton ile 40 milyon dolarlık bir ihracat bekliyoruz. Hatta bu yüzde 10’luk artış daha fazla da olabilir” dedi.

40 mahalleden 30 ülkeye ihracat

Bursa’da 40 mahallede incir üretiminin yapıldığını söyleyen Dr. Salih Çalı, bu incirin 100’ün üzerindeki ihracatçı aracılığıyla dünyada 30 civarı ülkeye ihraç edildiğini belirtti.

Dr. Salih Çalı’nın ve Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren’in yaptığı açılış konuşmalarının ardından toplantıya katılan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Uygun Aksoy  da dünyadaki incir üretimindeki son gelişmeler ile Türkiye’deki gelişmeler hakkında verdi.

İncirin özel bir meyve olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aksoy, “Bursa Siyah İnciri ise çok özel bir ürün. Çok hassas bir ürün. Bu değerli ürüne daha fazla özen göstermemiz lazım” diye konuştu.

Dünyada incir üretiminde Türkiye’nin önemli bir konumda olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aksoy, Akdeniz Havzası ülkelerinin yanı sıra ABD ve Brezilya gibi ülkelerin de incir üretiminde önemli ülkeler olduğunu hatırlattı.

Toplantıda  yapılan konuşmaların ardından serbest kürsü bölümünde,   programa katılan üreticiler ve ihracatçılar, özellikle pazarda yaşanan sorunlarla ilgili  görüşlerini  dile getirerek, geniş kapsamlı katılımla sorunlara çözüm arayışlarının devam etmesi  konusunda  mutabık  kaldıklarını  belirttiler.  (Zeki Aras-İLKHA)