• DOLAR 32.572
  • EURO 34.907
  • ALTIN 2434.268
  • ...

BİNGÖL - Bingöl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Bakanlığın hibe destekli projesi için dün itibariyle başvuruları almaya başladıklarını kaydetti. Proje ile 10 inek üzerinden başvuru yapanlara yüzde seksen boğa desteği verilecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü; Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz Projeleri kapsamındaki illerde, mevcut damızlık sığır ve koyun işletmelerinin yenilenmesi ve damızlık erkek materyal alımlarının desteklenmesine ilişkin proje uygulama rehberini yayınladı.

Yayınlanan rehber doğrultusunda Bingöl’ü de kapsayan (DAP) Doğu Anadolu Projesi’nden, Ağrı, Ardahan, Muş, Bitlis, Erzincan, Erzurum, Elazığ, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Tunceli ve Van illeri faydalanabilecek.

Konu hakkında yazılı bir açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kıyas, “Yatırımlara yönelik uygulama rehberinde; proje kapsamındaki illerde, mevcut işletmelerin et üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılması ve bölgesel kalkınmayı sağlamaya yönelik etçi ve kombine ırklardan damızlık boğa alımı yatırımlarının desteklenmesini, yönetimini, başvuru koşullarını, yatırımcının yükümlülüklerini, yatırıma alınma koşullarını, yatırım için hak ediş düzenlemeyi, teknik şartların belirlenmesini, yatırımların izlenmesi ve raporlamanın çerçevesini açıklamaktadır. (HAYGEM) Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan rehberin detaylı içeriğine çiftçi üretici ve yetiştiricilerimiz İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğümüze gelerek inceleyebilirler.” dedi.

Kıyas, “Yeni inşaat veya tadilat inşaatı yaptıracak olan yatırımcılar başvuru formu ve ekinde yer alan belgeler ile yatırımın yapılacağı yerin bulunduğu Bakanlık İl Müdürlüğüne, sadece damızlık boğa, koç-teke alımı hibe desteğinden yararlanmak isteyen yatırımcılar ise Bakanlık İl/İlçe Müdürlüklerine başvururlar. Başvurular her ayın 1-15’i arasında yapılacaktır. (HAYGEM) Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan rehberin detaylı içeriğine çiftçi üretici ve yetiştiricilerimiz İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze gelerek inceleyebilirler.”diye konuştu.

Destekleme Konuları ve Hibe Oranları
Destekleme konuları ve hibe oranları konusunda da açıklamada bulunan Kıyas şunları söyledi: “2014-2018 yılları arasında; Doğu Anadolu Projesi, Güney Doğu Anadolu Projesi, Konya ovası Projesi ve Doğu Karadeniz Projesi Kapsamındaki İllerde mevcut damızlık sığır ve damızlık koyun-keçi işletmelerinin yeni inşaat veya tadilat ile damızlık erkek materyal temini desteklenmesi yatırımlarına aşağıda belirtilen oranlarda hibe desteği uygulanır: Uygulanacak yatırım konuları ve hibe oranı (%), İnşaat (Yeni inşaat veya tadilat),  Hayvan alımı, Damızlık boğa, koç ve teke alımı) 80, Yatırımda Alt ve Üst Sınırlar. Yatırımda büyükbaş işletmelerinde alt sınır 10 baş üst sınır 49 baş, küçükbaş işletmelerinde ise alt sınır 100 baş, üst sınır 200 baştır. İşletme kapasitesi büyükbaş işletmelerde 49 baştan, küçükbaş işletmelerde ise 200 baştan büyük olan gerçek ve tüzel kişiler, bu üst sınırlara kadar olan kısım için hibe desteğinden yararlandırılır, kapasite fazlası kısımlar yatırımcı tarafından ayni katkı olarak karşılanır” (Nihat Kanat-İLKHA)