• DOLAR 32.6
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2491.072
  • ...
Nargile cafeler kapatılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Bu kapsamda tütün ürünleri ile üretici firmaların isim, marka, logo, amblem veya bunları çağrıştıran işaretleri mal ve hizmet sektöründe kullananlara 50 bin TL'den 250 bin TL'ye kadar para cezası verilecek.

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı çalışma kapsamında sigara kadar tehlikeli olan nargile tüketiminin önüne geçilmesi planlanırken, bu kapsamda ilk olarak, yalnızca nargile satışı yapan cafelerin kapatılması gündemde.

Konu ile ilgili İlke Haber Ajansı’na özel açıklamalarda bunun Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, nikotin miktarı açısından bir nargilenin 50 adet sigaraya denk geldiğini söyledi.


 

“Nargile sigaradan 50 kat daha zararlı”
Nargilenin sigaraya oranla yaklaşık 50 kat daha fazla zehir üreten, daha fazla vücuda zararlı olan bir madde olduğunu söyleyen Dr. Acar, “Bu yüzden toplumun algısı nargilenin sigaraya oranla daha zararsız olduğu düşünülüyor. Ama maalesef öyle değil, nargile sigaraya oranla çok daha zararlıdır. Sağlık Bakanlığımızın çalışmasıyla da bunu gördük. Bunu da Sağlık Bakanlığımız nargile cafelerine, nargile satım yerlerine, dağıtım yerlerine yeni bir düzenleme getiriyor. Nargile satan yerleri gerekirse kapatacak. Bunun çalışmasını biz bekliyoruz. Burada asıl önemli husus vatandaşların zarar verici maddelerden uzat tutmak.” dedi.


“Nargilenin içerisinde 500’den fazla zehir var”
Nargilenin dumanında olsun, içerisinde olsun bir sürü zararlı maddenin olduğunu belirten Acar, “Nargilenin içerisinde arsenik, vinikol, kloral from tabi bunlar 500’e yakın belki daha fazla zehir var içerisinde, nargilenin içerisinde Karsinojen maddeler var. Karsinojen maddeler uzun süreli kullanımda ağız ve dudaktan başlayıp ağız yolunun tamamını, kalın bağırsaklara kadar kanserle sonuçlanacak bir hastalığa sebebiyet verebilir. Nargilenin tabi ciğerlere de etkisi oluyor. Karaciğere, böbreklere hemen hemen bütün organlarımıza zarar veriyor. Bunun yanında nargilenin yapısal özelliğine bağlı olarak mikropları birbirine bulaştırma olasılığı çok daha fazladır. Örneğin nargilenin bir haznesi var. Su üstünde hava olan bir haznesi var ve insan ağzına tutularak çekilen bir borusu var. Diğer tarafında da közle yanan bir tütünü var. Nargile içen şahıs bunu içine çektiğinde hazinedeki havaya mikrobunu bulaştırabiliyor. O haznede mikrop biriktiğinde içen bir başkasına da çok rahat bir şekilde bulaşabiliyor.” diye konuştu.


 

“İstemediğimiz hastalıklarla karşılaşabiliriz”
İnsanların dudaklarına koyduğu nargile başlığını değiştirmekle bu bulaşımın önünde engel olmadığını söyleyen Dr. Acar, “Yani bu başlığı değiştirirsen buna bulaşmaz diye bir şey söz konusu değil, çünkü hazneden kaynaklandığı için onu değiştirmenin hiçbir etkisi yok. Bulaşabilir ve maalesef en sevmediğimiz, korktuğumuz, aids gibi, hiv virüsü gibi, hepatit gibi hastalıklar buradan çok rahat bir şekilde buluşabilir. Nargilenin denetimleri bundan sonra Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenli olarak yapılacak. Nargile cafelerin kapatılması ile ilgili bize henüz gelen bir talimat yok. Sağlık Bakanlığımızın çalışma safhasında bize geldiği zaman inşallah Van’da da bunu başlatacağız.” ifadelerini kullandı.


 

Ayrıca, Nargilenin kalp ve damar hastalıkları, akciğer kanseri, diş eti hastalıkları, mesane kanseri, bronşit, yemek borusu kanseri, depresyon, yüksek tansiyon, Parkinson, ağız kanseri ve kısırlık gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı belirtildi. (Hacı Yılmaz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir