• DOLAR 32.515
  • EURO 34.602
  • ALTIN 2504.544
  • ...
israil Ateşkes Alanını Daralttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

israil Savunma Bakanlığı, bugün saat 10.00 itibariyle başlayacak insani ateşkesin Gazze Şeridi`nin güney kesimini kapsamayacağını açıkladı.

israil Savunma Bakanlığı`ndan yapılan yazılı açıklamada, israil`in tek taraflı ilan ettiği insani ateşkesin Gazze Şeridi`nin güneyini, özellikle de Refah kentini kapsamayacağı bildirildi.

Ateşkese ilişkin değerlendirmede bulunan Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise "israil`in aldığı ateşkes kararı tek taraflı. İşlenen katliamlar konusunda dikkatleri başka yöne çekmeyi hedefliyor. İsrail`e güvenmiyoruz" ifadesini kullanmıştı.

israil askeri Hadar Goldin`in kaçırıldığının israil tarafından iddia edilmesinin ardından Refah kenti ve çevresine düzenlenen hava saldırıları ve topçu atışları yoğunlaştırıldı. Kente giren ve çıkan herkes israil`in saldırılarında hedef alındı. İsrail tarafı daha sonra Hadar Goldin`in aslında yaşanan çatışmalarda öldürülmüş olduğunu duyurmuştu.

israil ordusu, Gazze`de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkesten yaklaşık 2 saat sonra bunu ihlal ederek, Refah kentinin doğusuna topçu saldırısı düzenlemişti. Saldırıda ölen ve yaralananlar olmuştu.

Öte yandan, İsrail Ordusu Operasyonlar Birimi Basın Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, israil ordusunun 63`ü bu sabah olmak üzere 4 bin 683 hedefe saldırı düzenlediği belirtildi.

7 saatlik ateşkes kararı

israil`in saat 10.00 itibarıyla 7 saatlik "insani ateşkes" kararı aldığı bildirildi.

Yedioth Ahronoth gazetesinin israil Hükümeti Koordinatörü Yoav Mordechai`nin açıklamalarına dayandırdığı haberinde, İsrail`in bugün saat 10.00 itibarıyla 7 saatlik "insani ateşkes" kararı aldığı belirtildi.

İslami Direniş Hareketi (Hamas) Resmi Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise yaptığı açıklamada, "israil`in aldığı ateşkes kararı, tek taraflı. İşlenen katliamlar konusunda dikkatleri başka yöne çekmeyi hedefliyor. israil`e güvenmiyoruz" ifadesini kullandı.

Ebu Zuhri, Filistinlilere çok dikkatli olmaları ve israil`e güvenmemeleri konusunda uyarıda da bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 31 Temmuz gecesi yaptıkları ortak açıklamada, israil ile Hamas arasında 3 günlük insani ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuş, Hamas da 1 Ağustos`ta 08.00`de başlayan 72 saatlik "insani ateşkesi" kabul etmişti.

israil ordusu, Gazze`de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkesten yaklaşık 2 saat sonra bunu ihlal ederek, Refah kentinin doğusuna topçu saldırısı düzenlemişti. Saldırıda ölen ve yaralananlar olmuştu.

Mısır`da ateşkes görüşmeleri

Öte yandan Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi Genel Sekreter Yardımcısı Kays Abdulkerim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, israil`in daha önce katılmayacağını açıkladığı ateşkes görüşmelerinin Kahire`de başladığını belirtti.

Filistin heyeti ile Mısırlı yetkililer arasında gerçekleşen istişare amaçlı ilk toplantıda Filistin tarafının önerisini ortaya koyduğunu kaydeden Abdulkerim, şöyle konuştu:

"Tüm Filistinli grupların üzerinde ittifak ettiği ve ateşkesin sağlanması, israil ordusunun savaş öncesi mevzilerine çekilmesi, ambargonun kaldırılması, Gazzeli balıkçılara avlanma izni verilmesi, İsrail ile Gazze arasındaki tampon bölgenin kaldırılması, gözaltına alınan Filistinlilerin serbest bırakılması, Gazze`ye bir daha saldırı gerçekleşmeyeceğinin garanti edilmesini içeren çözüm önerisini Mısır tarafına sunduk."

Abdulkerim, Mısırlı yetkililerin Filistin heyetinin önerisini dikkatle dinlediğini ve Filistin meselesinden yana tavır alma gayretlerini ortaya koyduğunu dile getirdi.

israil yönetimi, Hamas`ı bir askerini kaçırmakla suçlamasının ardından Kahire`de düzenlenecek görüşmelere katılmayacağını açıklamıştı. Kaçırıldığı iddia edilen israil askerinin ise daha sonra öldürüldüğü ortaya çıkmıştı.

Saldırılar devam ediyor: 12 ölü

israil ordusunun Gazze`nin farklı bölgelerine düzenlediği saldırılarda 12 kişinin hayatını kaybettiği, 20 kişinin yaralandığı bildirildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, israil ordusunun, gazzenin farklı bölgelerine düzenlediği saldırılarda 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 kişinin yaralandığını belirtti.

Kudra, israil`in daha önce Refah kentine düzenlediği saldırılarda yaralanan 2 kişinin de tedavi gördükleri hastanede yaşamlarını yitirdiklerini aktardı.

Bu arada, Filistin`deki İslami Cihad Hareketi`nin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri, israil`in Gazze`nin kuzeyindeki Cebaliya`da bir eve düzenlediği saldırıda, kuzey sancağından sorumlu komutan Danyal Mansur`un hayatını kaybettiğini duyurdu.

Saldırıların başladığı 7 Temmuz`dan bu yana 401`i çocuk, 238`i kadın, 74`ü yaşlı bin 821 Filistinli hayatını kaybederken, 2 bin 805`i çocuk, bin 823`ü kadın ve 343`ü yaşlı 9 bin 420 kişi yaralandı.

Öte yandan israil ordusu, Gazze`nin kuzeyinden Filistinli keskin nişancılar tarafından açılan ateş sonucu 1 israil askerinin yaralandığını duyurdu.

israil ordusundan yapılan açıklamada, keskin nişancıların kurşunu ile yaralanan askerin hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

israil, 7 Temmuz Pazartesi günü "Koruyucu Hat" adıyla Gazze`ye yönelik hava ve denizden saldırılar başlatmış, 17 Temmuz Perşembe günü de karadan saldırıya geçmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir