• DOLAR 32.522
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2425.22
  • ...
israil 7 Saatlik `insani ateşkes` Kararı Aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KUDÜS/GAZZE - Yedioth Ahronoth gazetesinin siyonist israil Hükümeti Koordinatörü Yoav Mordechai`nin açıklamalarına dayandırdığı haberinde, israil`in bugün saat 10.00 itibarıyla 7 saatlik "insani ateşkes" kararı aldığı belirtildi.

İslami Direniş Hareketi (Hamas) Resmi Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise yaptığı açıklamada, "israil`in aldığı ateşkes kararı, tek taraflı. İşlenen katliamlar konusunda dikkatleri başka yöne çekmeyi hedefliyor. İsrail`e güvenmiyoruz" ifadesini kullandı.

Ebu Zuhri, Filistinlilere çok dikkatli olmaları ve israil`e güvenmemeleri konusunda uyarıda da bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 31 Temmuz gecesi yaptıkları ortak açıklamada, israil ile Hamas arasında 3 günlük insani ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuş, Hamas da 1 Ağustos`ta 08.00`de başlayan 72 saatlik "insani ateşkesi" kabul etmişti.

Siyonist israil ordusu, Gazze`de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkesten yaklaşık 2 saat sonra bunu ihlal ederek, Refah kentinin doğusuna topçu saldırısı düzenlemişti. Saldırıda ölen ve yaralananlar olmuştu.

Mısır`da ateşkes görüşmeleri

Öte yandan Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi Genel Sekreter Yardımcısı Kays Abdulkerim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, israil`in daha önce katılmayacağını açıkladığı ateşkes görüşmelerinin Kahire`de başladığını belirtti.

Filistin heyeti ile Mısırlı yetkililer arasında gerçekleşen istişare amaçlı ilk toplantıda Filistin tarafının önerisini ortaya koyduğunu kaydeden Abdulkerim, şöyle konuştu:

"Tüm Filistinli grupların üzerinde ittifak ettiği ve ateşkesin sağlanması, israil ordusunun savaş öncesi mevzilerine çekilmesi, ambargonun kaldırılması, Gazzeli balıkçılara avlanma izni verilmesi, israil ile Gazze arasındaki tampon bölgenin kaldırılması, gözaltına alınan Filistinlilerin serbest bırakılması, Gazze`ye bir daha saldırı gerçekleşmeyeceğinin garanti edilmesini içeren çözüm önerisini Mısır tarafına sunduk."

Abdulkerim, Mısırlı yetkililerin Filistin heyetinin önerisini dikkatle dinlediğini ve Filistin meselesinden yana tavır alma gayretlerini ortaya koyduğunu dile getirdi.

israil yönetimi, Hamas`ı bir askerini kaçırmakla suçlamasının ardından Kahire`de düzenlenecek görüşmelere katılmayacağını açıklamıştı. Kaçırıldığı iddia edilen israil askerinin ise daha sonra öldürüldüğü ortaya çıkmıştı.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir