• DOLAR 32.572
  • EURO 34.75
  • ALTIN 2496.852
  • ...
Silopi'de tanker şoförlerinin eylemi devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Akaryakıt Taşımacılığı İzin Belgesi verilmediği gerekçesiyle Şırnak'ın Silopi ilçesinden Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı TIR Parkı'nda 30 Temmuz’da kontak kapatma eylemi başlatan şoförlerin eylemi devam ediyor.

Silopi Yılmaz Güney Parkı’nda toplanan tanker şoförleri, bir basın açıklaması yaparak sorunlarının çözülmesini istediler.

Şoför adına basın açıklamasını okuyan AK Parti Silopi İlçe Balkanı Fatih Bilen, 14 Aralık 2013 tarihli Resmi Gazete’de 6 seri nolu gümrük genel tebliği ile Türkiye ile Irak arasında ham petrol ve akaryakıt ürünleri transitine ilişkin düzenleme yetkisinin Gümrük Bakanlığına verildiğini söyledi. Türkiye ile Irak arasında petrol taşımacılığı yapan şoförlerin Ulaştırma Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü Transit Daire Başkanlığı tarafından şoförlerden evrak ve belge istendiğini kaydeden Bilen sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bu evraklar tamamlanıp şirketler tarafından transit daire başkanlığına gönderilmekte şoför esnafımızın büyük bir kısmı bir yıldan fazla geçiş izni için onay beklemektedir. Bir hafta ya da 10 gün içerisinde geçiş onayı olan şoförler ise Habur Gümrükler Başmüdürlüğünden geçiş yapacakları esnada geçiş onaylarının olmadığı belirtilmektedir.”

Irak’ta son yaşanan olayların ardından ihracatın yarı yarıya düştüğünü ifade eden Bilen, “Bütün bu olaylar karşısında ham petrolden daha değerli yük taşıyan şoför esnafımızın, alınan kanun gereği ham petrol taşımacılığı yapmamakta, çok düşük maaşla geçinmek durumunda kalmaktadırlar.

Özellikle bölgemizde başka mesleği olmayan şoförlerimiz meslektaşlarının kaçırılması ve halen Irak’ta karışıklığın sürmesine rağmen geçim sıkıntısı nedeniyle bu ülkeye mal taşımayı kabul etmektedirler. Hepimizin bakmakla yükümlü oldukları aileleri var. Yıllardır bu ülkeye yük taşıyoruz ve geçim kaynağımız bu. Taşıma izinlerine bir çözüm bulunmadığı takdirde yüzlerce hatta binlerce şoförün işsiz kalması ve haliyle perişan olması demektir. Bu işi bir an önce bu kapsam da bölgede zor şartlarda çalışan şoför esnafımızın mağduriyetinin göz önünde bulundurularak gümrük bakanlığımızın ivedi bir şekilde çözüm üretmesini Şırnak bölgesinin başka bir geçim kaynağı olmadığından dolayı Şırnak bölgesinin tanker izninin kaldırılmasını talep etmekteyiz.”diye konuştu.

Şoförlerden Tayyar Karatay  ise “Vali yardımcısı ile konuştuk. Sayın vali yardımcımız da bize bakanlıktan biz randevu aldığını söyledi. Bizde aramızdan temsilci olarak seçtiğimiz arkadaşlarımızı gönderip sonucunu bekleyeceğiz. Gümrük Bakanı ile görüşecekler. Ankara’ya gönderdiğimiz heyet içerisinde Şırnak ve Cizre Ticaret sanayi Odası başkanları, Silopi şoförler odası başkanı, AK Parti Silopi ilçe başkanı ve belirlediğimiz 3 temsilci arkadaşımız bulunuyor. Vali Yardımcısı, şirket ve taşeron firmaların yetkilileri ile bir uzlaşmaya vardık. Yaptığımız uzlaşmada bize verilen talimatlara göre Şırnak Bölgesi izninin kaldırılması için 15 gün içerisinde bakanlıktan randevu alındı.”dedi.

Eylemlerinin devam edeceğini ifade eden Karatay, “Eylemimiz şu an kapalı olarak devam ediyor. Sadece belirli yerlerde toplanıyoruz. Belirlediğimiz arkadaşlarımız Ankara’dan dönene kadar bekleyeceğiz. Görüşmelerin sonucuna göre adımlarımızı atacağız. Bize verilen sürece kadar bekleyeceğiz.”şeklinde konuştu.

Şırnak genelinde bin 500’e yakın şoförün mağdur olduğunu belirten Karatay, yaptıkları eylemden bir sonuç çıkmaması halinde tüm Şırnak Halkı olarak Habur Sınır Kapısı önünde gerekli izin verilinceye kadar eylem yapacaklarını söyledi. (İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir