• DOLAR 32.507
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2429.722
  • ...
`Siyonist israil Savaş Suçu İşliyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Siyonist israil`in Gazze`ye yönelik saldırılarının 26`ncı gününde dün taraflar arasında varılan 72 saatlik koşulsuz insani ateşkesin yürürlüğe girdikten kısa bir süre sonra sonlandırılmasının yankıları devam ediyor.

Gazze`de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkesi, ilanından yaklaşık 2 saat sonra Refah kentinin doğusuna saldırı düzenleyerek ihlal eden israil`in, "Hamas`ın ateşkesi ihlal ettiği" ve "bir israil askerinin kaçırıldığı" yönündeki iddialarına Hamas`ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları yazılı açıklamayla cevap verdi.

"Kayıp israil askeriyle ilgili bir bilgimiz yok. Ne kaçırılıp kaçırılmadığını ne de yerini biliyoruz" denilen açıklamada, israil`in ateşkesi ihlal etmek için "askerlerinin kaçırıldığını iddia ettiği" vurgulandı.

Açıklamada, "Ateşkes başlamadan önce, Refah kentinde saat 7.00 civarında, israil askerleri ile çatışmaya girildi. israil askerleriyle çatışmaya giren Kassam Tugayları`na bağlı grup ile iletişim kesildi. israil savaş uçakları ve topçuları, askeri arama bahanesiyle saat 10.00`dan itibaren saldırıya başladı. Kassam Tugayları`na bağlı gruptakiler bombardıman sırasında hayatını kaybetmiş olmalı. Çatışma sırasında israil askerinin esir alındığını varsayarsak, o da bombardıman sırasında ölmüş olmalı" ifadeleri kullanıldı.

ABD Başkanı Barak Obama ise Gazze`de kaçırıldığı öne sürülen israil askerinin koşulsuz ve mümkün olan en kısa sürede serbest bırakılması çağrısında bulundu.

israil`in 72 saatlik bir ateşkese taahhüdünü ortaya koyduğunu ancak bunun ihlal edildiğini ifade eden Obama, yeniden bir ateşkesin zaman alacağını dile getirerek, "Eğer israilliler ve uluslararası toplum Hamas`ın bir ateşkes taahhüdüne bağlı kalabileceğine dair güven duyamazsa yeni bir ateşkesi oluşturmanın çok zor olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

ABD`nin,  israil askerleri için Türkiye`den acil destek istediğiyle ilgili olarak konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise "Biz, barış istiyoruz. Bunun yolu da herkesin silahlarını gömmesi, en azından bu ateşkes sözüne her iki tarafın da uyması. Dolayısıyla bir bahane bulup da misliyle, kat kat karşılık verilmesini doğru bulmuyoruz" dedi.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile Kahire`de ortak basın toplantısı düzenleyen Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Gazze`de tek çözümün Mısır`ın ateşkes önerisi olduğunu savundu.

Renzi de ülkesinin Mısır`ın girişimini desteklediğini ve tek çözüm olarak değerlendirilebileceğini dile getirerek, "kaçırılan israil askerinin serbest bırakılması" gerektiğini söyledi.

Gazze`deki saldırılara tepkiler

Gazze`de insani amaçlı ateşkesin bozulmasından üzüntü duyduğunu belirten Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 3 günlük ateşkes ile amacın "sürdürülebilir ateşkesin ve müzakerelerin önünü açmak" olduğunu, bu gece de konuyla ilgili görüşmelerde bulunacağını söyledi.

"Diplomaside imkanların zorlanması lazım ama düne göre diplomasinin alanı daraldı ama elimizden geleni yapacağız" diyen Davutoğlu, israil`in Gazze`ye saldırılarının ardından uluslararası camianın ve İslam dünyasının sessizliğine tepki gösterdi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı da israil`in Gazze`de masum sivilleri hedef alan saldırılarını "şiddetle kınadığını" açıkladı.

Öte yandan, israil’in Gazze`ye saldırıları, ABD’nin New York kentindeki CNN ve Fox News binaları önünde protesto edilirken, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Gazze’de ölenler anıldı.

Türkiye`de ise sinema sanatçıları ve meslek örgütlerinin girişimiyle israil`in Gazze`ye yönelik saldırılarını protesto etmek için imza kampanyası başlatıldı.

Sivil kayıplar artıyor

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, israil`in Gazze Şeridi`ne yönelik saldırılarında ölenlerin sayısının bin 650`ye, yaralıların ise 8 bin 900`e yükseldiğini belirtti.

israil ordusunun Perşembe gecesinden bu yana Gazze`ye düzenlediği saldırılarda 182 kişinin öldüğünü, çoğunluğu kadın ve çocuk 545 kişinin de yaralandığı ifade eden Kudra, savaş uçaklarının Gazze ve Refah kentlerine düzenlediği hava saldırılarında da 9`u aynı aileden 19 kişinin hayatını kaybettiğini, 55 kişinin yaralandığı kaydetti.

Refah kentindeki Ebu Yusuf en-Neccar Hastanesi`nin israil saldırıları nedeniyle boşaltıldığını, sevki gerçekleşen onlarca hastanın tedavi edilemediğini dile getiren Kudra, Refah`ta saldırıya uğrayan bölgelerde arama-kurtarma çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayarak, "Kentin doğu mahallelerinde bulunan 12 ceset ve 50 yaralı bölgeden çıkarıldı" dedi.

Gazze Şeridi`ne havadan ve karadan saldırılarını sürdüren israil ordusunun Gazze`deki İslam Üniversitesi`nin kampüsünü de bombaladı.

Gazze Şeridi`nde Filistinli gruplarla israil ordusu arasında dün meydana gelen çatışmalarda 1`i ağır 34 israil askeri yaralandı.

Kudüs`te israil polisi, Gazze`ye yönelik saldırıları protesto eden Filistinlilere müdahale ederek, 1 kişiyi gözaltına aldı.

Refah Sınır Kapısı`nda bekleyen 120 kişinin Mısır`a girişine izin verildi

Gazze`deki İçişleri Bakanlığı, Mısır`ın Refah Sınır Kapısı`nı açarak 120 kişinin ülkeye girmesine izin verdiğini açıkladı.

israil, 7 Temmuz Pazartesi günü "Koruyucu Hat" adıyla Gazze`ye yönelik hava ve denizden saldırılar başlatmış, 17 Temmuz Perşembe günü de karadan saldırıya geçmişti.

israil askerleri tarafından şehid edilen Filistinli genç Batı Şeria`da defnedildi

israil askerleri tarafından öldürülen Udey Nafiz (19) adlı Filistinli genç, Ramallah’ın kuzeyindeki Rafat beldesinde çok sayıda Filistinlinin kıldığı cenaze namazının ardından belde mezarlığında defnedildi.

Cenaze törenine katılanlar Filistinliler bayrakları taşıyıp, Gazze’deki direnişi destekleyen ve israil’in saldırılarını protesto eden sloganlar attı.

Filistinli gruba müdahale eden israil askerleri, göstericilere karşı plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Olayda şu ana kadar herhangi bir ölü ve yaralı olmadığı bildirildi.

israil askerleri dün, Ramallah`ın batısında yer alan Safa beldesinde, Gazze`ye yönelik saldırılara tepki gösteren Filistinlilere müdahale etmiş, göstericiler arasında bulunan Nafiz göğsüne isabet eden kurşunla hayatını kaybetmişti.

İslami Direniş Hareketi (HAMAS), dün Gazze`yle dayanışma kapsamında Batı Şeria`da "Öfke Cuması" adı altında gösteri düzenlenmesi çağrısı yapmıştı.

"israil`in verdiği bilgilerdeki çelişkiler, olayın doğru olmadığını kanıtlıyor"

Hamas, israil`in Gazze`de bir askerinin kaçırıldığı yönündeki bilgilerdeki çelişkilerin olayın doğru olmadığını kanıtladığını belirtti.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, yaptığı yazılı açıklamada, "israil`in Gazze`de bir askerinin kaçırıldığı yönünde verdiği bilgilerdeki çelişkiler olayın doğru olmadığını kanıtlıyor. Bununla ateşkesi ihlal etmelerini ve Refah kentinde işledikleri katliamı gerekçelendirmeyi hedefliyorlar" ifadelerini kullandı.

Ebu Zuhri, "Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun`un israil`in bilgilerine güvenmesinin, Refah katliamına meşruiyet kazandırdığını" savundu.

israil radyosu bugün askeri kaynaklara dayandırdığı haberde, kaybolan askerin Refah`ta meydana gelen çatışmalarda ölmesinin "uzak bir ihtimal olmadığını" belirterek, henüz bu ihtimali kanıtlayacak bir delil olmadığını kaydetti.

Öte yandan, Sami Ebu Zuhri, "israil yaralı ve ölülerin hastanelere kaldırılmasını engelleyerek, savaş suçu işlemektedir" dedi.

Ebu Zuhri, Kızıl Haç Komitesi`ni de yaralıların nakli konusunda ve israil`in kanlı siyasetini ortaya çıkarmada üzerine düşen görevi yerine getirmemekle suçladı.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir