• DOLAR 32.35
  • EURO 35.137
  • ALTIN 2311.131
  • ...
 Obama`dan İşkence İtiraf!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Uzun süredir 11 Eylül saldırıları sonrasında zanlılara, Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ajanları tarafından işkence yapıldığı ileri sürülüyordu. Başkan Barack Obama`nın, işkence iddialarını resmi olarak doğrulaması, bir anlamda Başkan’ın uzun yıllardır gizlemeye çalıştığı gerçeği itiraf olarak değerlendirildi.

``BAZI İNSANLARA İŞKENCE YAPTIK``

Kongre’nin üst kanadı Senato’da, CIA tarafından 11 Eylül sanıklarına işkence yapıldığı yönünde bulunan raporun önümüzdeki hafta açıklanacak olmasının arifesinde Obama’nın itirafda bulunması dikkat çekti. Obama, ‘‘11 Eylül’ün hemen ardından bazı şeyleri yanlış yaptığımız doğru ancak doğru şeyler de yaptık.Değerlerimize aykırı bir şekilde bazı insanlara işkence yaptık.’’ dedi.

Başkan Obama, "Biz çizgiyi aştık ve bunu da kabul etmek gerekir. Ve bizim yapmamız gereken bir ülke olarak bu sorumluluğu gelecek adına üstlenmek zorundayız." diye ekledi.

Beyaz Saray`da Obama’nın gazetecilere yaptığı açıklama, Senato’nun, önümüzdekihafta beş yıldır üzerinde çalıştığı CIA’nin yürüttüğü geliştirilmiş sorgulama tekniklerini içeren raporunu açıklamasından önce geldi. Obama, Amerikalılar’dan, 2001 yılınıizleyen zorlu koşullar altında görev yapan ve “gerçek yurtseverler” diye tanımladığı bu kişilere ön yargıyla bakmamasını istedi.

İŞKENCE KELİMESİNİ KULLANMIYORDU

CIA, uzun zamandır “geliştirilmiş sorgulama teknikleri” adı verilen acımasız yöntemler ve işkence uygulamakla suçlanıyordu. Barack Obama, 2009 yılında göreve gelmesiyle birlikte yöntemleri yasa dışı ilan etmişti ancak “işkence” kelimesini kullanmaktan sürekli kaçınmıştı.

2009 yılında liberaller, CIA’in sorgulama teknikleri ve işkence ettiği yönündeki duyumların araştırılmasını istemiş ancak Obama buna izin vermemişti. CIA’nin soruşturulmasını isteyenler arasında Adalet Bakanı Eric Holder’da bulunuyordu.

Obama, geçtiğimiz sene de ‘‘Amerika, düşmanlarını yasalarına aykırı şekilde işkence yaparak sorgulaması ve gözaltına alması nedeniyle ülkemizin değerlerinden ödün vermişti.’’ diye konuşmuştu.

OBAMA, CIA DİREKTÖRÜNE SAHİP ÇIKTI

Başkan Barack Obama, konuşmasında ayrıca eleştirilerin son günlerde merkezinde olan CIA Direktörü John Brennan’a da sahip çıktı. Obama, ‘‘John Brennan’a güvenim tam’’ sözleriyle desteğini tekrarladı.

Senato, Demokrat senatörler de dahil olmak üzere CIA direktörünü önceki gün istifaya çağırmıştı. Senatörlerin, CIA direktörünü istifaya çağırma nedeni ise 2009 yılında bu kuruluşun ajanları tarafından Senato’nun İstihbarat Komitesi çalışanlarının bilgisayarına girmesi olarak gösteriliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir