• DOLAR 32.504
  • EURO 34.768
  • ALTIN 2486.292
  • ...
SON DAKİKA
"Sıcak havalarda spor ve ağır fiziksel aktivitelerden kaçının"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Servisi'nde görevli Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu, kalp sağlığı açısından aşırı sıcak havalarda spor ve ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmasını istedi.

Sıcak ve neme bağlı olarak tansiyon, beyin kanaması, kalp ve damar sağlığı sorunlarının ortaya çıkabileceğini anlatan Poyrazoğlu, "Yüksek nem oranı, hissedilen sıcaklığı da arttırıyor. Bu durum kalp sağlığını da olumsuz etkiliyor. Mümkünse sıcak ve nemden uzak durulmalı. Yayla veya serin yerlere gidilmeli. Ama herkes için bu mümkün olmayabiliyor. Mümkün olduğunca güneş altında durmak yerine, gölgede ve klimalı ortamlarda bulunulmalı. Spor ve yürüyüşler güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde yapılmamalı" dedi.

Nem uyarısı

Kalp sağlığı açısından nemli iklimde yaşayanların daha çok sorun yaşadığına dikkat çeken Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu, "Çocukluktan itibaren yaşanan romatizmal hastalık, ileride kalp sağlığına olumsuz etki yapar. Nemin insana olumsuz etkisi vardır. Nemli ortamlarda romatizma ve sızı gibi rahatsızlıkların olmasının esas nedeni budur. Genel olarak kalp sağlığının korunması için genetik açıdan sorun yaşanmaması, yani aileden gelen bir kalp rahatsızlığı olmaması önemli. Genetik sorun olmadığı zaman çevresel faktörler, beslenme biçimi ve spor alışkanlığı çok önem taşır. Mesela spor yapmazsanız ne kadar çok yemenize, diyetinize dikkat etseniz de çok anlamı olmayabilir. İnsanın yemesine içmesine dikkat etmesi, spor yapması yaşam süresini uzatır. Nemli havalarda kalp ve damar sağlığı açısından dikkatli olunması gerekir. Aksi takdirde istenmeyen üzücü sonuçlar ortaya çıkabilir." İfadelerini kullandı. (Yunus Emre-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir