• DOLAR 32.369
  • EURO 35.027
  • ALTIN 2325.78
  • ...
Muş Tarım İl Müdürlüğü biçerdöver kontrollerini sıklaştırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ-Tahıl ürünlerinin biçilmeye başlanmasıyla beraber Muş Tarım İl Müdürlüğü de tarlalarda dane kaybının önlenmesi için biçerdöverlere yönelik denetimlerini sıklaştırdı.

Tarlalarda Biçerdöver kontrollerini  yerinde  yapan Muş Tarım İl Müdürlüğü Ziraat Teknikeri İsmet Yöndem, kontrollerdeki amacın dane kaybını önlemek ve çiftçiye daha fazla kazandırmak olduğunu söyledi.

Biçerdöver makinalarının yanı sıra bir çok konuda denetim yaptıklarını ifade eden Yöndem; “Dane kaybını önlemek için biçerdöver kontrolü yapıyoruz. Biçerdöverlerde  özellikle yangın ekipmanının olup olmadığına bakıyoruz. Çünkü buğdayda meydana gelebilecek en ufak bir kıvılcım, büyük yangınlara neden olabiliyor. Biçerdöver kontrollerini yaparken operatörlerin belgelerinin olup olmadığına bakıyoruz. Operatörün belgesi yoksa ceza uygulamasına gidiyoruz. Bu uygulamalarımız yıllardır devam ediyor, fakat bu son yıllarda biraz daha işin üzerinde durduk. Acemi operatörlerin biçerdöveri kullanmalarına izin vermiyoruz. Çünkü acemi operatörler buğdayın dökülmesine neden oluyor. Bu da milli bir servetin kaybı demektir’’ ifadelerini kullandı.

Denetimin kendileri için çok faydalı olduğunu kaydeden Biçerdöver Oparetörü Cihat Tanrıverdi ise; “Denetim ekipleri gelip dane kaybı var mı yok mu diye kontrol yapıyor. Sertifikalarımızı kontrol ediyorlar. Sertifikalarımızın olmaması halinde çalışmamıza izin vermiyorlar. Bu denetimlerin olması çok iyi. Bu denetimlerin avantajları var . Memurlar bizi de güzel bir şekilde yönlendiriyorlar’’ dedi.

Çiftçi Adem Yıldırım ise; “Bu denetimin çıkması çiftçi açısından iyi oldu. Eskiden böyle bir şey yoktu. Eskiden çok zayiatımız oluyordu. Tarımın bu denetimi başlatmasından beri işlerimiz  de iyi oldu. Herhangi bir sıkıntımız yok.’’ şeklinde konuştu.

Denetim memurları,  ileriki dönemlerde, zayiatın en asgariye indirgenmesi için denetimleri daha da sıklaştıracaklarını belirttiler.  (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir