• DOLAR 32.508
  • EURO 34.621
  • ALTIN 2479.936
  • ...
Dinlemeler `sistematik, planlı ve organize` Yapılmış
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmanın başlamasını sağlayan İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği raporunda, usulsüz dinleme eylemlerinin "sistematik, planlı ve organize" bir görünüm arz ettiği ve "belirli bir amacı gerçekleştirmeye yönelik" olduğu belirtildi.

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişi Turgay Alpman ve polis müfettişi Selim Kutkan tarafından hazırlanan raporda, bazı kişilerin, gerçek isimleri yerine yargıyı yanıltmaya yönelik yanlış ve eksik isim bilgileri kullanılarak dinlenildiği belirtildi.

Teknolojik imkanlar ve istihbari veriler göz önüne alındığında, şahısların gerçek kimlik bilgilerinin tespitinin kolayca mümkün olmasına rağmen iletişime müdahalenin yanlış ve eksik isim bilgileriyle müteaddit defa uzatılmasına devam edildiği ifade edilen raporda, iletişime müdahale edilen ilk talep ve kararları ile uzatma talep ve kararlarında gerekçe gösterilen suç faaliyetlerinin "Ergenekon terör örgütü", organize suç örgütü, uyuşturucu madde kaçakçılığı gibi farklılıklar gösterdiği kaydedildi.

Bu konuda tutarsızlık ve keyfilik olduğu vurgulanan raporda, "İletişim dinleme karar talep evraklarında imzası bulunan kolluk görevlilerinin, gerçekleri bildikleri halde gerçeğe aykırı belge düzenledikleri, uzatma karar talepleri de dikkate alındığında, gerçeğe aykırı belge düzenlemeye devam ettikleri açık ve saçık ortadadır" denildi.

"Teknik takibe gerekçe yok"

Dinlenilen eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ile Hüseyin Şen`in teknik takibinin gerçek isimleriyle yapıldığı belirtilen raporda, ancak bu şahıslar hakkında "Ergenekon terör örgütü"yle ilgili teknik takibe gerekçe teşkil edecek herhangi bir bilgi ve belgenin olmadığı anlatıldı.

Raporda, karar talep yazılarında iletişime müdahale edilen şahısların gerek devlet bürokrasisinde gerek ticari hayatta gerekse sosyal ve kültürel yaşamda önemli görevleri, mevkileri ve rolleri bulunduğu vurgulanarak, bunun yanı sıra kamuoyunca tanındığı göz önüne alındığında mahkemelere sunulan karar talep yazılarında bahse konu şahısların açık kimlikleri ile yaptığı mesleklerin yazılmadığı kaydedildi.

"Sistematik, planlı ve organize"

Raporda, Star gazetesinde 18 Mart 2014`te yayınlanan dinleme listesindeki usulsüz dinleme eylemlerinin "sistematik, planlı ve organize" bir görünüm arz ettiği ve "belirli bir amacı gerçekleştirmeye yönelik" olduğu izlenimi edinildiği belirtildi.

Ayrıca Adana Cumhuriyet Başsavcılığı`nın 16 Mart 2014 tarihli soruşturma evrakında da söz konusu yasa dışı dinleme eylemlerinin "yaygın, sistemli ve organize" şekilde yapıldığının anlaşıldığı kaydedilen raporda, dinlemelerin "Türkiye Cumhuriyeti Devleti`nin bütün temel organlarında, yasama, yürütme, yargı ve diğer idari kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve basın kuruluşları mensupları, ekonomik ve sosyal yaşamın aktörlerine yönelik olduğunun değerlendirildiği" aktarıldı.

İnceleme diğer illerde sürüyor

Raporda, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliğince Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli emniyet müdürlükleri istihbarat şube müdürlüklerinde iletişimin tespit edilmesi, dinlenilmesi, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.

Yine, 27 ilde 5 ayrı müfettiş grubunca da aynı konulardaki incelemelerin sürdüğü belirtilen raporda, ilgili müfettişlerce raporlar hazırlanacağı bildirildi. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir