• DOLAR 32.533
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2431.885
  • ...
Dağ köylerinde kış hazırlıkları başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ-Muş’ta kış hazırlıklarına başlayan köylüler otlarını toplamaya başladı. Köylerin dağlık arazide olması nedeniyle traktör çalıştıramayan köylü için ot toplama işi tam bir çileye dönüşüyor. Dağlardan biçtikleri otları sırtlarında taşıyarak düz arazide toplayan köylü, eve getirinceye kadar topladıkları tüm otu sırtlarında taşımak zorunda kalıyorlar.

Ovada yaşayan halka kıyasla çok daha zahmetli iş yapmak zorunda kalan Muş’un Çengilli köyü sakinleri de her yıl çileye dönüşen ot toplama işlerine başladılar.

Saman olarak hesaplandığı zaman her bir evin, her yıl 6-7 kişiyle, yaklaşık olarak 20 ton otu bu şekilde sırtlarında taşıdıklarını kaydeden köy sakinlerinden İbrahim Yöndem; “Bu otu köyün çevresinden topluyoruz. Her yıl bu iş bu şekilde tekrarlanıyor. Taşıdığımız balyaların ağırlıkları ortalama olarak 70-80 kilodur. Eğer bu taşıdığımız otu saman olarak düşünürsek her bir ev yaklaşık olarak 20 ton saman taşıyor’’ dedi.

Yaptıkları işin çok zor ve zahmetli olduğunu ifade eden Nüsrettin Yöndem ise; “İşimiz çok zor ve zahmetli .  Yılda 10-11 traktörlük ot topluyoruz. Kardeşlerimizle beraber bin 500 balya ot topluyoruz. Bu otu dağlardan, yayladan köyümüzün alt taraflarından, ovadan toplayıp getiriyoruz. Yıllardan beridir işimizi bu şekilde yapıyoruz’’ şeklinde konuştu.

Ramazan ayında  da  oruçlu  olmalarına  rağmen işlerini yürütmeye devam eden köylü, bayramdan birkaç gün sonra kış hazırlıklarını yavaş yavaş bitireceklerini söyledi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir