• DOLAR 32.448
  • EURO 34.462
  • ALTIN 2472.736
  • ...
İstanbul'dan Mardin'e hızlı tren
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - AK Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı İhsan Şener, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı seçimi çalışmaları kapsamında 31 Temmuz'da Mardin'de miting düzenleyeceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın Mardin'i çok sevdiği ve değer verdiğini söyleyen Şener, Turizm, Ulaştırma, Eğitim, Sağlık, Adalet, Orman ve Su işleri, Enerji, Tarım ve Hayvancılık, Konut, Köydes, Spor ve daha bir çok alanda 9 Milyar liranın üzerinde bir yatırımın 12 yılda gerçekleştirildiğini anımsattı.

Mardin büyüdü, Türkiye büyüdü

Mardin'de 12 yıl içerisinde üretim, ihracat katlayarak büyüdüğünü ifade eden Şener, "2002 yılında Mardin ürettiği ürünün sadece 22 Milyon dolarlık kısmını ihraç ederken şuanda bu rakam 1 Milyar doları buldu. 2002 yılında Mardin ödediği vergi 39 Milyon lira iken 2013 yılında ise 169 Milyon liraya yükseldi. Bu rakamlarda gösteriyor ki Mardin kazanırken, ülkemize de kazandırıyor. Mardin büyürken, Türkiye'de büyüyor." dedi.

Anadilde eğitim özgürlüğü

Eğitimde, yaşamda yasakların ortadan kalktığını söyleyen Şener, "Mardin Üniversitesine kavuşarak Artuklu Üniversitesi bünyesinde 6 fakülte, 2 yüksekokul, 3 enstitü, 4 meslek yüksekokulu, devlet konservatuarı ile 5 binden fazla öğrenciye eğitim veriyor. Üniversite bünyesinde Yaşayan diller enstitüsünde Kürt dil eğitimi, Süryani dili Anabilim dalı ile Türkiye'de bir ilke imza atıldı. Ayrıca ortaöğretimde büyük yatırım yapılarak Cumhuriyet tarihinde yapılan derslik kadar yeni derslik yapımı gerçekleştirilerek 3 bin 280 olan derslik sayısı 6 bin 135'e çıkarıldı. Çocuklarımız 50 kişilik sınıflardan kurtuldu. Modern sınıflarda, modern eğitim araçları ile eğitim başladı." Diye konuştu.

İstanbul'dan Mardin'e hızlı tren

Ulaştırmada büyük yatırımların gerçekleştiğini bildiren Şener, "Karaman-Konya hızlı tren hattı Nusaybin'den de Habur'a kadar uzanacak. Karaman, Ulukışla, Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Nusaybin, Habur hızlı tren projeleri hazırlanıyor. Güney Hızlı Tren Yolu projesiyle bir ucunda Mardin, bir ucunda İstanbul olacak.  Karayolunda 2002 yılına kadar sadece 29 kilometre bölünmüş yol var iken 12 yılda daha artarak 216 kilometreye çıkartıldı. Karayolu ağı 761 kilometreye ulaştırılarak yeniden yapılandırıldı. Havayolu halkın yolu oldu. Mardin havalimanında 2003 yılında 19 bin kişi kullanırken, şuanda 300 bin kişi kullanıyor." dedi.

Ilısu Barajı yükseliyor

Sulama ve enerji projelerinin sürdüğünü anlatan Şener, "Güneydoğu Anadolu projesi GAP ile Mardin'de kalkınıyor. Gap kapsamında 2002 yılına kadar sadece 198 bin hektar arazi suyla buluşmuşken 2013 yılında bu rakam 423 bin hektara yükseldi.  Yapımı süren Dicle nehri üzerine yükselen en büyük baraj olan Ilısu, sadece enerji üretiminde ülkemize 825 milyon lira katkı sağlayacak." şeklinde konuştu. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir