• DOLAR 32.607
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2426.09
  • ...
Tarım İşçilerinin Buruk Bayram Sevinci-video
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Tüm dünya Müslümanları Ramazan bayramını kutladığı bu günlerde ekonomik sebeplerinden dolayı Doğu ve Güneydoğu bölgesinden çalışmak amacıyla batı illerine giden binlerce mevsimlik tarım işçisi, Ramazan ayının ardından bayramı da çalıştıkları tarlada karşıladı.

Bir köyün yakınına kurdukları çadırlarda bayramı karşılayan tarım işçileri, bayram namazlarını yakınlarında bulunan köyün camisinde kıldılar. Köylülerle bayramlaşan tarım işçileri, çadırlarına gelerek kendileri gibi bayramı tarlada karşılayan diğer komşularıyla bayramlaştılar.

Bayramı çadırda karşılayan çocuklar ise, yaşadıkları sıkıntılardan uzakta ellerinde şeker torbalarıyla çadırları gezip şeker topladı. Bayramda bazen yarım gün bazen de bir gün evde kalan tarım işçileri, bayramın sevincini yaşamadan biraz daha fazla çalışmak için tarlaya gidiyorlar.

Ramazan ayını tarlada çalışarak oruçlu geçirdiğini ifade eden Hamit Gülebak, "Maddi durumumuz iyi olmadığından dolayı bayramı burada geçirdik. Bayram namazını yakındaki köye gidip camide kıldık. Sonra çadırları tek tek dolaşarak bizim gibi çalışanlarla bayramlaştık ama tabi ki memleketimizde olsaydık akrabalarımızın içinde olsaydık daha iyi olurdu. Uzakta olduğumuz için eş dostlarımızı telefonla aradık o şekilde bayramlaştık.” dedi.

Tüm akrabalardan uzakta buruk bir bayram yaşadıklarını belirten Sultan Gülebak, çocuklarının, anne babasının ve akrabalarının yanlarında olmadığı için tam bir bayram yaşamadıklarını söylemedi.

Bayramı tarlada çadırın içinde oturarak geçirmek zorunda kaldıklarını belirten Mehmet Gülebak, “Herkes akrabalarının yanında bayram yaparken maalesef bizler tarlada çadırda oturarak bekliyoruz. Bayramda gezebileceğimiz herhangi bir yer yok. Buradaki bayram diğer bayramlar gibi olmuyor.” diye konuştu.

Okul okuduğu halde ailesiyle beraber çalışmak zorunda olduğunu söyleyen Sedat Cengiz, “Ailemizin yarısı memlekette olduğu için pek normal bir bayram gibi geçmedi. Mesela arkadaşlarım, akrabalarım hepsi memlekette onun için sıradan bir bayram oldu. Dedem onları aradık onların bayramını yaptık. Arayanlar da oldu ama aramayanların da canı sağ olsun. Geçen sene yarım gün tek bayram yapmıştık. Bu sene sanki bir gün falan olabilir.” dedi.

Bayramı anne babasının yanında kendi evinde geçirmek istediğini ifade eden Celal Karadal, geçim sıkıntısından dolayı çalışmak zorunda olduklarını belirterek bayramı yabancı bir memlekette tarlada geçirmeye alışık olduklarını söyledi.

Çalışmak zorunda olduğu için bayramı tarlada geçirdiklerini söyleyen küçük Mustafa Gülebak, tarlada bayram adına bir şeyin olmadığını arkadaşlarının şehirde aldıkları harçlıkla eğlenirken kendisinin tarlada çalışmak zorunda olduğunu belirterek aslında bayram göremediklerini söyledi. (Osman Gülebak - İLKHA)

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir