• DOLAR 32.554
  • EURO 34.915
  • ALTIN 2436.533
  • ...
Katiller İyice Köşeye Sıkıştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Gazze işgali sırasında beklenmedik derecede ağır yara alarak 43 askerini kaybeden İsrail`in ateşkes pazarlığı kızıştı. Hamas`tan önce ateşkes istemesiyle dikkat çeken Tel Aviv, ABD`nin önerilerine de son derece öfkeli.

 
Gazze`de önceki gün alınan 12 saatlik ateşkes kararı sonrası saldırılarına devam eden ve tek taraflı olarak 24 saatlik bir ateşkes kararı daha alan İsrail, bir yandan da kendisine sunulan anlaşma şartlarından rahatsız. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry`nin ateşkesle ilgili taslak metnini yayımlayan Haaretz gazetesi, Washington`ın `İsrail`in güvenlik taleplerinin çoğunu göz ardı ettiğini` yazdı. `İsrail`in güvenlik endişelerini ve Gazze`nin askeri güçten arındırılması konularını` barındırmayan ateşkes taslağı cuma günü İsrail başbakanlığına sunuldu. Taslakta, bir hafta boyunca Gazze`den saldırı yapılmaması şart koşulurken, İsrail`den ateşkes sırasında Gazze`den askerlerini geri çekmesi istenmiyor ancak tünellere operasyon düzenlenmesi yasaklanıyor.
 
KABİNEDE ŞOK DALGASI
 
Habere göre, taslak başbakanlık bürosuna ulaştığında Başbakan Benyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Moşe Ya`alon, Adalet Bakanı Tzipi Livni ve diğer bakanlar kağıtta yazılanlara inanamadı. Tüm kabine üyeleri şok oldu. Bakanlar oybirliği ile taslağı reddetme kararı aldı. İsrail, ABD Dışişleri Bakanlığını utandırmak ve köprüleri yakmaktan kaçındığı için konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmama kararı aldı. Bunun yerine Netanyahu, bizzat Kerry`yi arayarak taleplerini sıraladı.
 
ÜÇ MADDELİ TASLAK
 
İsrail başbakanlığına sunulan tek sayfalık taslakta, sivillerin hayatının korunması, düşmanlığın sona erdirilmesi ve sürdürülebilir bir ateşkes sağlanması konuları yer alıyor. Taslakta iki tarafın da 3 madde olarak sıralanan taahhütleri kabul ettiği iddia ediliyor. Bunlar; 48 saat içinde başlayacak 7 gün süreli bir insani ateşkesin sağlanması, 2012 Kahire ateşkes anlaşmasını temel alması, sürüdürülebilir ateşkes ve kalıcı çözüm için gerekli tüm sorunların çözümü doğrultusunda Kahire`de toplanılması şeklinde sıralanıyor. Üçüncü madde Hamas`ın taleplerini ayrıntıları ile açıklıyor: Geçişlerin açılması, insan ve yiyecek girişine izin verilmesi, Filistin halkının sosyal ve ekonomik geçiminin sağlanması, Gazze`ye fon transferi.
 
Uluslararası toplumdan destek
 
Taslağın son maddesinde AB, Arap Birliği, BM, ABD, Türkiye, Katar dahil olmak üzere uluslararası toplumun, insani ateşkesin ve taraflar arasında varılan anlaşmaların etkin bir şekilde uygulanmasını destekleyeceği ve Gazze halkının acil ihtiyaçlarını karşılamak için insani yardım girişimine katılacağı vurgulanıyor. Kerry`nin taslağı ile anlaşmaların uygulanmasını denetleyen Mısır`ın geleneksel rolünün Türkiye ve Katar`a geçtiği belirtiliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir