• DOLAR 32.661
  • EURO 34.757
  • ALTIN 2503.426
  • ...
Kürt Petrolüne ABD Engeli!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Enerji ve Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkan Yardımcısı Şaban petrol sevkiyatın durdurulmasına ilişkin şunları söyledi; "Bunun iki nedeni var. Birincisi, Kürt petrolüne talep çok fazla olduğundan dolayı yabancılara satışı iyi organize etmek istiyoruz. İkincisi, Ceyhan`daki tanklar dolduğu için sevkiyat yapılamıyor. Bu durum bir süre daha devam edecek. Kürdistan Doğal Kaynaklar Bakanlığı, gönderilen petrolün fiyatında ve organizasyonunda değişiklik için hazırlık yapıyor."

Şaban: ABD tutumunu değiştiriyor
Bir süre daha petrol sevkiyatı yapılmayacağını bildiren Şaban, Kürt petrolünün sevkiyatına yönelik ABD tutumunun değişmeye başladığını savundu;
"ABD Kongresi`nde son zamanlarda yükselen tepkiler, Obama yönetimini mevcut politikasını değiştirmeye zorladı. Bağdat, Kürdistan bölgesinin bütçedeki payını kestiği için kongre Kürtlerin petrol satışına sıcak bakıyor."
Yakın bir zamanda ABD hükümetinin de Kürtlerin petrol ihracına karşı çıkmayacağını iddia eden Şaban, "Onlar da Kürtlerin buna mecbur kaldığını görecekler. Zira bütçemizi kesen Bağdat bize başka çare bırakmadı" ifadesini kullandı.
Sevkiyat durdurulmadan önce boru hattıyla Türkiye`ye günlük 120 bin varil petrol ihracı yapan Kürt yönetimi, yıl sonuna kadar bu miktarı 400 bin varile çıkarmayı planlıyor. IKBY hükümeti 2015`te ise 1 milyon varil petrol ihracatını hedefliyor.

Kürtler bütçeden payını alamıyor.
Kürt Bölgesel Yönetimi, Bağdat hükümetinin kesintisi nedeniyle Irak bütçesinden alması gereken yüzde 17`lik payı alamıyor. Bağdat yedi aydır Kürt bölgesinin bütçedeki payını vermiyor. Kürtler içine düştükleri mali krizden kurtulmak için 1 Ocak`tan itibaren petrol ihracatına yöneldi.
Başbakan Neçirvan Barzani petrol satışı başladığında gelirin yüzde 17`lik kısmını alacaklarını, kalanı genel Irak bütçesine aktaracaklarını açıklamıştı. Ancak yüzde 17`lik pay, her ay 1 milyon 400 bin kişiye maaş ödeyen ve IŞİD saldırısıyla ülke genelinde başlayan krizden etkilenen Kürt yönetimine yetersiz kaldı.
IKBY Maliye Bakanı Rebaz Muhammet geçen salı günü yaptığı açıklamada, açıklarını kapatmak için Türkiye üzerinden ihraç ettikleri petrol parasının tamamını bütçelerine aktaracaklarını duyurmuştu; "Merkezi Bağdat hükümeti yedi aydır bütçemizi kesiyor. Bu açığı kapatmak için satılan petrolden aldığımız yüzde 17`lik kısmı, yüzde 100`e çıkaracağız. Kuveyt`e ödenecek savaş tazminatını da söz konusu petrol gelirinden ödeyeceğiz. Ramazandan sonra başlayacak uygulama hakkında Bağdat hükümeti haberdar edildi."

Bu haberler de ilginizi çekebilir