• DOLAR 32.428
  • EURO 35.031
  • ALTIN 2325.97
  • ...
Suriyeliler bayramı buruk geçiriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN – Suriyeli Mülteciler, Ramazan Bayramı’na buruk girdi. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Batman’a sığınan Suriyeliler, bayramı ülkelerinden uzakta geçirmenin üzüntüsünü yaşıyor.

Yaklaşık 2 yıldır ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Batman’a sığınan Suriyeliler, kendi imkânlarıyla tuttukları kiralık olan derme çatma evlerde kıt kanat geçiniyor. Bazıları ellerinde olan meslekler sayesinde ihtiyaçlarını çalışarak geçinirken bazıları ise, kendilerine yapılan yardımlar sayesinde hayata tutunabiliyor. Suriyelilerin yaşadığı bu içler açısı durum ise yürekleri burkuyor.

Suriyeliler, yaşadıkları bu zorluklarla birlikte bir bayramı daha memleketlerinden ve sevenlerinden uzakta geçirmenin üzüntüsünü yaşıyor. Her şeye rağmen kendilerine gösterilen ilgi ve yardımlardan dolayı mutluluklarını gizlemeyen Suriyeliler, tek isteklerinin ülkelerindeki savaşın bir an önce sona ermesi olduğunu dile getiriyorlar. Suriyeliler, bu kadar sıkıntı ve üzüntüler arasında bayramı istedikleri gibi yaşayamadıklarını ve bayramında kendileri için sıradan bir gün olarak geçtiğini ifade ediyor.

Herkesin eş, dost, akrabalarını ziyaret ettiği ve bayramını sevinç içerisinde geçirdiği bir günde biz ise memleketlerinden uzakta bu duyguyu yaşayamayan Suriyeliler ile konuştuk.

Suriye’ye bağlı Qamİşlo kentinden  iç savaştan dolayı kaçarak eşi ve 4 çocuğu ile birlikte Batman’a sığınan 41 yaşındaki Kamuran Xalef, yaşadıklarını İlke Haber Ajansı’na anlattı.

Yaklaşık 2 yıldır Batman’a geldiklerini belirten Xalef, 3 göz derme çatma bir evde kiracı olarak oturduklarını sadece kentte faaliyet gösteren İslami derneklerin ve AFAD’ın kendilerine yardım ettiğini söyledi.

“Akrabalarımızdan uzakta bayrama girmenin üzüntüsü ve acısını yaşıyoruz”

Memleketlerinden uzak oldukları için bayramın sevinçlerini engellediğini vurgulayan Xalef, “Suriye’de yaşanan savaş ve memleketimizdeki sıkıntılar yüzünden yaklaşık 2 yıldır buraya yerleştik. Batman’a geldiğimizden dolayı sevinçliyiz. Çünkü bize kardeşleri gibi bakıyorlar. Ama bayramı akrabalarımızdan ve memleketimizden uzakta geçirdiğimizden dolayı üzüntülüyüz. Herkes burada bayram olduğu için akrabalarının, sevdiklerinin yanına gidiyor. Ama bizler memleketlerimizden, akrabalarımızdan uzaktayız. Bu yüzden biraz olsun üzüntülüyüz ve o acıyı yaşıyoruz. Yine de burada olduğumuz süre içerisinde bize yardımlarını yapan adeta memleketimizde olduğumuzu hissettiren derneklere ve yetkililere teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.

“Memleket ve sevdiklerimizden uzakta bayrama girdik”

Ailelerinden ve sevdiklerinden uzakta olmanın burukluğunu ve sıkıntısını yaşadıklarını söyleyen Hamdiya Hasan ise, “Bugün Bayramdır ve çok sıkılıyoruz. Anne, babamı ve akrabalarımı çok özledim. Onlardan uzak olmamız çok zahmetlidir. Buradan onlara selam yollamak istiyorum. Burada tek başımıza bayrama girdik. O yüzden çok sıkılıyoruz. Memleketimi ve sevdiklerimi çok özledim.” diye konuştu.

Eşi ve 3 çocuğuyla birlikte Suriye’nin Haseke kentinden yaklaşık 2 yıldır Batman’a geldiklerini dile getiren 34 yaşındaki A.Aziz Ahmed, eşi ve çocuklarıyla birlikte 2 göz odalı yıkık dökük bir evde hayatını sürdürüyor.

Sıvacılık yaparak ve İslami dernekler ile AFAD’ın yardımlarıyla geçimini sağlayan Ahmed, Batman’da kendilerini güvende hissettiklerini ve halkın kendilerine çok yardımcı olduğunu ifade ederek bu yüzden mutlu olduklarını belirtti.

“Buradaki insanlar memleketimizin yokluğunu hissettirmiyor”

Kazasız, belasız bir şekilde bayrama girdiklerinden dolayı Allah’a hamd eden Ahmed, “Bazı akraba ve ailemizle birlikte gönlümüz kırık bir şekilde memleketimizden ayrıldık ama buradaki yetkililer, dernekler bize yardımlarını ulaştırdı. Yabancı olarak buraya geldik ama sanki akrabalarımızın yanına gelmiş gibiyiz. Buradaki insanlardan çok memnunuz. Evet, bayramı memleketimizde geçirmediğimiz için üzüntülüyüz ama buradaki insanlar bu yokluğu bize hissettirmiyor. Memleketimizden ve akrabalarımızdan uzakta kaldık ama yine de Allah’a şükürler olsun. Yine de akrabalarımızın içindeyiz.” ifadelerini kullandı.

“Sevdiklerimizden uzakta bayramı geçirmek bizi üzüyor”

İç savaştan dolayı 1 yıldır memleketinden uzakta kaldığına dikkat çeken A.Mecit Ali, şunları kaydetti: “Bu bayramda izi unutmadığınız için size teşekkür ederiz. Memleketimizden uzakta kaldık. Bir yıldır Batman’da yaşıyoruz. Suriye’de de savaştan dolayı bayramı unutmuş ve bayramı yaşamıyorduk. Memleketimizde ne su, ne elektrik, ne yiyecek bir şey vardı. Sıkıntı ve çok zahmet çektik. Bu yüzden buralara geldik. Tabi ki buradaki bayram bizi çok üzüyor. Anne, baba, akrabalarımızdan uzakta bir bayrama girdiğimizden dolayı üzülüyoruz. Memleketimizde çektiğimiz sıkıntıyı burada görmüyoruz. Tüm yetkililere, dernek ve hayırseverlere teşekkürlerimizi sunuyoruz. İnşallah en kısa sürede memleketimize geri döneriz.”(M.Fatih Akgül/Veysi Rüzgar-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir