• DOLAR 32.506
  • EURO 34.889
  • ALTIN 2485.311
  • ...
Bayramda Beslenme Önerileri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ELAZIĞ -  Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğünde görevli Diyetisyen Burçin Aygün, Ramazan ayı süresince değişen yeme alışkanlıkları ve Ramazan Bayramında dikkat edilmesi gereken konularla ilgili bilgilendirmede bulundu.

“Miktar önemli”

Ramazan ayı boyunca oruç tutulduğu ve günlük öğün sayısında azalma olduğu için beslenme alışkanlıklarında çeşitli değişikliklerin meydana geldiğini belirten Aygün, “Bayramda ise yeme özgürlüğüne kavuşmuş olduklarını düşünen bireyler normalden fazla besin tüketimine meyilli olup, bayram ziyaretleri nedeniyle tatlı ve çeşitli ikramlarla dolu tabakların tüketimi artar. Keyifle geçirilmesi gereken bu günlerde ikramların miktarlarına dikkat ederek tüketilmelidir. İkram edilen her şeyi bitirmek yerine tadına bakmanız sizi de ev sahiplerini de mutlu edecektir.” dedi.

“Hamur işinden uzak durun”

Ramazan boyunca sadece iki öğün beslenmeye alışan vücudun metabolizma hızının düştüğünü ve bayram nedeniyle fazla miktarda tüketilen hamur işleri, tatlılar nedeniyle kısa sürede hızlı kilo alma tehlikesi bulunduğuna dikkat çeken Aygün, “Bayanların metabolizması erkeklerden daha yavaş çalışır. Bu nedenle kadınların, bayramda tatlı ve hamur işi tüketmek konusunda eşleriyle yarışmamaları gerekir. Bu dönem hızlı kilo alınabilecek bir dönemdir, daha düşük kalorili yiyecekler tüketmeye özen gösterilmelidir.” ifadelerine yer verdi.

“Güne hafif öğünle başlayın”

Aygün açıklamasında, “Ziyaretler esnasında bol bol ikramlarla karşılanacağımız için güne hafif bir kahvaltı öğünüyle başlamak daha doğru olacaktır. Söğüş sebze, yağsız peynir, tam tahıllı ekmek ve zeytin ile yapılacak kahvaltı öğünü dengeli bir enerji dağılımını da karşılayacaktır. Aynı zamanda pastırma, sucuk, pişi, börek, kızartma gibi ağır yiyeceklerden uzak durmalıyız.” tavsiyesinde bulundu.

“Bayramlarda GIS şikâyetleri artıyor”

Çikolata tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Aygün, “Bayramlarda GIS (Gastrointestinal Sistem- sindirim sistemi) şikayetleri artıyor. Bunun nedeni çok miktarda çikolata ve tatlı tüketimimizdir. Bayramlar kalp hastalığı, şeker hastalığı olan kişiler için risklidir. Bu kişiler beslenmelerine özen göstermelidirler. İçerdikleri yoğun şeker ile vücudun boş bir enerji almasına neden olacağı için vücut ağırlığı ile ilgili problemleri olan kişiler de yine tüketimlerine dikkat etmelidirler. Çikolata ve tatlı tüketimi çocuklarda aşırı tüketim nedeniyle ishal ve kusmaya neden olabileceği için çocukların bu yiyecekleri tüketmelerine sınırlama getirilmelidir. Gün içerisinde yine az ve sık yeme alışkanlığının devam ettirilmesi gerekir. Oruç tutmaya alışmış vücudun bir anda fazla yemek ile doldurulmaması gerekmektedir. Aşırı yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan, sindirimi zor olan besinlerden biraz uzak kalmak sağlıklı bir bayram geçirebilmek için iyi olacaktır. Şeker, kalp, yüksek tansiyon hastaları ve diğer birçok kronik hastalığı olan kişilerin bayramda da beslenme programlarına dikkat etmesi ve bayramı kaçamak için bir fırsat olarak değerlendirmemeleri gerekir. Özellikle 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli ürünlerden uzak tutulmaları, tüketimlerine bir miktarda olsa kısıtlama getirilmesi bayram günlerini daha güzel ve sağlıklı geçirmenizi sağlayacaktır.” İfadelerine yer verdi.

“Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılara yer verin”

Aygün son olarak, “Bayramda gelen misafirlerinize şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar; çay, kahve, gazlı içecekler yerine ise bitki çayı, madensuyu, ayran, komposto ikram edilmelidir. Ramazan boyunca kazanılan, yemek yiyip yatma alışkanlığını da unutmalı ve yeme işlemini uyumadan 2 saat önce sona erdirilmelidir.” tavsiyesinde bulundu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir