• DOLAR 32.377
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.71
  • ...
Sorguyu Beklerken Gitmek İstediler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gülen hareketi`ne yönelik iki ayrı soruşturmada son olarak 12 kişinin tutuklanmasından sonra adliye`nin altıncı katında sorgu için hâkimi bekleyen 49 şüpheli polis saat 15.00 sıralarında adliyenin çıkış kapısına yöneldi.

Çağlayan`daki İstanbul Adliyesi`nin giriş katına kadar gelen ve adliyeyi terk etmek üzere olan polislerin etrafını önce sivil polisler kesti.

Çevredekiler bu anları cep telefonlarına kaydetti.

Ellerindeki telefonlarla kendilerini durdurmaya çalışan polisleri videoya alan ve “Sicilin ne? Amirin kim senin?” diye soran şüpheli polislerin etrafını daha sonra Terörle Mücadele Şubesi polisleri kesti.

İşlemleri tamamlanamayan şüpheli 49 polis gözaltı usûlünün aleyhlerine çiğnendiğini savundu. Gözaltı süresinin sona erdiğini, bu nedenle gözaltı kararının da geçersiz olduğunu ileri süren şüpheli polisler beklemeye başladı.

Polis çemberinde oturma eylemi yaptılar

Adliyeden ayrılma girişimini oturma eylemine çeviren polislerin etrafında çevik kuvvet ekipleri çember oluşturdu.
Tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen ve adliyede eylem yapan polisler arasında İstanbul Terörle Mücadele Şubesi`nin eski müdürü Yurt Atayün ve Ömer Köse de vardı.

Yurt Atayün kendisini görüntüleyen adliye muhabirlerine, “Emniyet`te 54 saat hiçbir soru sorulmadan bekletildim. 54 saat sonra ifademe başlandı. Ama vakit bittiği için sevk ettiler. Buraya geldim, savcı ifade almadı. Gece bıraktı, gitti. Mahkeme de almadı ifademi, burada bekliyorum böyle” dedi.

Krizi hakim kararı çözdü

Adliyedeki şüpheli polislerin oturma eylemi hakim kararı ile son buldu. 1. Sulh Ceza Hakimliği, “Sorgunun güvenliğinin sağlanması amacıyla 49 şüphelinin adliye nezarethanesinde muhafaza altına alınmasına, sorgunun güvenliği sağlandıktan sonra tek tek sorgu katına alınmalarına ilişkin tutulan tutanak imza altına alındı” yazısı gönderdi.
Yaklaşık bir saat oturma eylemi yapan şüpheli polisler hakim kararı üzerine eylemi bıraktı. Şüpheli polisler nezarethaneye götürüldü.

49 polisin gözaltı süresi cuma gecesi saat 01.30’da bitti. Yasal prosedüre göre gözaltına alındıktan sonraki 96 saat içinde hâkim karşısına çıkarılmaları gerekiyordu. Ancak şüpheliler 14 saat gecikmeye rağmen hâkim karşısına çıkarılmış değil.
Bu şüpheli polisler Terörle Mücadele Şube’sinin `Selam örgütünü yürüten polisler`e yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınmıştı.

Cemaat`e yönelik iki ayrı soruşturmada son olarak aralarında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan`ın da olduğu 12 kişi tutuklanmıştı. İki isim "Suç örgütü kurmak ve yönetmekle" suçlanıyor.

Kaynak: Al Jazeera 

Bu haberler de ilginizi çekebilir