• DOLAR 32.489
  • EURO 35.009
  • ALTIN 2433.765
  • ...
Katsayı mağduru 15 yıl sonra tıp fakültesine yerleşti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Bingöl İHL’sini bitirdikten sonra girdiği üniversite sınavında Türkiye genelinde dereceye giren ancak katsayı engeli sebebiyle çok istediği tıp fakültesine yerleşemeyen Öztekin Afşin’in (34) hayali 15 yıl aradan sonra gerçek oldu. Afşin, çok istediği tıp fakültesine yerleşti.

İnönü Üniversitesi Matematik Öğretmenliği Bölümü ile Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesini dereceyle bitiren İmam Hatipli Afşin, 15 yıl önce girdiği sınavda katsayı engeli nedeniyle,  çok istediği ve giremediği tıp fakültesine yıllar sonra yerleşebildi.

Katsayı engeline rağmen üniversite sınavlarına girmeyi sürdürdüğünü ve en sonunda istediği tıp fakültesini kazandığını belirten Afşin, elde ettiği başarılarını İlke Haber Ajansına anlatı.

99 yılında girdiği üniversite sınavında aldığı puanla Türkiye genelinde 512'nci olduğunu ancak katsayı engeli nedeniyle çok istediği tıp fakültesine yerleşemediğini belirten Afşin, 2000 yılında ise 174 puan almasına rağmen yine bu bölüme yerleşemediğini bunun üzerine Matematik Bölümüne yerleştiğini söyledi.

“4 yıllık fakülteyi 3 yılda birincilikle bitirdim”
Afşin,  sözlerini şöyle sürdürdü:  “Aldığım 174 ham puanla İstanbul Cerrahpaşa,  Ankara Hacettepe Tıp Fakülteleri gibi Türkiye’nin gözde tıp fakültelerine yerleşebilme imkânım söz konusuyken, maalesef katsayı mağduriyeti yaşadım. Ancak İnönü Üniversitesi İlköğretim Matematik Bölümü'ne yerleştim.  Bir yandan eğitimime devam ederken, bir yandan da hayalimdeki tıp fakültesi için mücadele ediyordum.   4 yıllık fakülteyi 3 yılda birincilikle bitirerek aynı yıl girdiğim Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) 93 puanla mezun oldum ve Bingöl İmam Hatip Lisesinde göreve başladım.“dedi.

“2006 yılında Türkiye sıralamasında 463’üncü olmama rağmen yine katsayı engeline takıldım”
Her yıl sınava girmeye devam ettiğini belirten Afşin, “2006 yılında Türkiye sıralamasında 463’üncü Bingöl birincisi olmama rağmen katsayı nedeniyle yine tıp fakültesine giremedim. Bir gün katsayı eşitsizliği ortadan kalkar,  umuduyla çalışmalarımı azimle sürdürdüm. Yine 2010 yılında girdiğim Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) matematik ve fen alanındaki 170 sorudan sadece 17’sini yanlış yaptım.  Buna rağmen katsayı engelini aşamayarak, Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesini yerleştim.” İfadelerini kullandı.

“Katsayı engelinin vermiş olduğu bir ezikliği hep yaşadım”
Katsayı engelinin bir zülüm olduğunu belirten Afşin, “Yaşanan katsayı engelinin vermiş olduğu ezikliği hep yaşadım. Bingöl’de birinci ve Türkiye genelinde iyi dereceler yapmama rağmen bir türlü hayalimdeki fakülteye yerleşemiyordum. Hayalimde iyi bir cerrah olma vardı. Güzel bir tıp fakültesini kazanmak vardı. Bilim adına çığır açacak çalışmalar yapmak istiyordum.” dedi.


“Katsayı mağduriyetini yaşatanlara hakkımı helal etmiyorum”
“Kim hangi alanda başarılıysa o yönde çalışması lazım.”diyen Afşin, “Gençlerin eğitim öğretimini tamamlayıp ülke adına faydalı çalışmalar yapmasını sağlayacak şekilde elinden tutulması lazımken, ne yaptılar? Hep bizleri ayrıştılar. Gerek var mıydı? Hayır. Çünkü iyi başarı var. Ortada güzel bir emek var. Ortada ülkeye faydalı olabilecek bilgi birikimi var. Bana bu mağduriyeti yaşatan zihniyete inat, azimle çalıştım. 99 yılında kazanmam gereken tıp fakültesini azim ve sabırla 15 yıl sonra kazandım. Bu adaletsiz katsayı engeline rağmen. Bize 15 yıllık bir kayıp yaşatanlar, bunun bedelini ve vebalinin hesabını nasıl verecekler, doğrusu bunu merak ediyorum. Açık bir şekilde bu mağduriyeti bize yaşatanlara hakkımı helal etmiyorum.”diyerek sitemde bulundu.

“Ailem her zaman yanımda oldu”
Başarılı olmasında ailesinin desteğinin olduğunu ifade eden Afşin, "İnşallah tıp fakültesini birincilikle bitireceğim. Başarılı olarak bitirdiğimde doktorluk sürecinde de insanlara faydalı olacağım, ayrıştırıcı olmadan insanlara hizmet edeceğim. Bu başarıda anne, babamın ve eşimin katkısı büyüktür. Başarımı onlara borçluyum. Çünkü bu süreçte her zaman yanımda oldular.”diye konuştu.

Evli ve bir çocuk babası olan matematik öğretmeni ve hukuk mezunu Afşin, “Katsayı eşitsizliği ortadan kaldırılmasına vesile olduğu için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum.”dedi. (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir