• DOLAR 32.333
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2282.641
  • ...
Memur-Sen TOKİ sakinleri site yönetimini yalanladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van Memur-Sen TOKİ sakinleri, TOKİ yönetiminin iddialarla ilgili yanıtını yalanladı. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan “Van`da Memur-Sen TOKİ sakinleri isyan etti” başlıklı habere ilişkin yazılı bir açıklama yapan Boğaziçi Yönetim A.Ş. her gün 14.30-16.00 saatleri arasında mıntıka temizliği yapıldığı, 13.00-14.00 saatleri arasında dış kapı cam ve pano temizlikleri yapıldığı açıklamasında bulunmuştu.

Bunun üzerine görüştüğümüz Van Memur-Sen TOKİ sakinleri, TOKİ yönetimi yalanlayarak, “Site yönetimi her ne kadar biz işimizi yapıyoruz deseler de ortada bir şey yok. Yani herkes kulak ardı ediyor.” diyerek tepki gösterdiler.

Van Memur-Sen TOKİ’nin köyden kalır bir farkının kalmadığını söyleyen TOKİ sakinleri, yetkilileri biran önce göreve davet etti.

TOKİ çevresinde gördüğümüz eksikleri ve çöpleri fotoğraflayarak gösterdiğimiz TOKİ yönetimi ise, verdiği cevaplarla işin içinden çıkmaya çalıştı.

Van Memur-Sen TOKİ’de birçok fosseptik çukurun üstünün açık olması adeta tehlike saçarken aynı zamanda bloklar arasında yapılan istinat duvarlarının şiştiği görüldü.

“Sorunlarımız saymakla bitmiyor”
TOKİ sakinlerinden Yasemin Y., Memur-Sen TOKİ’de birçok sorunlarının olduğunu belirterek, “Zaten kendiniz de görüyorsunuz her taraf yıkık dökük, çevre düzenlemesi diye bir şey yok. Evlerimiz zaten berbat halde, işçilik sıfır. Şimdiden fayanslar açılmış. Giderlerimiz tıkanmış. Sorunlarımız saymakla bitmiyor. Geçtiğimiz gün dolaplarımızı sağlamlaştırmak için geldiler. Ama bizim dolaplar neredeyse çökecekmiş yani o derecede. Çevre zaten çok kötü durumda, park alanları yok. Çevre sorunu bitmemiş, bitecek gibi de görünmüyor. Temizlik yok. Bilemiyorum yani hangisini anlatayım, nereden başlayayım bilemiyorum. Site yönetimi her ne kadar biz işimizi yapıyoruz deseler de ortada bir şey yok. Yani herkes kulak ardı ediyor. Bir tek yönetimin işi değil aslında, başta TOKİ’nin yapması gereken şeyler var. Bir tek temizlikle bitecek şey değil ki, öncelikle ev sorunlarımız bitmeli, evlerimizin içi bitmesi lazım. Lavabolar sık sık damlıyor. Bizim ev alt katta, üst katın suları bizim eve damlıyor. Bu yüzden komşularımızla sürekli tartışıyoruz. Sürekli sıkıntı oluyor. Bir yıl oldu buraya taşındık. Bir yıl içerisinde böyle olduysa kim bilir daha sonra nasıl olur. Bunu da hiç bilmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Binalarımızın içi her gün temizlenmiyor”
TOKİ sakinlerinden Şefika E, Memur-Sen TOKİ’ye geldiği için çok pişman olduğunu belirterek, “Sizin de gördüğünüz gibi hiçbir şey yok burada, gerçekten buraya geldiğimiz için baya bir pişman olmuşuz. Ama mecburuz ve buradayız. Bizim gibi binlerce kişi var. Hepimiz burada perişanız. Bizim su sıkıntımız olmuyor ama yukarıdaki binalarda su sıkıntısı da var. Suları da gelmiyor. Zaten buranın suyu içilmiyor. Çevreyi siz de görüyorsunuz. Hiç bir şey yok. Evlerimizin dolapları olsun, eşyası olsun hiçbir malzeme yok.  Boyası olsun, hiçbir şey yapılmamış. Buranın müteahhidi ben peyzaj yapmışım demiş. Gelsin bakalım nereye peyzaj yapmış. Nereye çim ekmiş, göstersin bize. Söylenildiği gibi binalarımızın içi her gün temizlenmiyor. Haftada bir gün temizleniyor.” dedi.

“Hiçbir iş doğru düzgün yapılmıyor”
Her gün bütün personellerin TOKİ’de mıntıka temizliği yaptığını açıklayan TOKİ yönetimini yalanlayan Şefika E., mıntıka temizliğinin yapılmadığını belirterek, “Görüyorsunuz ağaç yok, çiçek yok, hiçbir şey yok. Kapıcılar bizim siparişlerimizi getirmiyorlar. Sadece binanın temizliğidir onu da haftada bir defa yapıyorlar. Temizliği her gün yapmıyorlar. Site yönetimim söyledikleri asılsızdır. Hiçbir iş doğru düzgün yapılmıyor. Site yönetimi sizlere temizlikle ilgili hiçbir sorunun olmadığını söylüyor. Gelip onları bizlere söylesinler. Burada ne site yönetimiyle ilgili ne de TOKİ ile ilgili hiçbir şey yok. Hiç kimse hiçbir şey yapmıyor. Temizlik de yok, çevre düzenlemesi de yok. Taksitlerimiz başladı. Aylık taksit ödememiz 800 TL’dir. Biz ilk ay 860 TL verdik. Bu ayda biz 915 TL verdik. Bu paranın fazlasını KDV diye bizden aldıklarını söylediler. Bizim diğer komşularımızda bu durumdalar. Bu paralar bir gün dahi ödenmediği zaman faiz geliyor.” diye konuştu.

"TOKİ yönetiminin söylediklerini yalanlıyorum”
Sabahat E. isimli TOKİ sakini ise hiç memnun olmadıklarını belirterek,  “Çevreye bakıyoruz, binalara bakıyoruz evlerin içi harabeydi zaten biz kendimiz evimizde yeniden düzenlemeler yaptık. Temizlik deseniz hiç yok. Kapıcılar hiç çalışmıyor. Bina temizliği olsun, çevre temizliği olsun hiçbir şey yok. Zaten çevreyi de görüyorsunuz. Binaların içine girerseniz her şeyi görürsünüz. Sözde kapıcı koridorları temizliyor. Ayakkabılarımızı itip bütün pislikleri orada bırakıp sadece ortayı temizliyorlar. Binanın içine gelirseniz böcekleri görürsünüz. TOKİ yönetiminin söylediklerini yalanlıyorum kesinlik doğru düzgün temizlik yapılmıyor. Komşularıma sorabilirsiniz öyle bir şey kesinlikle yoktur. Site yönetiminden hiçbir şey görmedik ki, buranın hali içler acısı. Burası çöldür, başka yerlere gidince baharın geldiğini anlıyoruz. Üst katlarda lavabo ve banyolarda sular damlıyordu bu sorunları biz kendimiz hallettik.” şeklinde konuştu.

"Sorunlarımızın hiçbir tanesi çözülmüyor”
Hâkim E. De, Memur-Sen TOKİ’de birçok sorunlarının olduğunu belirterek, “Bu sorunlarımızdan hiçbir tanesi çözülmüyor. Sularımız akmıyor, çevre düzenlemesi diye bir şey yok, yeşil alan yok yani biz çölde yaşıyoruz. Basamakların halini ve çevre düzenlemesinin halini görüyorsunuz, burası TOKİ midir yoksa köy müdür belli değil. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, ödemeler başladı, ödemelerin üzerine zam gelmiş, KDV alınıyor, bu paranın nereye gittiğini de bilmiyoruz. Üstelik site yönetimine her ay 62 TL para ödüyoruz. Bu paranın da nereye gittiğini de bilmiyoruz. Çevre düzenlemesi, yeşil alan, ot biçme parası gibi şeylere para veriyoruz. Ama hiçbir şey yok ortalıkta. Ne yapacağımıza şaşardık. Biz boşu boşuna mı buraya para yatıralım. Vicdan azabı çekiyoruz. Temizlik sıfır. Kapıcılar akşama kadar evlerinde yatarlar, akşam olur bir çöp atarlar onun dışında akşama kadar yatarlar. Temizlik yok, çevre düzenlemesi yok, yokta yok. Site ışıklarının yarısı yanıyor, yarısı yanmıyor. Lamba kırılmış ilgilenen yok, yapan yok. Başka TOKİ’lere bakıyoruz süper ama bizim TOKİ’de hiçbir şey yok. Hepsini yediler, çırptılar alıp götürdüler ne yaptıysalar bilmiyorum.” ifadelerini kullandı.


 

“Farklı birçok sıkıntımız var”
"Ben de bu TOKİ’lerin sakinlerindenim, aslından sakinlerinden ziyade zedelerindenim" diyen Vefa Ö. ise, “Farlı birçok sıkıntılarımız var. Bunları dile getirdiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Ancak sorunlarımıza ne zaman bir çare aramaya kalkışsak sorunun asıl müsebbipleri bir şekilde topu kendilerinden atmaya başladılar. Bu site yönetimi olsun, TOKİ olsun, müteahhit olsun, topu birbirlerine attılar. Ancak hâlihazırda TOKİ ile ilgili bizim bir komisyonumuz görüşmüştü. Ödemeler 6 ay ertelenmişti. Ertelemenin ötesinde bir takım sözler verilmişti. Bu verilen sözde çevre düzenlemesi ve benzeri işlerin tekrar düzenlenmesiydi. Fakat halihazırda o günden bugüne hiçbir farklılık olmadı. Daha önce geç zamanda Kasım ayında yapılan çevre düzenlemesi şuanda yok denilecek durumdadır. Çevre düzenlemesi tamamıyla yapılıp teslim edilmiş gibi görünüyor. Çekim yaparsanız çevrede hiçbir düzenlemenin, hiçbir peyzajın doğru düzgün olmadığını açık ve net bir şekilde görürsünüz. Bu konuda da yine toplar birbirlerine atıldı. Müteahhit ben yaptım, bitirdim diyor. Bir şeyler yapıldı fakat zamanı değildi. Site yönetiminin teslim aldığı iddiaları var. Site yönetimi ben tekrardan yapacağım gibi şeyler dedi. Fakat halen yapılmadı.” şeklinde konuştu.


 

“Burada gördüğümüz pislikler bunların göstergesidir”
Vefa Ö. bunun dışında kalite ile ilgili, çevre temizliği ile ilgili sıkıntılarının da olduğunu belirterek, “Halihazırda burada gördüğümüz pislikler bunların göstergesidir. Bazı kapıcılarda ciddi anlamda sıkıntılar var. Temizlik konusunda eksiklikler var. Site yönetimi bunlara söz geçiremiyor. Ben bu konuda şanslı biriyim benim binamda kapıcı iyi çalışıyor. Hatta diğer temizlikçilerin gözüne batacak kadar iyi çalışıyor. Ama diğer tarafta herkes aynı şansta değildir. Gidip C-11’den başlayıp diğer konutlara da bakarsanız benim ne demek istediğimi çok iyi anlarsınız.  Ortalık pislikten geçilmiyor. Evlerin içerisindeki akıntı ile ilgili ise benim mesela tesisatla ilgili sıkıntım oldu. Üst kattaki tuvaletten evime akıntı oldu. Burada taşeron firmanın elemanlarına gittim, elemanları bana gelip bakacağız dediler fakat gelmediler. Daha sonra gidip orada elektrikçilik yapan birini alıp getirdim. Elektrikçi tuvaletteki demirleri söktü. Demirleri söktükten sonra oraya tabaksı gibi bir şey bıraktık tabi tesisatçı gelene kadar. Tesisatçıyı defalarca aramama rağmen gelmedi. Anlaşmaya göre sıkıntıların giderilmesi için teknik elemanların burada bulunması gerekiyor.”  dedi.


 

“Site yönetimi işini yapmıyor”
Sorunlarını kendi çabalarıyla çözmeye çalıştıklarını belirten Vefa Ö, “Site yönetiminin de işi yapmadığı apaçık söyleyebilirim. Site yönetiminin henüz ilk başlarda gidip Cizre kömürünü getirmesi sıkıntı oldu, mesela biz yine geçtiğimiz yıl site yönetiminden ayrı iki blok kendi kömürlerin aldı. O bloklara getirilen kömürlerin kalitesi ile site yönetiminin bize getirdiği kömür arasındaki kalitenin farkı apaçık ortadadır. Buna rağmen site yönetimi kömürü en iyi kalitede getirdiğini iddia etse de biz buna inanmıyoruz. Ayrıca verilen para babında site yönetiminin çok daha fazla kömür tonajı anlaştığı halde çok daha fazladan bizlerden para alındı. Örneğin C1 tiplerindeki dairelerden C1-8 kendi kömürünü almıştı. C1-8’deki kömür alanların kaç yüz lira diğerlerinden daha az masrafla kışı geçirdiler. Bu en büyük kanıttır. 250 TL adı altında süt parası aldılar. Eğer kapıcılar konuşabilirlerse Allah bilir hiçbir şey onlara yansıtılmamıştır. Bunlar ekstradan kapıcının şu parası, bu parası diye fazladan yasal kılıfa uydurularak alıyorlar. Kaloriferlerin geçen yıl yakılması net olarak hatırlamamakla birlikte ben Kasım başı olarak hatırlıyorum. Geçen yıl kaloriferlerimiz 1 Mayıs’ta da söndürüldü.” ifadelerini kullandı.


 

Öte yandan TOKİ sakinleri, Edremit Belediye Başkanının seçimden önce kendilerini ziyaret ederek birçok vaatte bulunduğu belirterek, verilen hiçbir sözün yerine getirilmediğini ifade ettiler.


 

Van Memur-Sen TOKİ eski Müdürü Ahmet Yazıcı tarafından Başbakanlık TOKİ’ye defalarca kez eksiklikler listelenip gönderilmesine rağmen TOKİ’nin bu konuda herhangi bir adım atmadığı iddia edildi.   (Hacı Yılmaz, Cihad Coşar - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir