• DOLAR 32.559
  • EURO 34.875
  • ALTIN 2431.792
  • ...
Anteplilerin vazgeçilmezi: Antep Kahkesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Gaziantep’te bayram hazırlıkları tüm güzelliğiyle devam ediyor. Gazianteplilerin ‘Antep Kahkesi’ olarak isimlendirdikleri pastalar hummalı bir zahmetle hazırlanıyor. Fakir-Zengin herkesin Ramazan Bayramında yaptığı Antep Kahkesi tezgâhlarda ve evlerde yerini alarak misafirlere ikram edilmeye hazırlanıyor.

Ramazan ayına has olan ve bayram öncesi yapılan hazırlıklar arasında yer alan Antep kahkesi hazırlıkları Ramazan Ayının yarısında başlayıp arefe günü gece geç saatlere kadar devam ediyor. Ev hanımlarının özenle evde hazırladıkları hamurlar fırınlara gönderilerek bayramda gelen misafirlere ikram ediliyor.

Ramazanın son günlerinde sahur vaktine kadar çalıştıklarını belirten Salih Atmaca, “Antep kahkesi Gazianteplilerin bayramlarda misafirlere ikram edilmesi için yıllardır süren bir gelenek. Her yıl Ramazan ayının son günlerinde ev hanımları evlerde hazırladıkları hamurları tepsiye düzüp pişirilmesi için fırınlara gönderirler. Bu gelenek köklü bir gelenek. Her ne kadar simit fırınlarında hazır satılan pasta çeşitleri olsa da Antepli ev hanımları kendi pastalarını kendileri yapmayı tercih ederler. Hamurunu kapan fırına geliyor bundan dolayı şuan yoğun bir tempo içerisindeyiz. Sahur saatine kadar çalışıyoruz. ” dedi.

İftar saatinde daha yoğun çalıştıklarını belirten Atmaca, “Çoğu zaman İftarı zor açıyoruz. İftar öncesi fırına gönderilen yemekler, pideler derken iftardan sonra hemen tepsiyi kapan soluğu fırında alıyor.  İftar saatinden sahur saatine kadar koşturma devam ediyor. Tabi bazı fırıncı arkadaşlarımız gündüz de bu işlemi yapıyor. Ramazan ayı olmasından dolayı gündüzleri pek çalışamıyoruz. Birkaç lira kazanayım derken Allah muhafaza oruç tutmayı ihmal etmek istemiyoruz. Bundan dolayı pasta pişirme işlerini çoğunlukla iftardan sonra yapıyoruz. Her ne kadar zahmetli olsa da bayram sabahı bu yoğunluk yerini tatlı bir heyecana bırakıyor.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir