• DOLAR 32.35
  • EURO 35.137
  • ALTIN 2311.131
  • ...
Başbakan Erdoğan Frak Giyecek Mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı olduğunuzda frak giymeyeceğini ima etti. Erdoğan, “Bizim geleneğimizde yok o, başkalarının geleneğinde var. Bunun bize kazandıracağı hiçbir şey yok. Beni 11,5 yıllık Başbakanlığım süresince gördünüz. Beni hiç o şekilde gördünüz mü?” diye sordu.

Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısıyla Adana’da, İstasyon Meydanı’nda düzenlenen mitingin ardından Ankara’ya dönerken uçakta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Erdoğan’a, Cumhurbaşkanı olduğunda “Beyaz Saray” olarak adlandırılan, Atatürk Orman Çiftliği’nde inşa edilen yeni Başbakanlık binası kullanıp kullanmayacağını sorduk. Erdoğan, “Başbakanlık binasını mı? Ara sıra belki biz de kullanırız. Eğer seçilirsek, arkadaşlarımızla beraber oluruz orada” ifadelerini kullandı.

“BAŞBAKANLIK MAKAMI OLARAK KULLANDIĞIM YER, TÜRKİYE CUMHURİYETİ BAŞBAKANLIĞI’NA YAKIŞMIYOR”

Erdoğan’ın sorulara verdiği cevaplar şöyle:

- Anketler Cumhurbaşkanlığı seçimini sizin kazanacağını gösteriyor. Yanılıyor muyum bilmiyorum ama Çankaya Köşkü adeta Eski Türkiye’yi, yeni yapılan Başbakanlık ise Yeni Türkiye’yi temsil ediyor. Cumhurbaşkanı olduğunuzda Çankaya Köşkü’nü müze yapmak, makam olarak yeni binayı kullanmak gibi bir hayaliniz var mı? Böyle bir düşünce geçiyor mu aklınızdan?

Bizim o binayı neden yaptırdığımız malum. Yaklaşık 11,5 yıldır Başbakanlık makamı olarak kullandığım yer, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı’na yakışmıyor. Törenleri, caddede, sokakta yapıyoruz, düşünebiliyor musunuz? Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışır mı bu? Konuk Başbakanları karşılarken caddeyi trafiğe kapatıyoruz, yolları kesiyoruz, öyle tören yapabiliyoruz. Oysa dünyada durumlar farklı. Ben Başbakanlık makamı Cumhurbaşkanlığı makamı diye bir farklılık görmüyorum. Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışan, güzel bir bina yapılması öteden beri hayalimdi benim. Diyordum ki, Ankara Selçuklu izlerinin bulunduğu bir şehir. Ama bizim Osmanlı boyutumuz da var. Ayrıca halihazırda da modern dünyanın aktif bir üyesiyiz. Mimari açıdan tüm bu özellikleri taşıyacak, Başbakanlığın tüm birimlerini de bünyesinde barındıracak bir bina yapılması gerekiyordu. Dıştan bakıldığı zaman Selçuklu’nun, içine girildiği zaman Osmanlı’nın, akıllı bir bina olması hasebiyle de modern dünyanın görülebileceği bir bina olmalıydı bu. Nitekim tamamlanmak üzere olan Başbakanlık binamızda bu özelliklerin hepsi mevcut.

- Peki ama Cumhurbaşkanı olduğunuzda bu yeni binayı kullanacak mısınız?

Başbakanlık binasını mı? Ara sıra belki biz de kullanırız. Eğer seçilirsek, arkadaşlarımızla beraber oluruz orada.

“BİR DEĞİL, BİRKAÇ TANE VAR”

- Sayın Başbakanım, Köşke çıkmanızın akabinde Başbakanın kim olacağına dair bir tasarım var mı kafanızda?

- (Gülerek) Olmaz olur mu canım! Bir değil birkaç tane var. Yeter ki Cumhurbaşkanı seçilelim.

- 11 Ağustos için herhalde biri vardır kafanızda?

Önce bir seçilelim hele. Önce bir Cumhurbaşkanlığı seçimi hallolsun. Seçilmemiz halinde geleceğe yönelik atabileceğimiz birçok adım, şu anda gönül dünyamızda tasarım halinde de olsa muhakkak var tabii ki.

Var değil mi yani?

Bir mimar eserini ortaya koymadan önce kendi zihninde tasarlamak sonra da onu da kâğıda aktarmak durumundadır. Siz gazeteciler de aynı şeyi yapmıyor musunuz? Önce tasarlıyorsunuz, akabinde yazıyorsunuz.

Aklınızda bir isim var yani sonuçta?

Birkaç isim var.

Frak bizim geleneğimizde yok

Cumhurbaşkanı olduğunuzda, frak giyecek misiniz?

- Allah nasip eder o günleri görürsek, onu da göreceksiniz.

Giyeceksiniz yani?

- Diyorum ki, seçildiğim zaman, ne yapacağımı da göreceksiniz.

Bunu geleneksel bir şey olarak görenler, giymeniz gerektiğini söyleyenler de var...

Bizim geleneğimizde yok o, başkalarının geleneğinde var. Bunun bize kazandıracağı hiçbir şey yok. Beni 11,5 yıllık Başbakanlığım süresince gördünüz. Beni hiç o şekilde gördünüz mü? Şekle takılan biri değilim elbet, o ayrı mesele. Olması gerekeni, olması gereken zamanda uygularım. Benim karakterim de böyle.

Bu haberler de ilginizi çekebilir